Fördelar med att installera en annan firmware på din WiFi-router hemma –

Kan jag installera en annan firmware på routern?

Routers består av ett kort med alla komponenter som CPU, RAM, Flash-minne, WiFi-kontroller, samt en switch-kretsuppsättning om den inte är integrerad i huvudprocessorn. För att allt ska fungera korrekt är det absolut nödvändigt att ha lämpliga drivrutiner för de olika komponenterna, annars kommer utvecklare av tredjepartsfirmware som OpenWRT, DD-WRT eller Tomato RAF bland andra firmware inte att kunna kompilera den för att arbeta hårt . alla funktioner. Tillverkaren av olika komponenter kan eller kanske inte släpper olika drivrutiner så att utvecklare kan utveckla firmware baserat på detta, ibland måste utvecklare använda binärfiler och anpassa dem till sin firmware för att allt ska fungera korrekt.

De viktigaste tredjepartsfirmwarerna är OpenWRT, DD-WRT och Tomato, dessa firmwares är plattformsoberoende och multi-produktion, det vill säga de är kompatibla med ett stort antal routertillverkare och specifika routermodeller, men det är möjligt. vad för en Vi har kompatibilitet med DD-WRT, men inte med andra firmwares, så om du vill installera firmware från tredje part på din router , innan du köper måste du utföra följande steg:

 • Kontrollera kompatibiliteten för routern du ska köpa på webbplatsen officiella webbplatser för OpenWRT, DD-WRT och Tomato.
 • Inom samma routermodell är det möjligt att tillverkaren sålt olika hårdvaruförändringar , detta är viktigt för firmware-kompatibiliteten. Om en viss firmware är kompatibel med version A1, men tillverkaren säljer version C1, kommer den senaste hårdvaruversionen inte att vara kompatibel med den fasta programvaran eftersom vissa komponenter har ändrats och den fullständiga firmwaren inte längre är kompatibel.
 • Kolla upp om den fasta programvaran är i alfaversion (mycket tidig version för testning och med många buggar), beta (testversion, men ganska stabil) eller slutversion (stabil version och inga kända buggar).

Slutligen är det också starkt rekommenderat att komma åt specifika firmwareforum För att läsa kommentarerna från användare som redan har en router och använder firmware, kanske den har någon form av begränsning eller en viktig bugg, och den valda firmware kommer inte att tjäna dig, eller åtminstone måste du vänta en viss tid tills den slutliga versionen.

Vissa märken av routrar som är kompatibla med tredjepartsfirmware som OpenWRT eller DD-WRT, bland många andra tillverkare är D-Link, NETGEAR eller TP-Link, Tomato har en mindre lista med kompatibel hårdvara, dessutom finns det flera olika versioner av tomat med olika kompatibilitet mellan modeller.

Speciellt fall av tredjepartsfirmware – Asusvrt Merlin , denna firmware är endast tillgänglig för vissa modeller från tillverkaren ASUS. Utvecklaren skapar sin egen firmware baserat på den officiella firmwaren, i själva verket delas både det grafiska användargränssnittet och den interna mjukvaran med ASUS, men han lägger till nya avancerade funktioner som inte ingår i den aktuella firmwaren från ASUS-tillverkaren.

Om du har en Asuswrt Merlin-kompatibel ASUS-router och vill ha alla funktioner i den ursprungliga firmwaren, samt möjligheten att ha mer avancerade konfigurationsalternativ och till och med installera ytterligare programvara via Entware, rekommenderar vi att du provar denna firmware.

Fördelar med att använda en annan firmware på min WiFi-router

Fördelarna med att använda firmware från tredje part i en WiFi-router är många, vi måste komma ihåg att dessa firmwares är utvecklade av en gemenskap av avancerade utvecklare som inkluderar mycket avancerade firmware-funktioner som vanligtvis inte finns i tillverkarens standardfirmware. … … Vi bör också komma ihåg att det är möjligt att din routertillverkare har slutat tillhandahålla firmwareuppdateringar eftersom det är EOL (End of Life), så att installera tredjepartsfirmware med uppdateringar är mycket viktigt.

Några av fördelarna med att använda tredjepartsfirmware på din router:

 • Regelbundna uppdateringar , tillhandahålla den senaste interna firmware, förbättra prestanda, säkra när sårbarheter upptäcks och mer.
 • Tillgång till hundratals avancerade konfigurationsfunktioner som inte fanns i den officiella firmware, några av de avancerade anpassningsfunktionerna som tredjepartsfirmware och officiella firmware kan ha är inte följande:
  • Konfigurerbara tjänster som Samba, FTP och DLNA mediaserver om routern har en USB-port. Med mer avancerade konfigurationsalternativ.
  • Inbyggd annonsblockerare (PiHole eller AdGuard Home).
  • Inbyggd FreeRADIUS-server för säker WPA2/WPA3-Enterprise-installation med användar-/lösenordsautentisering.
  • VPN-server som OpenVPN, IPsec IKEv2 och till och med WireGuard, ger säker fjärråtkomst till vårt lokala nätverk. Vi kan också ha möjlighet att konfigurera Site-to-Site VPN-tunnlar.
  • Avancerade konfigurationsalternativ i trådlösa nätverk.
  • Möjligheten att konfigurera VLAN i det lokala nätverket för trafiksegmentering och användning av hanterade switchar.
  • Möjligheten att skapa en virtuell åtkomstpunkt för att skapa flera Wi-Fi-nätverk (SSID) och segmentera nätverkstrafik.
  • Installera ytterligare programvara genom programvaruförråd som Optware eller Entware.

 • Möjlighet låsa upp funktioner i routern saker du inte kunde göra tidigare, som att skapa flera Wi-Fi-nätverk, blockera önskade LAN-portar eller mycket avancerad QoS-inställning för att prioritera trafik.
 • Optimera routerns prestanda … Vanligtvis är firmware från tredje part väldigt lätta, förbrukar väldigt lite CPU och RAM, så vi kan göra många åtgärder och starta processer för att få fler tjänster.

Som du kan se har vi många fördelar om vi använder en annan firmware i vår router som inte är officiell, vilket är perfekt för att få ut det mesta av WiFi-routerns hårdvara och tillhandahålla hundratals ytterligare konfigurationsalternativ, olika servrar för oss erbjuder, och vi kan till och med installera ytterligare funktioner som inte stöds av tredje parts firmware, till exempel andra VPN-servrar, omvänd proxy för åtkomst till webbtjänster på det lokala nätverket från Internet och mycket mer.

Relaterade artiklar

Back to top button