en Linux-distribution för ett Arch-baserat spel –

Vad är GamerOS

GamerOS är Linux baserat på ett operativsystem (med andra ord en distro) designat för att erbjuda användarna en helt revolutionerande upplevelse när det kommer till spel. Till skillnad från andra distributioner som syftar till att specialisera sig på allt (arbete, media, programmering och spel) har denna distribution ett mycket tydligt syfte. Och på grund av detta är han bäst.

Denna distribution har i vid mening blivit en förbättrad version av OPERATIVSYSTEM-paren. Även om detta inte har något att göra med Valve, justerar denna distro vår PC för att inkludera Steam Big Picture Mode … Och därifrån kan vi lansera de spel vi vill ha.

GamerOS är baserat på Båge Linux. Detta gör att vi kan njuta av en oändligt mycket bättre upplevelse än någon annan distribution som kan spelas, eftersom bassystemet byggdes med endast de paket som är strikt nödvändiga för att fungera och utföra sin funktion. Naturligtvis måste vi komma ihåg att vi inte kan göra något annat med GamerOS. Vi kommer inte ens ha tillgång till skrivbordet. Men återigen, detta är en distribution exklusivt för spelet. För inget annat.

huvuddrag

Det har alltid sagts att Arch Linux är en distribution avsedd för avancerade användare med en ganska omfattande Linuxkunskap. Men med GamerOS är saker och ting annorlunda. Även om den är baserad på Arch, var denna distribution designad för mycket lätt att använda … Från en installation som låter oss få igång systemet på bara några minuter, till ett sätt att arbeta med det. Dessutom, installationen är minimal Kopierar bara det som är nödvändigt för spelet, inget mer. Detta hjälper oss att få den bästa prestandan ur lådan.

GamerOS tar hand om allt. Som standard följer den med Steam-inställningar , en serie konfigurationer för att få ut det mesta av dina spel utan att behöva justera något annat. Det tar också automatiskt hand om ladda ner alla paket och nya drivrutiner för att säkerställa att distributionen fungerar korrekt från det att den lanseras. Uppdateringar körs alltid i bakgrunden och installeras vid omstart, så de kommer inte att störa oss medan vi spelar. Dessutom är Arch ett rullande releasesystem, så det kommer alltid att vara uppdaterat utan att vi behöver byta version.

Denna distribution är också redo för helt kontrollerad av styrenheten men om vi föredrar att navigera med tangentbord och mus kan vi göra det också. När det gäller kompatibla kontroller fungerar nästan vad som helst, till att börja med Xbox-kontroller för PlayStation, Switch och till och med universella kontroller.

Vad sägs om icke-Steam-spel? GamerOS förser oss med ett verktyg som heter “Steam Buddy” som låter oss göra det lägg till spel inte till Steam spela dem. Dessutom är detta verktyg också utformat för att köras retro spel via emulatorer, så att vi kan ha ett bra spelnav tack vare denna Linux-distro.

Slutligen, påpeka att detta system också är kompatibel med virtuell verklighet , VR. Det kan dock bli en odyssé i början.

Skillnader från SteamOS

Generellt sett är båda operativsystemen desamma och har mycket liknande mål. Men i praktiken kan vi hitta ett stort antal skillnader, alla till förmån för GamerOS:

 • GamerOS är mycket enklare, vilket gör att vi kan förbättra prestandan och påskynda lanseringen.
 • SteamOS är övergivet och stöds därför inte. Detta andra system uppdateras ofta (en gång i månaden) och är mycket lättare att underhålla. Tack vare frzr sker uppdateringar alltid i bakgrunden och automatiskt. Och de kommer aldrig att avbryta oss.
 • GamerOS stöder 4K och har steamos-composer-plus för förbättrad spelkompatibilitet. Den innehåller också Steam-Tweaks för att erbjuda den bästa upplevelsen direkt från lådan. SteamOS är det inte.
 • SteamOS är begränsat till Steam-spel, och GamerOS, tack vare Steam-buddy, stöder retrospel via emulatorer och ROM, såväl som spel från andra plattformar som Flathub, Epic Games Store och GOG.

Ladda ner GamerOS

Om vi ​​vill ge Linux möjligheten att spela som en plattform kan vi ladda ner den senaste versionen tillgänglig från följande länk. Detta system distribueras i ISO-format som alla andra distributioner. Vad vi behöver göra är att ladda ner nämnda bild, spara den till USB med ett verktyg som Etcher och starta datorn med den.

Genom att följa instruktionerna i installationsguiden, vilket är mycket enkelt, kan vi förbereda systemet. Nu kan vi börja spela.

Minimikrav

Självklart, om vi ska använda det här systemet för ett spel, måste det ha relativt kraftfull hårdvara. Annars, oavsett hur mycket vi installerar GamerOS på vår dator, kommer vi inte att kunna köra några spel på datorn.

Krav som vi måste uppfylla för att kunna använda denna distribution:

 • Intel Core i3-processor eller motsvarande AMD. Intel Core i5 eller Ryzen 5 rekommenderas.
 • 4 GB RAM. Minst 8 GB eller 16 GB rekommenderas.
 • 20 GB hårddiskutrymme. SSD rekommenderas. Den stöder inte dubbelstart.
 • Vulkan-kompatibelt grafikkort. Det stöder inte inbäddad grafik.
 • 720p skärm. 1080P eller 4K-skärm rekommenderas.
 • Bifogat tangentbord och trådbunden internetanslutning för första installationen.
 • Säker start är inaktiverat i BIOS.
 • Den stöder inte virtuella maskiner.

GamerOS-alternativ

Om GamerOS av någon anledning inte övertygar oss kan vi även vända oss till andra Linux-distributioner speciellt designade för spelet.

SteamOS

Utan tvekan den mest kända, och för vilken GamerOS har blivit verklighet. Detta operativsystem utvecklades av Valve baserat på Debian för att demonstrera stöd för Linux-spel. Men idag är det övergivet. Ryktet säger att Valve arbetar på en helt ny version av detta system. Men för nu är det bäst att lägga det åt sidan.

Om vi ​​ändå vill prova kan vi ladda ner det härifrån.

Drauger OS

Ett mycket mer avancerat system, 100 % spelorienterat. Till skillnad från andra är denna distro inte förinstallerad förutom spelet. Därför, när vi väl har installerat systemet, hittar vi bara verktyg som PlayOnLinux, Wine, Lutris, Steam och DXVK, program som tydligt är inriktade på gamermarknaden.

Vi kan ladda ner Drauger OS från den här sidan.

Relaterade artiklar

Back to top button