Hur en internetoperatör ser de besökta webbplatserna och hur man undviker det –

Internetoperatören kan “se” vad användaren gör

Vanligtvis kan vår internetoperatör veta mycket om vad vi gör på internet. De kan ha ett register över DNS-frågor vi gör. Detta beror på att många av förfrågningarna förblir okrypterade, så att de kan veta vilka webbplatser vi besöker. De kan också ha information om vissa filer som vi laddar ner. Detta är vad som händer om vi använder P2P- eller Torrent-nätverk … De kanske vet till exempel om vi laddar ner piratkopierad programvara.

Kom ihåg att informationen vi skickar och tar emot på webbplatsen är en sak och förfrågningar en annan. Det vill säga om vi ser HTTPS-sidor , kommer operatören inte att kunna se meddelanden eller data som vi skickar och tar emot. Sidorna är krypterade i detta fall. DNS-frågan vi skickar för att logga in på denna webbplats är dock inte det.

Därför kan vi säga att ja, vår internetoperatör kan veta vilka sajter vi besöker. Operatören kunde till och med blockera åtkomst till specifika webbsidor via DNS. Det kan till exempel hindra oss från att komma åt utländskt innehåll, såsom en streamingtjänst för tv-serier och filmer.

Vi måste också komma ihåg att även om kommunikationen på nätverket sker över HTTPS måste vi alltid skicka domänen vi länkar till i klartext, detta är i SNI-fältet, och operatörerna kontrollerar det också för att avgöra om vi försöker komma åt till webbplatser som blockerats av ett domstolsbeslut. Implementeringen av ECH är redan på gång, så den är också krypterad, ECH är efterföljaren till ESNI som i sin tur är efterföljaren till SNI.

Hur man hindrar operatören från att veta var vi är

Det finns många verktyg vi kan använda till förbättra vår integritet på internet. Vi har många program till vårt förfogande som kan förhindra att vår data kommer in i nätverket och gör den tillgänglig för alla. Men vi kan också förhindra att internetoperatören vet var vi letar.

VPN-tjänster är ett exempel. De används i stor utsträckning idag för att förbättra integriteten på nätet. Det är väldigt intressant att ansluta till Wi-Fi-nätverk, som kanske inte är helt säkert. Till exempel ett trådlöst nätverk i ett köpcentrum. Vi kan kryptera anslutningen och vår data är säker.

A VPN kan hindra internetoperatören från att veta vilka webbplatser vi besöker eller om vi har laddat ner filer över P2P-nätverk. I detta avseende har vi ett brett utbud av möjligheter. De är tillgängliga för stationära operativsystem såväl som för mobila enheter. Det finns också både gratis och betalda.

Ett annat alternativ vi kan göra för att hindra internetoperatören från att veta var vi surfar är att använda Tor webbläsare … Dess flerskiktssystem gör att vi kan dölja vår IP-adress när vi går in på en webbplats, och därmed surfar vi helt konfidentiellt utan att kunna se vilka sajter vi besöker.

På så sätt kan internetoperatören veta vilka sajter vi besöker, men vi har också möjligheter att undvika detta. Vi har döpt ett par som VPN eller Tor-webbläsaren. Vi lämnar dig ytterligare en artikel där vi kommer att prata om hur de kan spåra oss privat.

Relaterade artiklar

Back to top button