Fallet för Apple TV – varför Apples “hobby” inte är så död som kritiker tror –

Det råder ingen tvekan om att Apple TV-hårdvaran är i stort behov av en uppdatering – men Apple är fortfarande väl positionerat för att växa sin närvaro i vardagsrummet. Här är några olika tillvägagångssätt som Apple skulle kunna ta med en nästa generations Apple TV set-top box.

Femte generationens Apple TV 4K debuterade i september 2017, två år efter lanseringen av sin föregångare. Den stillastående hårdvaran är bra för streamingtjänster som Netflix, Disney+ eller Apples egna Apple TV+, men det börjar snabbt kämpa när de senaste iPhone- och iPad-spelen – inklusive de som finns tillgängliga på Apple Arcade-tjänsten – körs inbyggt på enheten.

Den senaste Apple TV kör A10X Fusion-chippet, som också finns i iPad Pro-modellerna som lanserades 2017. Även om det är perfekt för grundläggande streamingbehov, motiverar inte hjärnan i Apple TV exakt samma prislapp 2021.

Börjar på $179 och går upp till $199 för mer kapacitet, Apple TV bleknar i jämförelse med $299 Xbox Series S, som strömmar från alla tjänster och spelar de senaste och bästa spelen. Det konkurrerar också med sådana som Roku, Amazon Fire TV och Chromecast, som alla har alternativ för streamingstick till ett pris på under 50 $. Och Apple konkurrerar med sig själv, med tanke på HomeKit och Apple TV-appen på ett brett utbud av smarta tv-apparater.

Vi vet att Apple TV-hårdvaran ska uppgraderas, och vi vet att Apple sannolikt kommer att lansera en 2021 – om rykten ska tros. Men vilken riktning tar företaget? Här är några alternativ att överväga som kan ta plattformen till storhet.

Den etablerade Apple TV-vägen: Uppgradera SoC, inget mer

Detta känns som det mest uppenbara och troliga resultatet för Apple TV, särskilt när man betänker att tvOS-plattformen som den kör inte har sett några större uppgraderingar eller översyner på flera år. Om Apple TV ska förbli en “hobby” i tillverkarens ögon är det enklaste sättet att helt enkelt sätta in en nyare och snabbare processor där och behålla samma pris.

Därmed inte sagt att den här vägen skulle vara en dålig sak. Föreställ dig en set-top-box med en fläktkyld A14X-processor, som kan spela de senaste spelen lika bra som iPhone 12 Pro och en teoretisk 2021 iPad Pro. När det paras ihop med en Xbox- eller PlayStation-kontroller skulle detta system kunna spela Apple Arcade- och App Store-spel i många år framöver.

Lägg till U1-chippet för att stödja rumsligt ljud på de senaste AirPods-enheterna, så har du en fantastisk liten hemmabioströmningsenhet.

Men det här tillvägagångssättet verkar lite tråkigt, eller hur?

AirPort-rutten: En hel hemhub

Apple TV fungerar redan som ett HomeKit-nav och fungerar som en brygga som tillåter användare att ansluta till sina smarta hemenheter när de är borta från hemmet. Men tänk om Apple tog det här ett steg längre och tog tillbaka sina AirPort-routerfunktioner för att bli ett riktigt smart hem-centrum.

Även om Apple övergav sin AirPort-linje med routrar redan 2018, är landskapet av Wi-Fi-routeralternativ fortfarande inkonsekvent och saknar starkt Apples blandning av kvalitet och användarvänlighet. Än i dag fortsätter Apple-fans att ropa efter en nästa generations AirPort med robust trådlöst stöd och kanske ett försök till mesh-nätverk.

HomeKit är fortfarande ett växande segment av Apples verksamhet, och att utnyttja enheters anslutningsmöjligheter är inte bara ett logiskt steg för att växa HomeKit-plattformen, det passar också bra med att göra Apple TV till hemmets uppkopplade centrum.

Ett rykte nyligen hävdar att Apple utforskar andra anslutna hemhub-enheter, inklusive HomePods med skärmar. Det är lätt att se hur dessa kan vara en förlängning av nästa generations Apple TV, som fungerar som en ingångspunkt för användare att ansluta till sina enheter och komma åt data, samtidigt som de utökar trådlös täckning i hela hemmet och täcker alla döda punkter.

HomePod-rutten: En smart soundbar

Sidan av Sonos Arc

Eller kanske nästa generations Apple TV kan handla mindre om Wi-Fi och mer om smart hemkontroll (med kvalitetsljud att starta upp).

Mars tillkännagivande om att den ursprungliga HomePod har avvecklats har gjort att fans vill ha större ljud än den utmärkta-men små $99 HomePod mini kan ge. Kanske avbröts HomePod för att skapa scenen för en Apple TV integrerad i en blomstrande smart soundbar.

Det här skulle inte vara någon Frankenstein-liknande enhet – eller, med Apples vd Tim Cooks ord, en konvergerad kylskåp-brödrost. Alla vet att de inbyggda högtalarna som finns på tv-apparater är begränsade av fysik och skit, även på dyra avancerade modeller.

Apple skulle kunna motivera kostnaden för en dyrare Apple TV, och även utöka närvaron av Siri i hemmet, genom att göra tvOS-gränssnittet till en del av en soundbar som bor framför din TV.

Apple Arcade-rutten: En spelmodell med en handkontroll

Framsidan av SteelSeries Nimbus+

Framsidan av SteelSeries Nimbus+

Eller det kanske handlar om spelen? När allt kommer omkring är den nuvarande Apple TV-hårdvaran bra för att strömma 4K-innehåll.

Men det enda som också kan använda mer hästkrafter är nästa generations spel. Och även om Apples kritiker kanske påpekar att företagets historia inom det “seriösa” spelområdet i bästa fall saknas, är Apple Arcade en avgörande komponent i Apples tjänsteutbud och i merförsäljningen av Apple One-paketet. För att Apple Arcade ska fortsätta att vara ett tilltalande mervärde för konsumenter som överväger Apples tjänster, måste Apple TV förbli relevant och kapabel att spela de senaste spelen som också finns tillgängliga på iPhone och iPad.

Det är dock svårt att ta Apple TV på allvar som en spelenhet när den inte levereras med en fungerande spelkontroll.

Apple har gjort framsteg genom att lägga till stöd för Bluetooth-kontroller för Xbox och PlayStation, men det är fortfarande $60+ inköp som måste göras separat. Och hur många Apple TV-ägare vet att de kan använda dessa kontroller med sin set-top box?

Om spelandet på Apple TV någonsin kommer att slå fast måste Apple erbjuda en modell som levereras med en kontroller, oavsett om det är en standard Microsoft Xbox-kontroller, eller något helt nytt och byggt för Apple TV designat av företaget självt.

Den mycket utskällda Siri-fjärrkontrollen för Apple TV kan motivera sitt eget separata inlägg helt, men det räcker för att säga att den ensam inte är en adekvat inmatningsmetod för spelare.

iPod shuffle-rutten: En billig, enkel streamingstick

Kredit: Amazon

Kredit: Amazon

Eller det kanske handlar om priset. Precis som Apple var tvungen att svänga med HomePod och gå efter ett mycket mer prisvärt segment av marknaden, kanske företaget måste ta samma inställning till vardagsrummet.

Det nuvarande landskapet för streamingenheter består av de ovan nämnda billiga alternativen från Amazon, Google och Roku, eller en avancerad marknad som domineras av Microsoft och Sony.

Andra generationens Apple TV, som debuterade 2010 och var den första att köra en variant av iOS, nådde ett överkomligt pris på 99 $. Den tredje generationens modell, som lanserades 2012, bibehöll ett inträde på under 100 $ för konsumenter. Det var med den fjärde generationens modell, som kör tvOS-plattformen, som priset växte till $149, och den nuvarande femte generationens modell höjde inträdet till $179.

Om Apple i själva verket har prissatt sig ur marknaden med den funktionsnivån, kanske företaget måste fokusera på en billig och enkel modell som håller sig till streaming och konkurrerar i den lägre delen.

Den osannolika vägen: Ge upp hobbyn

Apple TV+ har blivit multiplattform, eftersom videoströmningstjänsten från Apple nu är tillgänglig på konkurrerande strömmande hårdvara, inklusive smarta TV-apparater. Många nya smarta TV-apparater levereras också med stöd för AirPlay, med en annan viktig Apple TV-funktion och gör den icke-exklusiv.

Så behöver Apple ens Apple TV-hårdvaran längre?

Bortsett från TV-stöd för Apple Arcade, kan du göra ett fall att det inte behöver fortsätta att göra en set-top-box. Precis som när Apple lämnar routerverksamheten, kunde Apple helt enkelt meddela att det finns gott om andra, lämpliga produkter på marknaden, och de stödjer dem gärna med sin egen Apple TV+ streamingtjänst.

Detta tillvägagångssätt verkar dock osannolikt av ett antal skäl, framför allt att det skulle få Apple att avstå från kontroll över en viktig del av sina användares dagliga liv. Apples äktenskap mellan hårdvara och mjukvara, som erbjuder klassens bästa upplevelser, är själva grunden för företaget, och att överge sin närvaro i vardagsrummet verkar strida mot det.

Överväg alternativet: Erbjuder Apple TV+ och AirPlay i första hand på Android-baserade smarta TV-apparater från företag som Samsung, LG, Vizio och Sony, som alla har visat sig samla in och dela avsevärda mängder personlig information för reklam- och spårningsändamål. Som en förkämpe för användarnas integritet är det osannolikt att Apple går därifrån och förlitar sig på externa partnerskap, med vetskapen om att det skulle överge lojala kunder som inte vill eller litar på konkurrenterna.

Den bästa vägen: Allt ovanstående?

Om Apple TV någonsin ska marknadsföras från sin “hobby”-status, betyder det förmodligen att Apple skulle behöva förbättra och utöka produktsortimentet med fler alternativ. Så kanske betyder det att det använder några av de potentiella resultaten som beskrivs ovan, vilket gör att företaget kan träffa olika prispunkter och behov.

Det är inte svårt att föreställa sig en premium Apple TV med soundbar och/eller inbyggd Siri smarta hemfunktion, som säljs tillsammans med en billig pinne på 50 $ med tillgång till tvOS App Store begränsad till streamingappar. Och kanske i mitten kan det finnas en spelfokuserad modell, som skickas med en kontroller men inte fokuserar på den främmande rösten och smarta hemkontroller som spelare kanske inte bryr sig om.

Tänk på iPad-sortimentet. Medan iPad-hårdvaran i huvudsak bara är en tom duk, har Apples sortiment bara växt över tiden för att passa olika behov till olika prisklasser. Det finns två iPad Pro-storlekar, på 12,9 och 11 tum, en iPad Air på 10,9 tum, en budget 10,2-tums iPad för bara $329 och 7,9-tums iPad mini. Om iPad kan motivera fem olika modeller i sitt sortiment, varför är alternativen för Apple TV så begränsade?

Lanseringen av Apple One i höstas känns som det starkaste fallet på flera år för Apple att återinvestera i sitt vardagsrums push. Apple Fitness+, Apple TV+, Apple Arcade och Apple Music är inga hobbyer alls – de är alla fantastiska upplevelser som spelar bäst på din storbilds-TV och hemmabio.

Relaterade artiklar

Back to top button