Hur du fjärrövervakar din internetanslutning eller om det finns fall –

Vad är UptimeRobot och vad är det till för?

UptimeRobot det är ett helt gratis onlineövervakningssystem, även om det också har en betalversion med fler funktioner. Det som intresserar oss med det här verktyget är att det kommer att kontrollera då och då (som kan konfigureras) om vår router fungerar som den ska och om vår operatör har lämnat oss utan internetuppkoppling. Om allt fungerar korrekt kommer UptimeRobot inte att berätta något alls, men i händelse av misslyckande kommer följande att hända:

  • Han kommer att skicka oss ett automatiskt e-postmeddelande som informerar oss om att ett tjänstavbrott har inträffat.
  • Om vi ​​går till UptimeRobot-sidan kan vi se att allt inte fungerar.

Det är vettigt att denna gratistjänst också tillåter andra former av meddelanden som SMS, röstsamtal, Twitter, Telegram, Slack, Microsoft Teams och mer.

När vår internetuppkoppling fungerar igen kommer den att skicka ett e-postmeddelande till oss, vilket betyder att allt redan fungerar som det ska, och om vi går in på den officiella sidan ser vi också att allt är grönt (fungerar korrekt). Dessutom kommer han på Internet att visa oss en fullständig förteckning över alla krascher som han hittade, och till och med ange procentandelen av tiden utan problem. Logiskt sett, om vi till exempel stänger av eller startar om routern, kommer den att upptäcka detta och varna oss om att internetanslutningen avbröts, även om den inte var där.

Hur kan vi konfigurera vår router för fjärrövervakning?

För att UptimeRobot ska fungera korrekt måste vi göra ett antal inställningar på vår hemrouter. Innan du börjar bör du veta att om du har en IP-adress i CG-NAT kommer du inte att kunna styra din router, eftersom den inte är tillgänglig från Internet, du kommer inte att kunna göra någonting, du kommer att ha att placera bildskärmen på det lokala nätverket, på NAS-server, PC eller Raspberry Pi, men den måste alltid vara på.

Om du har en offentlig IP-adress, även om den är dynamisk, kan du fortsätta med den här installationsguiden.

Konfigurera dynamisk DNS på routern

UptimeRobot måste alltid detektera IP-adressen till vårt hem för att det ska fungera korrekt. Dynamisk DNS tillåter oss att associera den offentliga IP-adressen i vårt hem med en värd hos DYN, No-IP och andra dynamiska DNS-tjänsteleverantörer. I Spanien har de allra flesta bostadsanslutningar en dynamisk IP-adress, vilket gör att IP-adressen ändras då och då, så vi måste använda den här typen av tjänster för att UptimeRobot ska kunna övervaka internetanslutningen ordentligt.

Det första vi behöver göra är att gå till routern och se listan över dynamiska DNS-tjänster som den stöder. Efter att vi försäkrat oss om att den stöder No-IP eller andra tjänster, registrerar vi oss hos någon av dem, det rekommenderas alltid att välja den som är gratis. Vissa tillverkare som ASUS eller AVM FRITZ! Box tillhandahåller för närvarande gratis dynamisk DNS direkt från routern, men detta är inte normen.

I vårt fall är en av favorittjänsterna No-IP, det är verkligen lätt att använda och väldigt lätt att konfigurera i routern eftersom du bara behöver ange referenserna och no-ip-värden som vi konfigurerade på den officiella webbplatsen.

När vi väl har konfigurerat dynamisk DNS kan vi hitta vår internetanslutning via den domänen istället för att använda den offentliga IP-adressen.

Konfigurera brandväggen för att tillåta ping från WAN

UptimeRobot låter dig övervaka din Internetanslutning genom att ständigt kontrollera anslutningen till Internet WAN-porten. Vanligtvis har routrar förmågan att tillåta eller förhindra dem från att pinga oss från Internet. Den positiva delen med att tillåta ping är att vi enkelt kan kontrollera om internetanslutningen fungerar korrekt, den negativa delen är att vilken angripare som helst lätt kan upptäcka att det finns en värd. Såvida vi inte tänker använda UptimeRobot eller liknande tjänster, är vår säkerhetsrekommendation att alltid förbjuda pingning på det globala internet.

Om vi ​​ska använda UptimeRobot måste vi tillåta ping från WAN-internet. Detta finns vanligtvis i säkerhetsdelen, brandväggen eller brandväggen på alla routrar, antingen från operatörerna eller från den du köpt. När det gäller ASUS finns den i avsnittet “Brandvägg / Allmänt”.

Om du använder AVM FRITZ! Blockera router, du kan hitta den i “Internet / Filter / Lists”, som standard är den aktiverad för ping från WAN-internet.

Efter att ha sett till att vår router är pingbar från internet kan vi konfigurera UptimeRobot.

Vad händer om jag vill blockera ping från internet?

Om du vill kontrollera anslutningen, men av säkerhetsskäl vill blockera ping från Internet, kan du styra anslutningen via TCP eller UDP. Om du har en NAS-server hemma eller någon webbserver, FTP, VPN etc. kan du konfigurera UptimeRobot för att övervaka dessa tjänster och därför kan du även övervaka om din internetanslutning fungerar som den ska. Naturligtvis måste du öppna en port (port forwarding eller port forwarding) för att det här verktyget ska upptäcka att tjänsten är igång korrekt.

Till exempel, i vårt fall konfigurerade vi ping-blockering på det globala Internet för säkerhet, men vi har flera portar öppna för SSH- och VPN-servrar, och det är precis vad vi övervakar.

Konfigurera UptimeRobot för anslutningsövervakning

Att arbeta med detta verktyg är väldigt enkelt, vi registrerar oss med vårt e-postkonto och kollar vår e-post för att logga in senare. I huvudmenyn i UptimeRobot kan vi skapa nya monitorer genom att klicka på ” Lägg till en ny bildskärm »För att börja övervaka vår internetuppkoppling. Vi måste komma ihåg att vi kan göra detta med vanlig ping eller genom att kontrollera att porten är öppen (och att vi har en tjänst igång).

Det första vi måste göra är att välja typ av monitor, det vanligaste är att välja en typisk ping eller använda “porten” direkt för att övervaka servern på det lokala nätverket.

Låt oss välja typen “ping”, ge denna bildskärm ett namn, till exempel “Hemanslutning”. I IP- eller värdsektionen kan vi ange den dynamiska DNS-adressen som vi tidigare konfigurerat. Vi kan välja övervakningsintervall, gratisversionen är minst 5 minuter, och det är bäst att kontrollera var 5:e minut för att se om anslutningen har tappats. Om vi ​​har ett mycket litet segment på 30 sekunder kommer UptimeRobot inte att kunna upptäcka det om den inte kontrollerar just i det ögonblicket.

När vi konfigurerar det kommer vi att få ett register över alla händelser som inträffade, svarstiden, början av frånkopplingen och slutet av frånkopplingen. Vi kan också se procentandelen upptid för de senaste 24 timmarna, de senaste 7 dagarna och den senaste månaden.

Om vi ​​istället för att övervaka via ICMP (ping) vill göra det per port, eftersom det är blockerat i vår router, väljer vi “custom” för att ange vilken TCP-port vi vill ha, så vi har större frihet i det här fallet använder vi portar andra än de vanliga. Du måste tänka på att i routern måste du ställa in port forwarding till servern som du har hemma.

Som du redan har sett är det väldigt enkelt och snabbt att använda det här verktyget för att spåra din internetanslutning och visa att vi har en frånkoppling. En mycket viktig detalj är att ibland orsakas operatörers fel av fel på deras DNS-servrar. Ett fel i DNS-servrar betyder inte att vi har en avbruten anslutning, det betyder att de har slutat fungera. Om vi ​​har DNS-servrar som Google eller Cloudflare kan vi fortsätta surfa utan problem, men om du använder operatörens servrar, nej. I det här fallet kommer metoden vi har förklarat för dig för att spåra din internetanslutning inte att fungera eftersom den kommer att avgöra att allt är korrekt.

Relaterade artiklar

Back to top button