Firefox 85: importera lösenordshanterarkonton –

Vi kan hitta alla typer av lösenordshanterare idag. Å ena sidan kan vi hitta öppen källkodshanterare som KeePass eller Bitwarden som ger oss tillförlitligheten hos öppen källkod, å andra sidan, kommersiella chefer som t.ex 1Lösenord eller LastPass, som är mer komplett, men betald och helt ogenomskinlig, och dessutom webbläsare som Chrome, Edge och förstås Firefox.

De lösenordshanterare vi kan hitta i webbläsare är de mest intressanta. De skapar en säker databas för att lagra våra lösenord och låter oss logga in på vilken webbplats vi sparar med ett klick. Dessutom ansvarar de även för synkronisera dessa lösenord med molnet så att de alltid finns till hands på vilken PC och mobil enhet som helst.

Det största problemet vi hittar är att flytta från en lösenordshanterare till en annan, och detta är att de flesta tjänsterna är inkompatibla med varandra. Det kommer dock att ändras med nya Firefox 85.

Importera lösenord i Firefox 85

Firefox har arbetat på en fullfjädrad lösenordshanterare under lång tid. Just nu är Mozillas webbläsare med öppen källkod den webbläsare som bäst låter oss arbeta med våra lösenord, och den är inte ens i närheten av Krom … Gradvis fortsätter Mozilla att leta efter nya sätt att förbättra sin lösenordshanterare, och ett nytt som kommer mycket snart fokuserar på att låta oss importera lösenord från andra tjänster.

Denna nya funktion, som har varit valfri sedan mitten av 2020 (med tillkomsten av Firefox 80 ) gör webbläsaren kompatibel med lösenordslistor som genereras av andra program som KeePass eller Bitwarden, bland många andra. För att vara exakt kommer Firefox att kunna ladda lösenord från en CSV-fil som exporteras av dessa andra program.

Den här nya funktionen kommer att vara tillgänglig som standard för alla från den 26 januari 2020, lanseringsdatumet för Firefox 85. Men om vi inte vill vänta kan vi aktivera den redan nu genom att följa dessa steg:

  • Skriv “about: config” i adressfältet.
  • Hitta posten “signon.management.page.fileImport.enabled”.
  • Dubbelklicka på den för att ställa in den till true (eller falsk om vi vill inaktivera den).
  • Redo.

Akta dig för lösenord

Den här funktionen kan vara användbar när du byter lösenordshanterare. Vi måste dock vara mycket försiktiga när vi arbetar med den här typen av dokument, eftersom genererade CSV-filer är inte krypterade … Det betyder att alla som tar emot den här filen kommer att kunna ha full tillgång till alla våra lösenord.

Vi måste vara mycket försiktiga med dessa typer av filer. Och när lösenorden väl har importerats, ta bort CSV-filen på ett säkert sätt så att den inte hamnar i fel händer.

Relaterade artiklar

Back to top button