Grundläggande rekommendationer så att ingen går in i routern –

Vad du ska göra för att säkerställa att routern alltid är skyddad

Dessa tips måste beaktas både för den huvudenhet vi har och om vi använder en gammal router för att använda den som repeater eller någon annan funktion. I alla fall måste den säkras för att minska sannolikheten för att en hackare ska få åtkomst och äventyra integriteten.

Lämna inte routern som den kommer från fabriken.

Något väldigt viktigt för ändra värdena som kommer från fabriken med en router. Om vi ​​räddar dem kan det göra det lättare för alla inkräktare att tränga in. Till exempel pratar vi om att ändra nätverksnamn, säkerhetsinställningar, lösenord …

Vanligtvis återspeglar namnet på routern modellen och till och med telefonoperatören vi använder. Detta kan hjälpa angripare att hitta potentiella sårbarheter eller implementera en strategi för enhetskompromiss och säkerhetsintrång.

Förhindra sårbarheter

Naturligtvis är en annan viktig punkt undvika säkerhetsbrister … Sårbarheter finns i alla typer av enheter, men de är särskilt känsliga om vi pratar om en router, eftersom den ständigt är ansluten till nätverket och även tjänar till att upprätta anslutningar med många andra enheter.

Vårt råd är att alltid uppdatera enhetens firmware. Vi bör aldrig lämna en föråldrad version som kan ha sårbarheter. Detta bör även gälla alla andra enheter som vi har anslutit till enheten.

Använd alltid starka lösenord

En annan mycket viktig fråga är att använda nycklar som är riktigt säkra … Här måste vi nämna både Wi-Fi-nätverket och lösenordet för att komma åt routern och ställa in den. Vi ska aldrig lämna den som kommer från fabriken, utan vi måste också skapa en riktigt stark sådan.

Det finns många metoder för att stjäla lösenord på Internet. Den säkra är den som är helt slumpmässig, med olika symboler, siffror och bokstäver (både stora och små bokstäver). Dessutom bör denna nyckel inte användas någonstans.

Det kommer också att vara viktigt kryptering vi använder det tillräckligt. Ibland är ett säkerhetsproblem som utnyttjas av angripare att vi använder äldre kryptering som WEP. Vi bör alltid använda en säker, uppdaterad sådan som WPA-3 eller WPA-2 annars.

Skydda även anslutna enheter

Men för att skydda inte bara själva routern, utan också vilken enhet som helst vad vi kopplade ihop. Om andra datorer har sårbarheter kan de använda dem som en brygga för att kommunicera med andra. Vi pratar om datorer, mobiltelefoner, surfplattor … Men också det som kallas sakernas internet.

Vi måste tillämpa de tips vi nämnde ovan. Vi måste alltid ha starka lösenord, uppdaterad hårdvara och minimera eventuella sårbarheter som kan dyka upp.

Ständig granskning

Men vad vi inte bör ignorera är faktumet att underhålla periodisk översyn … Om vi ​​vill undvika inkräktare i routern är det viktigt att se till att inga okända datorer är anslutna till enheten.

För att göra detta kan vi lägga in routern i dess konfiguration och se vilka enheter som är anslutna för tillfället eller vilka som nyligen har anslutits. Se också till att krypteringen är tillräcklig, att den är uppdaterad och byt dessutom ditt lösenord då och då.

Relaterade artiklar

Back to top button