första betaversionen av den bästa efterföljaren till CentOS Linux –

2020 var ett ödesår för CentOS , en av de mest använda professionella Linux. Denna Linux var i allmänhet en gratisversion av Red Hat eftersom den baserades direkt på den. Företaget tog dock beslutet att avsluta detta och gå över till en rullande releasemodell, vilket med andra ord innebär att vara försökskanin för Red Hat Enterprise Linux, RHEL. Användare eller communityn gillade det inte. Lyckligtvis finns det redan flera projekt där ute som vill ersätta det ursprungliga CentOS och fortsätta att ge det liv i ett nytt projekt. Och en av de mest avancerade vi kan hitta är den nya AlmaLinux

AlmaLinux är en ny öppen källkodsdistribution utvecklad av CloudLinux-utvecklarna. Denna distribution är avsedd att ersätta CentOS och att erbjuda användarna en distribution som är så trogen originalet som möjligt, vilket gör att vi kan fortsätta att använda RHEL-kontakt utan att behöva gå igenom Red Hat-bågen och experimentera genom Rolling Release.

Vad AlmaLinux tillför samhället

Dess skapare lovar att denna distribution alltid kommer att vara gratis och öppen källkod. Det kommer till en början att utvecklas och underhållas av dem, men kommer alltid att kontrolleras av samhället. Utvecklarna lovar att AlmaLinux kommer 1:1 kopia av Red Hat Enterprise Linux precis som CentOS. Det kommer inte att göras några experiment, inga anpassade paket eller andra ändringar. Den kommer att följa Red Hat-distributionens utvecklingscykel och kommer att uppdateras när nya uppdateringar blir tillgängliga.

Problemet som många användare står inför är det byta distributioner tar tid att säkerhetskopiera, installera och konfigurera. Dessa utvecklare säger att migreringen från CentOS till AlmaLinux är en mycket snabb och enkel process. Nästan omedelbart. Med ett enda kommando kan de migrera alla sina system till denna nya distribution non-stop, ingen ny programvara och/eller komplicerade konfigurationer.

För tillfället garanterar dessa utvecklare oss support till 2029, även om de har för avsikt att fortsätta arbeta med denna distribution medan Red Hat fortsätter att arbeta på egen hand.

Ladda ner

Nuvarande, AlmaLinux är under utveckling , det vill säga, det är inte färdigt än. Men användare som vill kontakta honom för första gången kommer att kunna göra det tack vare den första betaversionen, som just har släppts. Naturligtvis, för nu, alltid i en virtuell maskin.

Denna beta 1 är helt gratis att ladda ner från utvecklarwebbplatsen. Vi kan hitta en exklusivt startbar disk och sedan två systemavbildningar: en full och en minimal. Båda är för 64-bitars, så vi kan inte installera det här systemet på en 32-bitars PC.

Naturligtvis, först och främst vill vi göra det klart att Red Hat, CentOS eller AlmaLinux är inte distributioner för alla användare … De är mycket stabila och bra fungerande distributioner, men de är avsedda för avancerade användare och företag. Om vi ​​inte har några Linuxkunskaper innan vi provar den här nya distributionen rekommenderar vi att du börjar med de enklaste distributionerna som Ubuntu eller Mint för att bekanta dig med Linux.

Relaterade artiklar

Back to top button