Hur du ställer in din dator för att slås på eller av automatiskt –

I själva verket kan detta vara något onödigt på en modern PC, eftersom vanligtvis få personer lämnas utan en SSD, vilket gör att operativsystemet startar upp ganska snabbt. Det är dock inte alla datorer som startar lika snabbt, och det kan faktiskt finnas situationer där du vill att din dator ska slås på eller stängas av automatiskt.

Varför vill du att datorn ska starta eller stängas av automatiskt?

Som vi nämnde kan det hända att det inte krävs att en PC slås på eller av automatiskt på många datorer, eftersom det faktiskt tar kort tid att starta upp en PC med en SSD; Det finns dock vissa situationer där detta kan vara ganska användbart, till exempel om du åker på semester och tar med dig en billig bärbar dator för att arbeta med avsikten att fjärransluta till din hem- eller kontorsdator, som är mycket kraftfullare och där du har redan de nödvändiga programmen och dokumenten.

Således kan du tvinga datorn som du ska fjärransluta till att slås på varje dag klockan 9 så att du bekvämt kan ansluta till den och sedan stänga av i slutet av dagen (eller inte, frågan om att ställa in en avstängning är mer subtil, för om du anslutit till din dator kan du alltid stänga av den manuellt på vanligt sätt när du inte längre behöver den).

På samma sätt, och vad mer, nu när elpriserna ändras enligt schemat, kan du vara intresserad av att datorn automatiskt slås på när kursen är billigast och när den börjar bryta kryptovalutor (med en enkel Windows-programmerad ) automatiskt och sedan stängs av när den dyraste elpriset närmar sig.

Hur du får din dator att starta automatiskt

Ordenador-botón-apagado-encendido

Först och främst bör du veta att alternativet vi ska prata om härnäst är tillgängligt på de flesta moderna datorer, men inte på alla, eftersom det är ett alternativ i BIOS eller UEFI moderkort och du behöver din strömförsörjning för att vara uppdaterad och därför kompatibel med C-tillstånd, vilket gör att den aldrig stängs av helt.

Därför, för att hitta det här alternativet, behöver du tillgång till BIOS eller UEFI för ditt system: starta om eller slå på datorn och tryck på lämplig tangent för detta, vilket beror på tillverkaren av ditt moderkort, men vanligtvis DEL, F11. eller F2 (Vanligtvis, när datorn startar, visas meddelandet “Tryck på Del för att gå in i stup”, som anger tangenten som ska tryckas på för att komma in i BIOS).

Alternativet vi letar efter finns vanligtvis under Avancerade alternativ (eller Avancerat) i BIOS och kallas vanligtvis Power-On Options eller BIOS Power-On, men återigen, namnet kan vara ett annat och/eller på en annan plats. beroende på tillverkare och modell av moderkortet du har (till exempel på vissa moderkort heter det inte ens, och du kan hitta alternativet i Advanced Settings -> APM Configuration -> Power on By RTC. Om du har en mycket gammal dator bör du kunna hitta det här alternativet eftersom nästan alla moderkort har det.

Ensender PC

När du hittar det här alternativet kommer du vanligtvis att se totalt sju alternativ för sju dagar i veckan. Du kan ha, som i skärmdumpen ovan, ett alternativ att bara aktivera eller inaktivera automatisk start i enlighet med veckodagen, och längst ner helt – tiden, så tiden bör alltid vara densamma, eller så kan det vara att systemet låter dig välja en individuell tid för varje dag i veckan. Det som inte på något sätt låter dig välja är flera olika tändningsperioder på samma veckodag.

Efter inställningen, avsluta BIOS, spara ändringarna, och så länge du inte stänger av och kopplar ur datorn med strömknappen, kommer den automatiskt att slås på de dagar och timmar du väljer.

Och stängs av automatiskt?

apagar hibernar eller pc suspension es major

Som vi sa i början är det normalt att när du vill att din dator ska stängas av så gör du det själv, men om du av någon anledning vill att detta ska ske automatiskt utan din inblandning kommer vi att berätta för dig att du måste göra det. Tänk på att om du använder den här metoden stängs datorn av och om du har oavslutade uppgifter kommer de att “klippas ut” eftersom shutdown-kommandot kommer att åsidosätta allt annat.

I det här fallet görs konfigurationen från Windows, och för det måste du komma åt Task Scheduler, som du kommer åt genom att klicka på Start-knappen och skriva Task Scheduler.

Schemaläggaren

Väl i verktyget klickar du på alternativet Skapa baslinjeuppgift i den högra rutan och du kommer att se ett nytt fönster öppnas. Börja med att ge den ett namn som du vill hjälpa dig att enkelt känna igen och kunna avaktivera i framtiden.

Skapa tarea för apagar el PC

Klicka på Nästa så blir du ombedd att välja när du vill köra uppgiften. Markera alternativet “En gång” och klicka på “Nästa”; vi gör ett schema senare.

Programvara

I nästa fönster kommer du att bli tillfrågad om den första körtiden. Om du till exempel vill att din dator ska stängas av för första gången idag klockan 22:00 anger du datum och tid.

Schema

I nästa fönster, efter att ha klickat på knappen “Nästa”, kommer du att bli ombedd att ange vad du vill göra på det datum och den tid vi har valt. Lämna kryssrutan “Kör detta program” och klicka på “Nästa”, varefter du uppmanas att ange vilket program du vill köra.

Program

I det första fältet måste du ange följande:

C: WindowsSystem32shutdown.exe

Och i argumentfältet, sätt -s, som vi visade på bilden. När du klickar på Nästa kommer du att se en sammanfattning av uppgiften du skapade, men var försiktig eftersom vi inte är klara än.

Resume tarea apagar pc

Innan du klickar på Slutför, välj dialogrutan Öppna egenskaperna för den här uppgiften när du klickar på Slutför, klicka sedan på Slutför och ett nytt fönster öppnas. I det här fallet måste du gå till fliken “Triggers”, välja den enda tillgängliga och klicka på “Ändra”.

Redigera desencadenadores

Klicka nu på alternativet “Veckovis” och välj vilka dagar i veckan som du vill att datorn ska stängas av automatiskt, till exempel från måndag till fredag.

Program för apagado pc

Klicka på OK i alla fönster, och du är klar, datorn stängs automatiskt av på valda dagar och timmar. I samma ögonblick som du vill stänga av denna automatiska avstängning måste du gå tillbaka till Windows Task Scheduler, och i den centrala delen måste du högerklicka på uppgiften och välja Inaktivera eller Ta bort.

Quitar tarea

Relaterade artiklar

Back to top button