Från Windows 1 till Windows 11: ikonernas utveckling –

Med varje ny version av Windows har Microsoft uppdaterat ikonerna för deras operativsystem. Det säkraste just nu är att vi alla menar Windows 7-ikonerna och de senaste Windows 10-ikonerna. Dessa ikoner har dock varit en del av operativsystemet i över tre decennier. Och genom åren har mycket stora förändringar skett i dess design, som vi ser på Like a Geek-kollektionen.

Första steget: från Windows 1.0 till 3.11

första versionerna av Windows det fanns program som kördes i MS-DOS. Och teknikerna från 1985 var så begränsade att vi inte ens kunde föreställa oss systemet i den form som vi känner till det nu. Windows 1 och 2 använde 32×32 pixlar svarta och vita ikoner för att representera program och verktyg.

Revolutionen kom med lanseringen av Windows 3. Denna version, som släpptes 1990, använde också 32×32 pixelikoner, men började använda en 32-bitars färgpalett och lite 3D-effekt. En revolution som utan tvekan förebådade OS:s framtid.

Fas två: Windows 95, 98, ME och 2000

Med sina för- och nackdelar var Windows 95 ett revolutionerande operativsystem. Även om det fortsatte att köras på MS-DOS, var det inte längre så beroende av detta andra operativsystem och kunde till och med installeras självständigt.

Detta operativsystem förde med sig de flesta Windows 3.1-ikoner , med mindre ändringar. Även om ikonerna ursprungligen var 32 × 32 pixlar och en 16-bitars färgpalett, stödde Win32 API ikoner upp till 256 × 256 pixlar och 16,7 miljoner färger. Dessutom, om vi installerade Plus! vi kunde aktivera nya ikoner med 65 536 färger.

Windows 98 Gradvis omdesignade ikoner, med 32×32 pixelikoner med 256 färger som standard. Dessutom kan användare också använda 48×48 pixlar alternativa systemikoner.

Windows 98-ikoner

Windows 2000 och ME använde liknande ikoner i storlek och färg, även om många av dem har uppdaterats. Den mest karakteristiska var ikonen Den här datorn.

Windows 2000-ikoner

Steg tre: från Windows XP till Windows 7, genom Vista

XP är redan markerade före och efter i systemikonerna. Även om detta system fortfarande använde 32×32 eller 48×48, var dessa redan 32-bitars ikoner med 16,7 miljoner färger. De hade även skuggor och transparens utöver den karakteristiska 3D-effekten. Dessa ikoner ritades direkt på GPU / GRAFISK PROCESSOR och hade kantutjämning för att undvika ojämna kanter.

Windows XP-ikoner

Windows Vista introducerade Aero-temat för första gången. Och inom det temat kunde vi hitta ikoner på 256×256 pixlar som skalas dynamiskt för att passa datorns konfiguration. Många ikoner har designats om för att matcha Aero-temat.

Windows Vista-ikoner Windows 7 kom som en välgjord version av Windows Vista. Det här systemet innehåller samma ikoner som Windows Vista, även om några av dem (som Paint) har gjorts om.

Windows 7 ikoner

Steg fyra: 8, 10 och det nya Windows 11

Windows 8 var ett sällsynt projekt. Detta nya system ville bli av med det konventionella skrivbordet genom att erbjuda ett brickbaserat gränssnitt. Lyckligtvis misslyckades detta. I kakelfältet har de flesta ikonerna designats om som de vita konturerna av de ursprungliga ikonerna. Och när vi öppnade skrivbordet hade vi samma ikoner som i Windows 7.

Windows 8 ikoner Windows 10 gav samma ikoner som Windows 8 (dvs samma som Windows 7) med mycket små ändringar. Men 2020 började Microsoft uppdatera ikonerna för sina kärnappar för att anpassa dem till den flytande designen. Windows 10 kombinerar många av ikonkoncepten från brickor i både Windows 7 och Windows 8. Dessutom fortsätter det att ärva bibliotek fulla av ikoner från tidiga versioner av operativsystemet, av någon okänd anledning.

Windows 10-ikoner Nytt Windows 11 ändrar redan helt uppsättningen av ikoner för operativsystemet. Nästan alla ikoner har uppdaterats och moderniserats. Och inte bara program, utan även mappikoner och till och med diskar och SSD:er. En nödvändig radikal omdesign av operativsystemet, som Microsoft officiellt kommer att avslöja denna vecka.

Windows 11-ikoner

Relaterade artiklar

Back to top button