Fördelar och nackdelar med att byta din operatörs router –

Wi-Fi-problem, routerkraschar som tvingar oss att starta om, brist på avancerad trafikfiltrering eller föräldrakontrollfunktioner … det finns många anledningar till varför de flesta operatörsroutrar inte är det bästa alternativet. Men med tillkomsten av fiberoptik, VoIP och IPTV är routerbyte inte längre lika lätt som det var under ADSL:s dagar.

Därför rekommenderas det att endast de mest erfarna användarna gör detta, eller åtminstone har viss viktig kunskap om dessa ämnen. Även begrepp som t.ex VLAN, ONT och andra borde inte låta som kinesiska. Om du är fast besluten att göra detta, kanske du vill bekanta dig med fördelarna och nackdelarna med att byta operatörsrouter.

Fördelar med att byta router

Vi kommer först att se ALLT som en ny router kan ge oss, även om vi har några gemensamma saker som vi kommer att uppnå med de allra flesta modellerna, andra fördelar är reserverade för de dyraste eller dyrare modellerna.

“Högre kvalitet” Wi-Fi eller WiFi Mesh utan extra kostnad

Den första fördelen är också relaterad till det huvudsakliga klagomålet från operatörer om deras routrar. Wi-Fi-kvaliteten är generellt sett ganska dålig och vi måste ta till WiFi-repeater för att få signalen runt huset. Detta kan vara anledningen till att vissa operatörer har valt att inkludera lösningar i sina kataloger som tillåter användare att ha WiFi Mesh hemma, men alltid på bekostnad av en höjning av månadsavgiften de betalar.

En modern router garanterar oss tillgång till teknologier som t.ex WiFi 6 och till och med WiFi Mesh om vi har flera accesspunkter. Denna teknik ger oss många fördelar, såsom 160 MHz kanalbredd i 5 GHz-området, vilket gör att vi kan uppnå mycket högre hastigheter. Vi har även MU-MIMO och OFDMA på alla band för att alltid ge bästa möjliga uppkoppling.

802.11 Wi-Fi alcance frecuencias

Att använda modernare Wi-Fi-standarder garanterar oss högre hastigheter, men också en stabilare och säkrare anslutning med större täckning. På trådlös nivå är detta vad vi får genom att byta ut vår operatörs router mot en högpresterande WiFi 6-modell.

Ytterligare konfigurationsalternativ och ytterligare funktioner

Ett annat ganska vanligt klagomål på operatörernas routrar är att de något blockerad och att de till och med lämnar dörren öppen för åtkomst till operatören, om så bara för att installera uppdateringar. Mer avancerade användare vill ha kontroll över alla alternativ som står till deras förfogande, samt tillgång till specialfunktioner som endast är tillåtna av tredjepartsroutrar.

Om vi ​​byter router kan vi justera nästan alla aspekter av anslutningen. Dessutom kan vi välja att installera tredjepartsfirmware som ger ännu fler fördelar. Detta är utan tvekan en bra anledning för mer avancerade användare.

Mer säkerhet: WP3

Låt oss fortsätta vår granskning av fördelarna och fokusera på säkerhet. Här ser vi problemet från två håll. För det första tenderar tredjepartsroutrar att ta emot uppdateringar under en längre tid när tillverkaren kommer direkt, medan operatörerna kontrollerar uppdateringarna maximalt, vilket inte alltid är det bästa för användaren. Sårbarheter kommer att fortsätta att finnas, och ju modernare enheten vi har, desto mindre sannolikt är det att de påverkar oss.

wpa3

Å andra sidan, med mycket få undantag, är ingen operatörsrouter kompatibel med den nya WPA3 , den senaste krypteringen för att garantera Wi-Fi-säkerhet. Denna nya säkerhetsstandard erbjuder:

  • Ökad säkerhet även när användaren inte har starka lösenord.
  • Förenklade installationsprocesser.
  • Skydd i offentliga nätverk.
  • Starkare kryptering med 192-bitars säkerhetsarkitektur.
  • WPA3 Forward Secrecy, som förhindrar avlyssnad trafik från att dekrypteras.

Övergripande kommunikationsstabilitet

Tredje parts routers firmware eller system är vanligtvis mer tillförlitliga och har kraftfullare intern hårdvara. Här hittar vi höghastighetsprocessorer, mer RAM-minne eller 10 Gbps, 5G Multi-gigabit-portar eller 2,5 Gbps multi-gigabit-portar i de mest avancerade modellerna.

Allt detta påverkar direkt stabiliteten de erbjuder genom att förhindra att anslutningen hänger eller överbelastas. Vissa operatörers routrar har svårt att hantera resurskrävande operationer som att ladda ner från Internet. Denna alternativa utrustning är ofta bättre utformad för att undvika överbelastning.

Spel

Vi kunde inte glömma spel, det vill säga onlinespel. Detta är en aktivitet som inte kräver maximal hastighet, men kräver minsta fördröjning … Dessa typer av optimeringar finns bara i avancerade enheter som till och med har designats för detta ändamål eller har speciella lägen för när vi vill spela online.

Xiaomi spelrouter

Modeller som de tillverkade av ASUS som är kompatibla med ASUSWRT Rog erbjuder många avancerade inställningar och optimeringar för att uppnå bästa prestanda. För bästa prestanda är det viktigt att korrekt konfigurera aspekter som QoS eller paketprioritering.

Nästa generations hårdvara: 2,5G Ethernet

Även om vi redan har betonat detta när det gäller stabilitet, är sanningen att en operatörs router inte alltid erbjuder oss den senaste hårdvaran. Utan att gå in på detaljer har vi bara tillgång till gigabit Ethernet-portar som begränsar anslutningar från 1 Gbps till ca. 940 Mbps maxhastighet

I högpresterande routrar har vi tillgång till portar som 2,5G Ethernet, så vår anslutning är inte begränsad till den aspekten. Vi har också lagt till mer RAM, den senaste processorgenerationen, kraftfullare antenner och till och med dedikerade portar som SATA, USB 3.0 och liknande.

Nackdelar med att byta router

Om du har kommit så långt kan du vara fast besluten att byta din operatörs router eftersom allt verkar vara en fördel, men vi har dåliga nyheter: det här beslutet har också svarta fläckar som vi behöver känna till innan vi hoppar i poolen.

Komplexiteten i konfigurationen

En bra del av neutrala modeller kommer inte att vara kompatibel med vår operatör Åtminstone inte helt eller utan något “arbete”. Som vi redan förklarat var det under ADSL:s dagar lätt att koppla in routern till ett telefonjack och konfigurera någon parameter som vi hittade på Internet utan problem.

Nu är allt mer komplicerat. Först och främst kommer allt att bero på om vi har en ONT och en separat router, eller en router med en inbyggd ONT. I det första fallet kommer vi att lämna ONT och byta router, och i det andra fallet måste vi ta reda på IDONT konfigurera den i en annan ONT. Dessutom måste den neutrala routern vara kompatibel med VLAN, parametrarna måste utredas hos vår operatör.

Ett alternativ skulle vara att konfigurera operatörens router i överbryggat läge och anslut en högpresterande router till den, som nu kommer att vara den viktigaste. Den här lösningen är inte lika “ren” som den tidigare, men i allmänhet är den mycket mer tillgänglig för användare som inte behöver konfigurera för många saker utanför bryggläget på operatörens router.

Tjänster som inte stöds: IPTV och telefon.

Med hänvisning direkt till föregående avsnitt kan vi konstatera att det är möjligt att ersätta operatörens router med en neutral, men vi lämnades utan tillgång till någon tjänst. När det gäller Movistar måste du vanligtvis ta till mycket specifika modeller för att fortsätta titta på TV över IPTV.

Pris

Även om konkurrensen på routermarknaden är stenhård och vi har märken som Xiaomi som erbjuder hög prestanda till låga priser, förändrar redan vår operatörs router att köpa en neutral router. innebär kostnader för vad de ger oss gratis.

Om vi ​​redan nu vill ha tillgång till maximal räckvidd, WiFi Mesh och den senaste trådlösa tekniken blir kostnaderna högre. Beroende på omständigheterna kan du kompensera oss för investeringen, eftersom utrustningen kan användas även om du byter operatör. Detta är en väldigt subjektiv aspekt, men det går inte att förneka att tillägget inte är något som alla är intresserade av.

Relaterade artiklar

Back to top button