Hur du rengör insidan av din dator noggrant och gör den ny –

Att rengöra insidan av en PC bör göras med jämna mellanrum, men den typ av städning som vi alla brukar göra då och då, vi skulle kunna säga att det är “högre”, och inte en grundlig rengöring som sådan, nämligen en fullständig rengöring av din PC i första hand. det du bör veta är det du måste ta isär varenda kabel så att du kan komma åt alla hörn av interiören och du kan säga att du också kan rengöra själva komponenterna.

För att rengöra din dator måste du ta isär alla komponenter

Och när vi säger allt så är det allt. Om du verkligen vill rengöra din dator noggrant måste du ta bort alla komponenter en efter en (vi har en PC-monteringsguide som du kan följa i omvänd ordning för att ta isär den), inklusive att ta bort även moderkortet självt för att rengöra det. korrekt fram- och baksida, samt metallplattan som den är fäst på.

Det är också mycket viktigt att ta bort alla fans från höljet och faktiskt radiatorn, som kan användas, och byt termisk pasta … Detta beror på att fläktar är den komponent som flyttar luft in och ut ur lådan, och därför tenderar de att vara de komponenter som tenderar att samla mer damm. Likaså kan det vara en bra idé att dra ur alla kablar för att rengöra dem, eftersom de också tenderar att samla damm och smuts, även om det verkar svårt.

Hur du rengör din dator och alla dess komponenter

Många tror att användningen av en tryckluftsstråle (eller till och med att använda en dammsugare) redan kommer att hålla insidan av datorn ren, men detta är långt ifrån sanningen: när du gör det tar du bara bort smuts från ytan. från den ena sidan till den andra. Ja, vi kommer att rekommendera att du använder tryckluft för några av stegen i den här guiden, men bara för vissa saker, och faktiskt rekommenderar vi att du gör det utomhus om möjligt (eftersom smuts kommer ut och sprids inuti ditt hem, på tvärtom.) …

Rengör PC-fodralet

Vi antar att du redan har slipat alla komponenter och är redo att rengöra PC-fodralet, vilket endast bör göras efter att du har tagit bort fodralet och sidorna. Vi rekommenderar att du använder en mikrofiberduk med lite rengöringsmedel (som mycket väl kan vara en trasa) för att rengöra båda sidorna väl, och hjälper dig vid behov med ett spetsigt verktyg (som en skruvmejsel), alltid täckt med en trasa. komma till svåra hörn.

När det gäller att rengöra resten av lådan är det enklaste just nu att använda en tryckluftsstråle, alltid utifrån, för att få bort det mesta av smutsen och sedan, som med sidokåporna, rengöra allt. invändig och exteriör finish med en servett, med särskild tonvikt på gallren, eftersom det är där smuts samlas.

Om din box är en av dem med många skrymslen och vrår som är svåra att nå finns det en alternativ lösning som, även om vi inte rekommenderar att göra det, kan vara ganska effektiv. Denna lösning består bokstavligen av att ta bort eller täta kopplingspanelen med (nödvändig) tejp och placera lådan under duschen, ta bort all smuts med vatten. Då gäller det att torka allt på en gång med hushållspapper eller liknande, eller till och med med en hårtork. Detta är något ganska drastiskt och kan skada din box (särskilt anslutningspanelen), men det är också effektivt. I alla fall, vi upprepar, vi rekommenderar inte att göra detta.

Rengör kylaren eller kylaren

Rengöring kan vara lättare eller svårare beroende på typ av kylare. Om du har ett lufttorn eller dubbelsidig kylare är det ganska lätt att rengöra det, för bokstavligen efter att du har tagit isär det kan du lägga det under kranen och sedan torka det med hushållspapper och en hårtork. Det är ingen fara att vattnet skadar något, eftersom radiatorerna har ett rostskyddsskikt och om de torkas direkt rostar de inte.

Om kylaren är av typ hölje kan du göra detta ändå, men se till att demontera fläkten först, då den skadas om den blir blöt. Hur som helst har du också möjlighet att torka av den med en mikrofiberduk långsamt och försiktigt för att inte böja aluminiumfenorna, vilket hjälper dig att ta bort det mesta av smutsen med en stråle av tryckluft först.

Om du har en vätskekyld radiator och behöver rengöra radiatorn, rekommenderar vi inte under några omständigheter att placera den under kranen; vi rekommenderar att du spraya den med tryckluft utomhus eller om du är väldigt försiktig med en handdammsugare, då den tar bort nästan all smuts. Torka sedan av allt med en mikrofiberduk för att hålla det väldigt rent.

Hur man rengör fläktar ordentligt

Som vi nämnde tidigare är fläktar den komponent som är mest utsatt för damm och därför är deras renlighet av största vikt. Med fläkten borttagen och utanför kan du börja med att blåsa ut det mesta av smutsen med tryckluft, men håll i ett av bladen annars får du det att snurra. Du kan också rengöra den med en borste och sedan försiktigt sätta in fingrarna och använda en mikrofiberduk för att lämna den helt ren.

Faktum är att det alltid är en bra idé att göra ett bra sista pass med en mikrofiberduk ändå, som blir din bästa allierade när du rengör insidan av PC:n. Om du vill kan du hjälpa dig själv med hörlurar för svåråtkomliga ställen.

Rengöring av grafikkortet

Grafikkortet är ganska ömtåligt, så vi rekommenderar att du vidtar extrema försiktighetsåtgärder när du rengör det. Om fläktarna kan tas bort utan att ta bort kylaren, rekommenderar vi att du gör detta och rengör dem som i föregående stycke; Om inte, försök att rengöra dem med en trasa, placera fingret under bladen, men var noga med att inte böja dem. Vad vi inte rekommenderar med schemat är att använda tryckluft, eftersom något kan skadas.

Om smutsen är kraftigt skorpig kan du använda isopropylalkohol för att rengöra hushållspapper, men vi rekommenderar inte att du använder babyservetter eftersom de innehåller en produkt som kan skada plast.

Om ditt schema är tillräckligt långt och du börjar få temperaturproblem kan det vara dags att ta isär det helt för att rengöra kylflänsen ordentligt och byta ut den termiska pastan, men det är en annan sak.

Var försiktig med ditt nätaggregat och moderkort

Återigen står vi inför mycket känsliga komponenter. Vi rekommenderar inte att du öppnar strömförsörjningen för rengöring om den inte är väldigt smutsig, och även då rekommenderar vi att du är mycket försiktig och använder en mikrofiberduk med isopropylalkohol istället för tryckluft. Med moderkortet på samma sätt, använd inte tryckluft för att undvika att skada något, utan använd istället en trasa och isopropylalkohol för att rengöra det.

När det gäller moderkortet kan du använda en mjuk hårborste för att ta bort det mesta av smutsen i första hand, vilket är särskilt användbart för att rengöra PCIe-platser, RAM-platser och kommunikation.

Hårddiskar, SSD:er och andra enheter

För att rengöra mekaniska hårddiskar och 2,5-tums hårddiskar behöver du bara först rengöra dem med en borste och sedan med en mikrofiberduk med hjälp av vår stora vän för att hålla dem som guldstrålar. Nu, om du har M.2 SSD:er måste du ta isär dem, och vi rekommenderar att du bara ger bort dem med en trasa för att undvika eventuella skador. Det finns inget mer att tillägga här, den här komponenten är enkel.

Använd och byt ut termiskt fett mot en kylfläns

Eftersom du nu har allt demonterat och rengjort måste du sätta ihop kylflänsen igen, så du har inget annat val än att byta ut det termiska fettet du hade. Du har en guide på den här webbplatsen, men vi rekommenderar att du har radiatorinstallationsinstruktioner till hands om du inte har någon övning.

Det är alltid en bra idé att ha en tub med termiskt fett hemma (eftersom det rekommenderas att byta det var sjätte månad eller ett år) och de är inte för dyra.

Återmontering kommer att se ut som en ny dator

Nu när du har rensat upp alla komponenter individuellt är det dags att bygga om allt, och för det har vi redan länkat handledningen i början av den här artikeln. Det är bara det att medan du monterar så råder vi dig att ta en närmare titt, eftersom alla komponenter kommer att gå igenom dina händer igen, de är helt rena, annars kan du titta på dem igen innan du monterar.

Relaterade artiklar

Back to top button