Forskning visar att det kommer att ta ett decennium att implementera IPv6 –

Och, det verkar, kommer att behöva vänta ännu längre, sedan Gartner Företaget har avancerat i sin analys när följande tekniker är på väg att nå användare i massor. I synnerhet hävdar de att IPv6 kommer att ta minst 5 eller 10 år för utbredd användning, så det verkar som att vi fortfarande har IPv4 för r atomer.

I diagrammet, som kan verka lite förvirrande till en början, kan vi se tidsramar och faser av förväntningar som Gartner ställer på olika teknologier som t.ex. 6G, IPv6 eller Wi-Fi 7 … Under de kommande åren kommer det att finnas andra störande tekniker som du förmodligen inte har hört talas om.

Andra tekniker är fortfarande mycket gröna

6G, till exempel, är fortfarande något teoretiskt och kommer inte att börja rullas ut förrän tidigast 2030. Gartner rekommenderar att du håller ett öga på det, även om 5G för närvarande kommer att ha bra prestanda och latens under lång tid. Det kommer också att bli en stor förbättring för 5G: Privat 5G , vilket gör det möjligt att till exempel ansluta till privata nätverk som liknar Wi-Fi, men billigare och i vissa fall snabbare.

En annan teknik som kommer att förbättra nätverkshanteringen är AIOPS tillåter AI att övervaka och kontrollera nätverk, felsöka problem innan människor ens upptäcker dem. Vi hittar också andra som eBPF , vilket kommer att öka säkerheten och tillförlitligheten för applikationer i Linux, eller NaaS (Network-as-a-Service) för att separera nätverk och sälja dem som en tjänst.

En annan teknik som de säger kommer att ha stor inverkan är unified Internet access WAN , som i 30 kommer att användas av 2023% av användarna, vilket är dubbelt så många som idag. På hastighetsnivå pratar man också om 400 Gbps Ethernet anslutning som kommer att ersätta 100 Gbps. Företaget säger att det kommer att vara det mest använda, även om det redan arbetar på Ethernet-standard upp till 800 Gbps … För hemmet kommer det dock inte att ha någon praktisk användning eftersom vi här gradvis kommer att gå över till 2,5G och möjligen 10G under det kommande decenniet.

IPv4 är fortfarande ett stort problem

Kort sagt, Internet har behövt IPv6 i flera år. V brist på IPv4 Anledningen är att det finns operatörer som inte ens kan starta sin verksamhet eftersom de inte har IPv4-adresser att arbeta med. Stora operatörer värdesätter många av dessa adresser, medan mindre är tvungna att ta till CG-NAT … Varje IPv4-adress säljs för 40 dollar, och det finns företag som Apple eller Ford vardera med 16,7 miljoner.

Dessa företag är själva inte intresserade av IPv6 eftersom de har hög kontroll över det nuvarande Internet, säljer dessa adresser och gör en vinst på dem för det som var gratis för decennier sedan. En lösning skulle vara att tvinga fram överföringen av alla oanvända adresser till lämpliga RIR. Samtidigt är det viktigt att använda tekniker som underlättar övergången, som DS-Lite, som använder IPv4-adresser för att komma åt servrar och webbplatser som ännu inte tagit steget, och som gör att IPv6 kan användas i interoperabla tjänster.

Medan vissa grannländer ligger nära 50 % IPv6-användning , i Spanien är vi nästan frånvarande 2,5 %

Relaterade artiklar

Back to top button