Ett nytt material har utvecklats för att skapa mjuka robotar –

En mjuk robot är en maskin gjord av ett anpassningsbart material. Till skillnad från konventionella robotar, som är gjorda av metaller, kugghjul, plast och motorer, som inte kan böjas, vridas eller flyttas. Mjuka robotar fungerar som organiska material och biologiska organismer: de böjer sig och krullar , vilket innebär att de kan användas i en mängd olika applikationer där en konventionell robot inte kan användas.

Dessutom kan den mjuka roboten göras av biologiskt nedbrytbara material eftersom det inte finns något behov av att använda dagens teknik. Man tror till och med att dessa robotar kan absorbera föroreningar från miljön och omvandla det till elektricitet.

Människor och bilar sida vid sida

I framtiden kommer människor och maskiner att arbeta tillsammans som ett team. Även om kollaborativa robotar redan finns i Industriell produktion Företag, arbetet mellan en maskin och en person är väldigt långt borta idag. Men skillnaden mellan dem är att en person kan bli trött eller distraherad, och ibland till och med agera ologiskt. Även om robotar är väldigt tunga maskiner är de också väldigt manövrerbara, kraftfulla och snabba och utför många uppgifter som att måla, svetsa, montera och lyfta eller stapla gods.

Zeleke förklarar att de håller på med bygget nya robotarmar tillverkad av ett nytt flexibelt material: “Vår teknik är baserad på intelligenta polymersystem och gör att vi kan skapa nya mjuka robotinstrument som är lättare, mer manövrerbara och mer flexibla än de stela komponenter som används idag”, säger han.

Brazo robótico

Detta nya mjuka robotmaterial är en polymer som kallas “Dielektrisk elastomer , ”Och används för att skapa konstgjorda muskler och nerver. Det som kännetecknar detta material är att det kan komprimeras och sedan återställas till sin ursprungliga form. Kombinationen av dessa konstgjorda muskler kan skapa en robotarm som kan röra sig i alla riktningar.

Nyckeln till mjuka robotar

Detta är en viktig fördel mjuk robotik: förmågan att röra sig fritt i vilken riktning som helst, till skillnad från maskiner som bara kan röra sig i vissa riktningar. Om ungefär ett år förväntas teamet ha en redan utvecklad prototyp av robotens mjuka arm.

Blando robot Dessa mekanismer är mer sofistikerade än nuvarande utrustning eftersom styrningen av polymerbaserade komponenter är mer komplex än robotarna som används idag. Det kommer att finnas många av dem också lättare och förbrukar lite elektricitet eftersom de inte behöver hydrauliska eller pneumatiska motorer eller system och kommer att fungera med ett enkelt eluttag.

Relaterade artiklar

Back to top button