hur det fungerar och möjliga applikationer –

En av prestandaproblemen som proffs som använder sitt grafikkort för att skapa innehåll möter dagligen är hur begränsat videominnet är, helt plötsligt om det blir för mycket data så hamnar det på systemets SSD eller vad som helst. Värre, med en vanlig hårddisk.

Lösningen på detta? sätt in NVMe-minnet inuti grafikkortet antingen genom M.2-enhetens kortplats eller med NVMe-minnet lödat till kortet.

NVMe för att utöka VRAM

En av funktionerna hos grafikkort som används i professionella miljöer är att de vanligtvis använder VRAM i en konfiguration som kallas clamshell, vilket är typiskt för DDR-minne, där två GDDR-minneschips är anslutna till ett gemensamt minnesgränssnitt, men eftersom anslutningen består av två chips istället för ett som vanligt, det som görs är att dela databussen mellan dem på ett sådant sätt att varje minneschip har halva bandbredden än bara ett, men för varje minneskontrollergränssnitt

Men med introduktionen av DirectStorage API-stöd och SSD-minne i GPU:er är det nu möjligt att exponera NVMe-minne för GPU/GPU, vilket möjliggör ett extra lager i GPU-hierarkin som kommer att lagra data som du kan använda GPU:n för snabbare åtkomst till dem.

Vi kan till exempel ha en scen för rendering, som tar upp flera tiotals gigabyte och som vanligtvis kräver åtkomst till hårddisken, tack vare hastigheten på NVMe-åtkomst kan denna information nås mycket snabbt. Men vore det inte bättre om grafikprocessorn hade den här typen av minne?

Mitt grafikkort har en SSD

AMD introducerade Radeon SSG för några år sedan, detta kort var AMD Vega med specialiteten att det hade upp till 2TB NVMe-lagring i form av 4 M.2 SSD:er inuti. Detta koncept hade inte mycket marknadsframgång, och Radeon SSG förblev anekdot.

Men den här idén verkade falla i smaken hos Microsoft, som bestämde sig för att standardisera den i DirectStorage API och bad AMD att integrera den i Xbox X-seriens SoC. Å andra sidan tvekade inte Lisa Sus utvecklare att erbjuda denna SONY teknik, och som ett resultat, en ny generation av konsoler baserade inte bara på SSD, utan också med en större kapacitet “VRAM”.

Konceptet är väldigt enkelt, GPU:n ser både VRAM och SSD-minne som om de vore samma minne, men genom en avancerad minneskontroller, när en begäran görs om adressen som motsvarar den SSD som den kopieras till. del av själva VRAM-minnet, som fungerar som datacache för SSD:n, så tack vare PCI Express-gränssnittets höga hastighet överförs data snabbt från NVMe till RAM på ett helt transparent sätt.

Hur kommer grafiken åt SSD:n på kortet?

Varje GPU har två DMA-moduler som låter dig komma åt inte bara systemets RAM, utan även de senaste GPU:erna som släppts på marknaden och är kompatibla med DirectStorage, det som har gjorts är att ge tillgång till systemets SSD genom att ge PCI-åtkomst … Expressportar.

Men installationen av SSD i GPU:n är annorlunda, eftersom detta minne kommer att vara framför PCI Express-porten, för detta måste du lägga till 4 PCI Express-banor för att rymma SSD, vilket AMD gjorde med Radeon SSG, men i När det gäller AMD-grafikkortet lade de till ytterligare ett 16-linjers PCIe-gränssnitt, så det har 4 M.2-enheter.

Även om det kan verka dumt att placera ett eller flera SSD-gränssnitt på ett grafikkort, eller om det misslyckas, löda en NVMe SSD, så är det faktiskt inte alls fallet om vi tar hänsyn till de enorma fördelarna som detta innebär, särskilt för GPU:er när du letar efter stora mängder data.

Nyckeln till videoredigering och professionell ray tracing

Ett av GPU-verktygen är när det kommer till videokodning och avkodning i realtid, även om det finns specialiserade block när det gäller att överföra video från ett format till ett annat, speciellt om vi pratar om det stora. storlek kan vi konstatera att informationen inte får plats i VRAM och dumpas till hårddisken.

Faktumet att ha en SSD gör att detta innehåll kan laddas ner till SSD så fort det försvinner från VRAM, föreställ dig att redigera en enorm video på flera tiotals eller hundratals gigabyte på din PC och upptäck att grafiken har direkt tillgång till den. Detta är extremt användbart för det som kallas Video Encoding – det konverterar en videofil från ett format och en upplösning till ett annat format och upplösning i realtid för överföring via streaming.

Det faktum att videocodec som finns på GPU:n har tillgång till SSD:n som finns på grafikkortet innebär prestandavinster eftersom datasökningar är mycket kortare än att söka efter SSD:n installerad på systemet. Detta innebär att du kan komma åt din strömmande video så snabbt som möjligt, vilket gör den idealisk för 4K-videoredigering.

Ett annat nyckelverktyg skulle vara för professionell strålspårning för att helt lagra hela den rumsliga datastrukturen för en extremt komplex scen, detta kommer att hjälpa till att påskynda renderingsprocessen och förhindra att system lägger mycket tid på att skapa en scen eller sekvens av bilder. deras.

Man kan dra slutsatsen att att lägga till NVMe-enheter eller SSD-enheter till ett grafikkort är något som dramatiskt kommer att förbättra GPU-prestandan i professionella miljöer, och att det kommer att leda hårdvarumarknaden för professionella innehållsskapare.

Relaterade artiklar

Back to top button