Foxconn, TSMC köper 10 miljoner COVID-19-skott för Taiwan

Apples partners TSMC och Foxconn hjälper Taiwan att säkra COVID-19-vacciner genom att köpa totalt 10 miljoner doser som ska distribueras av territoriets regering.

Chipgjuteriet TSMC och monteringspartnern Foxconn kommer vardera att förvärva upp till 5 miljoner doser av Pfizer-BioNTech-vaccinet, sade Taiwan Overseas Community Affairs Council på måndagen. Inköpen kommer att doneras till regeringen och kommer att användas för att bekämpa coronavirusutbrottet i landet.

Avtalet sägs vara värt 350 miljoner dollar, eller ungefär 35 dollar per dos av vaccinet, rapporterar . Regeringen gick med på planen från Foxconn och TSMC i slutet av juni, men bekräftade avtalet först efter uttalanden från båda företagen.

Köpet är avgörande för Taiwan, som är hårt drabbat av viruset. I juni hade endast 3 % av landets 23,5 miljoner människor vaccinerats, och de flesta tog bara det första av två sprutor.

Taiwan påstås ha haft problem med att säkra sin egen vaccinförsörjning, med påståenden om inblandning från Kina i att köpa skott. Taiwan avvisade också ett erbjudande om vaccin från Kina, men säkerhetsproblem och taiwanesisk lag stoppade den kinesiska donationen.

Andra länder har också donerat vaccin till Taiwan, inklusive USA och Japan.

Vaccinationsköpen från TSMC och Foxconn är inte helt altruistiska, eftersom båda har stora verksamheter som arbetar i territoriet. I juni väcktes farhågor om att ett utbrott av produktionsanläggningar skulle skada chiptillförseln, inklusive delar av Apples leveranskedja.

Jakten på vaccin är inte begränsad till bara Taiwan. Vietnams regering bad Samsung och andra Apple-leverantörer att säkra vacciner för arbetare på deras fabriker i slutet av maj, med anställda vid anläggningar som sover på fabriksgolv i juni för att minimera eventuella driftstopp och ytterligare utbrott.

Relaterade artiklar

Back to top button