Google är verkligen ond, hävdar före detta anställd stämning

De hävdar att deras behandling strider mot den berömda “var inte ond”-klausulen i Googles uppförandekod för anställda, och tre tidigare anställda stämmer företaget.

Google hade en gång berömt “Don’t Be Evil” som motto, men de behåller fortfarande dessa ord som en klausul i kontraktet som anställda måste skriva under. Nu är denna uppförandekod och de specifika orden föremål för en rättegång.

Enligt , fick Rebecca Rivers, Paul Duke och Sophie Waldman sparken från Google inom några minuter från varandra den 25 november 2019. Google sa att de tre var och en hade läckt information och hade använt “systematiska sökningar” efter information “utanför omfattningen av sitt jobb.”

De tre före detta mjukvaruingenjörerna säger dock att den verkliga orsaken till deras avskedande var på grund av deras protester mot myndigheten för tull- och gränsskydd (CBP). Vid den tidpunkten höll CBP migranter i bur och separerade föräldrar från barn, men Google hade beslutat att sälja molnprogramvara till byrån.

Rivers, Duke och Waldman cirkulerade en företagsomfattande petition som bad Google att inte samarbeta med CBP eller Immigration and Customs Enforcement (ICE).

De hävdar var och en att detta var specifikt i linje med Googles egen uppförandekod, som säger: “om du ser något du tycker inte är rätt – säg till!”

“Rivers, Waldman och Duke ägnade sig åt aktiviteter som överensstämde med Googles avtalsförpliktelse ‘Var inte ond’”, står det i stämningsansökan enligt . “Särskilt ifrågasatte de Googles ledning angående dess avsikt att ingå ett kontrakt med Trump-administrationens tull- och gränsskyddsmyndigheter, immigrations- och tullmyndigheter och/eller byråer för vidarebosättning av flyktingar.”

De tre ex-anställda är redan engagerade i en rättegång från National Labour Relations Board. Det hävdar att Google olagligt sparkade dem för att de engagerade sig i arbetsorganisationsaktivitet.

Google har inte kommenterat den nya stämningen offentligt.

Så länge sedan som 2013, innan Google flyttade “Don’t Be Evil”-linjen till en kontraktsklausul, stod Google inför kritik över sina påstådda “onda” handlingar.

Relaterade artiklar

Back to top button