Facebook vänder sig mot “integritetsförbättrande” teknik för riktade annonser

Facebook planerar att förnya hur dess reklamsystem fungerar för att lägga mer värde på användarnas integritet och minska tonvikten på datainsamling.

Mer specifikt arbetar sociala mediejätten för att skapa ett system som levererar personliga annonser utan att behöva data om enskilda användare. Facebook kallar denna ansträngning för “integritetsförbättrande teknik” och den inkluderar system som använder kryptografiska och statistiska tekniker för att erbjuda annonsmätning och personalisering samtidigt som datainsamlingen minimeras.

“Vi är optimistiska att nya integritetsförbättrande teknologier kommer att bevisa att personalisering förblir möjlig och effektiv när vår bransch utvecklas till att bli mindre beroende av individuella tredjepartsdata”, skrev Facebooks Graham Mudd. “Dessa teknologier kommer att hjälpa oss att minimera mängden personlig information vi behandlar, samtidigt som vi fortfarande kan visa relevanta annonser för människor och mäta annonseffektiviteten för annonsörer.”

Till exempel började Facebook 2020 testa ett system som heter Private Lift Measurement som låter annonsörer se hur kampanjer presterar samtidigt som de begränsar vilken användardata som är tillgänglig för annonsörer – eller Facebook själv. Facebook har också skapat en plattform med öppen källkod som tillåter tredje part att utveckla fler privata annonsmätningsprodukter.

Dessutom säger Facebook att det också utforskar med hjälp av inlärning på enheten. Redan i stor utsträckning av Apple på iPhones och andra enheter, kan inlärning på enheten möjliggöra mycket riktade annonser utan att skicka några användardata till en extern server eller moln.

I en intervju med på onsdagen sa Mudd att “vi ser definitivt att personalisering kommer att utvecklas mycket meningsfullt under de kommande fem åren. Och att investeringar långt före det kommer att gynna alla våra kunder och göra det möjligt för oss att forma den framtiden tillståndet för annonsekosystemet.”

Facebooks sekretesspivot kommer mitt i stora förändringar i reklambranschen, inklusive statlig granskning och spridningen av integritetsfunktioner som Apples App Tracking Transparency. Förutom Facebook utforskar Google även reklamsystem som förlitar sig mindre på individuella användardata.

Facebooks pivot signalerar också på ett sätt nederlag. Företaget lanserade en fullskalig kampanj mot Apples ATT-funktion 2020. Kampanjen slutade till slut när Facebook insåg att det inte hade något annat val än att följa Apples nya integritetsteknologier.

Företaget håller dock inte med om den karaktäriseringen. I ett uttalande till , hävdade en talesman för Facebook att bytet i riktningar bara är ett steg mot en “annorlunda och bättre” reklammetod.

“Vi förespråkar ett annat och bättre tillvägagångssätt för att främja integritet i reklam. En som bygger på branschsamarbete och fokus på att stödja småföretag och en öppen internetekonomi. Apples tillvägagångssätt är precis det motsatta: att utöva sin kontroll över App Store för att gynna sin egen vinst”, sa talespersonen.

Relaterade artiklar

Back to top button