Hur du schemalägger din Mac att starta om varje natt

Att ha din Mac alltid tillgänglig för att fungera är bra, men du måste stänga av den då och då. Så här automatiserar du avstängning, start och omstart av din MacBook Pro eller iMac för att hålla den i toppskick.

Många Mac-användare kommer att vara bekanta med krånglet med att starta, stänga av och starta om din dator. Processen kan ta några sekunder, eller på äldre Mac-datorer, potentiellt minuter, men det är åtgärder som datoranvändare inte särskilt vill utföra.

En hel del användare skulle föredra att ha sin Mac eller MacBook igång hela tiden, så den är redo för handling när det än må vara. En Mac som alltid är på eliminerar behovet av att vänta på att den startar i början av en session, vilket minskar mängden krångel som en användare måste gå igenom i början av arbetsdagen.

Med tanke på den låga strömförbrukningen för M1 Mac-datorer är energikostnaden inte längre en riktig anledning att hindra användare från att stänga av längre. Men det finns fortfarande skäl att stänga av din Mac.

Åtminstone är det en bra praxis för din Macs hälsa att regelbundet stänga av eller starta om din Mac. Alla dessa appar du använder dagligen kan förbruka minne, även efter att du stänger dem, vilket potentiellt kan påverka prestandan för andra appar.

Detta inkluderar att sakta ner appstarter eller uppgifter, eller till och med orsaka problem med normal drift. Ett exempel på att stänga av och starta om kan effektivt spola minnet och effektivt torka rent för dagens arbete.

Med tanke på att en avstängning kan vara fördelaktig är det vettigt att göra det med jämna mellanrum. Tricket är att göra det på ett sådant sätt att du inte behöver sitta och vänta på en avstängning eller att din Mac ska starta.

Det finns ett svar på detta, och det finns i macOS.

Energi sparare

Inom Systeminställningar finns en sektion med titeln “Energisparare”, som vanligtvis är avsedd att hantera när skärmen stängs av när den inte används, försätta hårddiskar i viloläge, om Mac-datorn vaknar för nätverksåtkomst och om Mac-datorn kommer att vända tillbaka sig själv. på efter ett strömavbrott.

Om du vill att din Mac ska stängas av på natten och slås på på morgonen, prova det här schemat.

Om du vill att din Mac ska stängas av på natten och slås på på morgonen, prova det här schemat.

Det finns också en del som heter Schedule, som används för att hantera automatisering avseende om Mac är på och användbar eller av.

Hur man kommer åt energischemat i macOS

  • Klicka på Apples logotyp i menyraden.
  • Klick Systeminställningar.
  • Klick Energi sparare.
  • Klick Schema.

Schemat består av två händelser som du kan ställa in för att hända med Mac.

Topphändelsen för paret bestämmer när Mac kan ställas in för att starta eller väckas. Den nedersta händelsen har en rullgardinsmeny som ger alternativ för att antingen starta om Mac, ställa in Mac i viloläge eller stänga av den helt.

Du behöver inte använda båda raderna, eftersom var och en kan aktiveras med hjälp av kryssrutorna. Om du tänker starta om Mac-datorn varje dag vid en viss tidpunkt behöver du bara använda den nedersta händelsen.

Men om du vill att Mac-datorn ska slås på på morgonen och stängas av på kvällen, måste det ställas in två tider, så båda händelserna måste användas.

Om du bara behöver starta om Mac-datorn medan du sover kan det här vara ett bra schema att prova i Energy Saver.

Om du bara behöver starta om Mac-datorn medan du sover kan det här vara ett bra schema att prova i Energy Saver.

När du anpassar schemat kan du ställa in att det ska ske på en specifik veckodag, vardagar, helger eller varje dag. Du kan också ställa in tiden för händelsen att inträffa, ner till minut, genom att justera den linjens klocka.

När du har ställt in händelsetiderna till vad du behöver klickar du på OK för att spara dem.

Saker att tänka på

Om du ska ställa in din Mac så att den stängs av automatiskt vid en viss tidpunkt, är det mycket lämpligt att komma in i en rutin med att regelbundet spara dokument eller arbeta. Detta beror inte bara på att omstart av Mac kan leda till att du förlorar osparat arbete, utan det kan också störa en omstarts- eller avstängningsprocess.

Du kan enkelt ställa in din Mac så att den återställs en viss dag, varje dag, vardagar eller helger.

Du kan enkelt ställa in din Mac så att den återställs en viss dag, varje dag, vardagar eller helger.

Program som frågar om du vill spara osparade dokument kan avbryta Mac när det är dags för den att återställa eller stänga av. Det här är inte världens undergång, men det kan vara frustrerande att gå in på din Mac och förvänta sig att den ska vara i ett nystartat tillstånd, bara för att upptäcka att den stannade innan det kunde ske.

Terminalkommandon

Om du vill ställa in din Mac så att den stängs av vid en viss tidpunkt eller efter en viss varaktighet, istället för att regelbundet starta om enligt ett schema, kan du ställa in att detta ska ske som en engångsförekomst. Allt detta görs via terminalen.

Om du använder strängen “sudo avstängning -h +60” i Terminal ställer du in din Mac så att den stängs av efter 60 minuter. Du kan byta ut -h mot -s för att skicka Mac-datorn i viloläge istället, eller använd -r för att starta om den, medan du ändrar numret för att justera längden på timern.

När den har ställts in kommer Terminal att svara med ett meddelande om när Mac kommer att stängas av, starta om eller vila.

Om du vill stänga av timern, använd strängen “sudo killall avstängning“för att avsluta det.

Relaterade artiklar

Back to top button