Force, 3D och Haptic pekskärmsteknik: hur de fungerar –

När du använder en pekskärmsenhet kommer du sannolikt att stöta på termer som “3D Touch” eller “Haptic Touch”, och det är verkligen termer som är ganska lätta att förväxla och du kanske inte ens vet vilka åtgärder var och en gör på din enhet. . så låt oss börja förklara dem i detalj.

Force Touch förklarar trycknivåerna på pekskärmen

Både 3D Touch och Haptic Touch faller under det allmänna namnet Force Touch. Apple har dubbat en teknik som gör att inmatningsenheter som pekskärmar kan skilja mellan olika trycknivåer vid beröring.

Force Touch kan ha ett annat namn och fungera något annorlunda, beroende på vilken enhet du använder. Till exempel, när den här tekniken lanserades 2015 med den första Apple-klockan kallades den Force Touch, men när en liknande funktion dök upp på iPhone Later 6S samma år kallade Apple den för 3D Touch, men med den nya iPhone 11 försökte Apple Det. Den bytte namn igen och heter nu Haptic Touch.

Samtidigt ingår den här tekniken inte bara i pekskärmar, utan även i styrplattor för bärbara datorer och till och med i Magic Trackpad 2. Den används nu inte bara i Apple-enheter utan även i 2-i-1 bärbara datorer. konvertibler, surfplattor och smartphones från andra märken (dock ofta under andra namn). Låt oss ta en titt på dessa funktioner och hur deras funktionalitet har utvecklats över tiden.

Vad är 3D Touch?

Denna teknik inkluderar extra lager på pekskärmen som tillåter trycknivån applicerad att upptäcka det, och därigenom upptäcka det och implementera det i mjukvara, tillåter olika åtgärder att utföras beroende på trycket som utövas på skärmen. Till exempel på en iPhone kan du trycka hårt på en app för att öppna dess konceptuella meny med genvägar, eller Microsoft Surface är låter dig få samma meny som att högerklicka.

3D Touch har olika inmatningsnivåer, så den kan känna av när du bara trycker (klickar), när du trycker lätt (visa förhandsvisning) eller när du trycker hårt (pop). När det var nytt kändes 3D Touch som en helt ny värld, särskilt i smartphonevärlden, som att högerklicka utan att använda en mus, göra det med fingrarna.

Den här tekniken gick dock utan smärta och ära eftersom de flesta användare inte ens visste att de hade den, och det fanns inte heller något tydligt sätt att veta när något skulle fungera med 3D Touch, så du var tvungen att prova och se hur. reagera. … Dessutom använde inte alla appar det, så det var ibland helt värdelöst, vilket för oss till nästa punkt.

Vad är Haptic Touch på en pekskärm?

Denna teknik dök ursprungligen upp i iPhone XR, den andra generationen av iPhone SE och sedan iPhone 11, och sedan har den naturligtvis implementerats i enheter från andra märken, såväl som i bärbara datorer, surfplattor och andra enheter.

Denna pekskärmsteknik ger funktionalitet som liknar 3D Touch, men med en grundläggande skillnad: när du trycker på skärmen på något annat sätt än att “klicka” får du ett svar i form av en liten vibration (känd som haptisk feedback), vilket gör att du att omedelbart veta att den här funktionen var aktiverad, men den har den egenheten att detta tryckkänsliga hårdvarulager har tagits bort, så det är enkelt när du trycker och håller ned.

I grund och botten är Haptic Touch inget mer än en lång tryckning, och eftersom den inte kan upptäcka flera trycknivåer som 3D Touch, kan du inte använda förhandsgranskningen och popup-funktionerna – istället måste vi nu klicka på förhandsgranskningen för att ladda ner den. (pop).

Hur användbar är den här tekniken utanför smartphones?

Smartphones är egentligen det vi vet mest om pekskärmar, för i dagens värld är knappast någon kvar utan en i fickan. Denna pekskärmsteknik har dock stor användbarhet utanför smartphoneindustrin, och beviset på detta är att den också ingår i andra enheter som:

  • Biljard
  • Digitaliserare tabletter
  • Bärbara datorer
  • 2-i-1 cabriolet
  • Pekplattor för bärbara datorer

Bara det faktum att kunna utföra andra typer av åtgärder genom att helt enkelt ändra sättet du trycker på är redan extremt användbart och i själva verket undviker användningen av fysiska knappar, vilket kan vara en stor fördel, speciellt när vi pratar om styrplattor för bärbara datorer. förmågan att bli av med behovet av knappar.

Relaterade artiklar

Back to top button