Fakta om ditt skydd mot skadlig programvara –

Ett konstigt sätt att skydda iMessage

Medan långt från USA ser vi inte att Apples meddelandetjänst är så implanterad att sanningen är att fler och fler användare vänder sig till det välkända iMessage för att kommunicera med sina kontakter. Att den kan användas på både iPhone, iPad och Mac är något som användarna kan se väldigt tydligt. Och medan Apple alltid har kämpat för integritet, har hittills inte många tekniska detaljer varit kända om säkerhetsnivån som finns vid kryptering av meddelanden.

Forskaren Samuel Gross berättade nyligen hur Apple försöker skydda iOS 14-användare från potentiella hot med hjälp av iMessage. Detta är känt som BlastDoor och den utför en serie kontroller i en säker miljö på ett sådant sätt att alla typer av skadlig kod kan identifieras i meddelandet och att den så småningom kan interagera med iOS.

För att se det schematiskt illustreras det med följande bild:

Och så att alla icke-säkerhetsproffs kan förstå detta, hur kan vi generalisera dessa uppgifter? Tja, i grund och botten bör du vara medveten om att innan ett meddelande tas emot på din enhet kommer dess innehåll att passera genom mer än 7 tjänster som drivs av BlastDoor, och det kommer att vara möjligt att med säkerhet avgöra om det kan vara skadligt. Om så är fallet kommer du aldrig att få det här meddelandet och din enhet kommer att vara helt skyddad. Om det är säkert får du det som vanligt. Och utförs denna process på din iPhone? Nej, detta görs via servrarna innan det når din enhet, för att inte kränka dess integritet även under databehandling. Tar det längre tid att få meddelandet? Nej, från vad som har kommenterats är det extremt snabb processorhastighet, så det finns ingen fördröjning annat än normalt på grund av din internetuppkoppling.

Kan iMessage vara ett verkligt alternativ till WhatsApp?

För några veckor sedan lade vi upp en video på vår YouTube-kanal som visar alternativ till WhatsApp. Och att, om du inte har hört, meddelade den populära meddelandetjänsten tidigare i år att de användare som inte har gått med på att överföra data till Facebook (dess modertjänst) inte kan fortsätta använda den. De kommersiella målen för aktionen kritiserades hårt och tvingade till och med företaget att skjuta upp alternativet till maj. Resten av meddelandeapparna började se en ökning av nya användare, med Telegram och Signal som de främsta förmånstagarna.

I den tidigare nämnda videon som vi diskuterade (och som du kan se nedan), kommenterade vi iMessage som ett alternativ eftersom det verkligen finns många användare som älskar den här tjänsten. Det måste dock erkännas att i länder som Spanien är det inte bara lite känt, utan nästan omöjligt att använda med alla kontakter på grund av den högre adoptionshastigheten för Android jämfört med iOS, eftersom iMessage inte är tillgängligt på tredjepartsenheter. Oavsett vilket är detta ett gångbart alternativ som utan tvekan är mindre komplett än de andra, men vi har redan märkt att det har noggranna säkerhetsrutiner.

Relaterade artiklar

Back to top button