Hur fungerar SSD och varför är det fördelaktigt framför HDD?

Vi kommer att prata om svaret på frågan om hur SSD fungerar och varför det är så viktigt att ha en SSD i din PC istället för en HDD.

En SSD (Solid State Drive) är en höghastighetslagringsenhet. De började ersätta de gamla hårddiskarna (HDD), som fram till för några år sedan var standardlagringsenheten för datorsystem.

För att förstå hur en SSD fungerar och framför allt dess betydelse måste vi först prata om hårddiskar, lagringsenheter, som i princip är det enda svaret (och fortfarande användbart, men för andra ändamål) för att lagra filer i ett datorsystem.

Vad är hårddisk och hur fungerar det?

Hur fungerar SSD och varför är det fördelaktigt framför HDD?

Som namnet antyder innehåller en hårddisk en disk. Det är en magnet som lagrar information i sin kod och skriver och läser den över hela ytan. Som alla andra skivor vi känner till måste den roteras för att vara läsbar.

Hårddiskar har en magnetisk arm som måste röra sig och registrera information när den snurrar inuti disken. De får sin effektivitet tack vare hastigheten de kan snurra. Till sin natur och sin teknik är de långsamma (den långsammaste komponenten i något datorsystem) och ömtåliga. Alla skador på rörliga delar, vare sig arm, rotor eller skiva, kommer att påverka dess funktion och sluta fungera, vilket förlorar all information inuti.

Hur fungerar SSD?

En SSD, å andra sidan, anses vara “solid state” då den inte har några rörliga delar, men allt inuti dess struktur är chips och lödda delar som inte riskerar att skadas lika lätt som en hårddisk.

I en SSD distribueras inte minnet fysiskt på en disk, det skrivs till minneschips som hanterar det helt digitalt. SSD-enheter har också mycket snabbare åtkomsttider eftersom de helt och hållet förlitar sig på DRAM och enkel bearbetningsinstruktion.

Latensen mellan en SSD och en hårddisk är helt ojämförlig. Likaså är hastigheten med vilken de utbyter data två helt olika världar. Medelhastigheten för en hårddisk (beroende på typ av disk och rpm) är runt 90MB/s, medan en SSD på nybörjarnivå kan överföra data upp till 200MB/s.

SSD-enheter, i sin vanliga version eller M.2-version, har avancerade struktur- och teknikförbättringar; detta gör det via PCIe istället för att använda överföring via en SATA-port, vilket ytterligare ökar deras prestanda och dataöverföringshastigheter.

Varför är SSD så viktigt?

Hur fungerar SSD och varför är det fördelaktigt framför HDD?

En fristående SSD kommer inte att förbättra din dators prestanda, det beror mer på nyckelkomponenterna för grafik, CPU och GPU. Men verktygen för en solid state-enhet är betydligt överlägsna tjänsterna för en hårddisk.

Lägre latens och snabbare hastigheter innebär snabbare laddningstider och mycket snabbare dataåtkomst. Detta är särskilt viktigt när du startar programvara som själva operativsystemet, som alltid rekommenderas att lagras i det snabbaste icke-flyktiga minnet som finns tillgängligt, eftersom full kontroll över vårt datorsystem beror på denna programvara.

Å andra sidan, för produktivitetsuppgifter som videoredigering, bild- eller databehandling, representerar en solid state-enhet bättre tillgång till resurser i motsats till en hårddisk där latens och hastighet skulle påverka vårt sätt att arbeta.

I spel betyder detta också mycket snabbare laddningsskärmar och mycket effektivare svarstider (utförande i spelet, inte prestanda i spelet); det beror också på vilken typ av SSD och vilka hastigheter de erbjuder, men i alla fall kan de sägas vara bättre än en hårddisk.

Det pratas också mycket om den korta livslängden (jämfört med en hårddisk) för att ha en dataskrivgräns. Detta har utvecklats över tid, eftersom för den genomsnittliga användaren med hög arbetsbelastning på kontoret kan en SSD hålla 10 till 15 år, mycket längre än den genomsnittliga datorns livslängd.

Hårddiskar är bra för sin låga kostnad, och deras stora lagringsstorlek gör dem perfekta för servrar och stora lagringsbanker. Trots deras snabbhet är att använda dem som ett alternativ till masslagring för närvarande det bästa alternativet eftersom SSD fortfarande är för dyrt att låna ut för en sådan uppgift.

Relaterade artiklar

Back to top button