Google fick 268 miljoner dollar i böter, kommer att förändra hur det annonserar i Frankrike

Google kommer att ändra hur det fungerar med andra företag angående sin onlineannonseringsverksamhet, som en del av en uppgörelse med Frankrikes konkurrensmyndighet som innebar böter på 220 miljoner euro (267,5 miljoner USD).

En undersökning av den franska tillsynsmyndigheten fastslog att Google hade missbrukat sin marknadsmakt inom onlineannonsering, avslöjade myndigheten på måndagen. För att avsluta utredningen och blidka tillsynsmyndigheten gick Google med på att betala böterna på 220 miljoner euro och att ändra sin policy och hur dess reklamverksamhet fungerar för att uppmuntra mer konkurrens.

“Beslutet att sanktionera Google är av särskild betydelse eftersom det är det första beslutet i världen som fokuserar på de komplexa algoritmiska auktionsprocesser som annonsverksamheten förlitar sig på”, sa antitrustchefen Isabelle de Silva till . DeSilver tillade att böterna sänktes från vad det kunde bero på förlikningsavtalet, men angav inte hur mycket det skilde sig.

Tillsynsmyndigheten sa att Google inte skulle försöka överklaga beslutet. Google svarade inte på en begäran om kommentar från rapporten.

Undersökningen fann att Google Ad Manager föredrog AdX, Googles egen annonsmarknad för realtidsförsäljning av annonsutrymmen. Specifikt försåg Google Ad Manager AdX med data inklusive vinnande budpriser, vilket bidrog till att förbättra dess egna bud.

Det var också frågan om högre nivåer av interoperabilitet mellan AdX och Google Ad Manager än vad Ad Manager hade med tredjepartsföretag. Som en del av förlikningen kommer Google att förbättra Ad Managers interoperabilitet med konkurrerande tjänster.

Googles missbruk av historiska buddata i dess annonsköpssystem har tagits upp i en annan antitrustprocess i USA. Anmälningar i april avslöjade ett hemligt program som heter “Bernanke” som gjorde det möjligt för Googles egna plattformar för köp och försäljning av annonser att effektivt spela systemet till dess fördel.

Man tror att “Bernanke” förväntades generera 230 miljoner dollar bara under 2013.

Sökjättens onlineannonsering har också anklagats för favorisering på andra sätt som kan anses orättvist av kritiker. Till exempel uppmuntrade ett avtal mellan Google och Facebook kallat “Jedi Blue” det sociala nätverket att undvika att konkurrera med Google i onlineannonsering, i utbyte mot förmånsbehandling i Googles reklamverktyg.

Google, och andra teknikjättar inklusive Apple, är också under intensiv granskning av lagstiftare över deras storlek och potentiella makt. Detta har lett till en undersökning av en underkommitté för antitrust i den amerikanska senatens rättsväsende och lagstiftares arbete för att reformera antitrustlagarna.

Följ hela WWDC 2021 med omfattande bevakning av det veckolånga evenemanget från 7 juni till 11 juni, inklusive detaljer om iOS 15, iPadOS 15, watchOS 8, macOS Monterey och mer.

Relaterade artiklar

Back to top button