Edge inaktiverar DNS-over-HTTPS-servrar för långsamt internet

DoH, eller DNS-över-HTTPS , det är en säkerhetsåtgärd genom vilken vi anger för webbläsaren att vi vill att de DNS-förfrågningar vi skickar när vi besöker en webbplats ska resa i krypterad form och inte i vanlig text. Detta kommer att vara en av de nya produkterna som vi kommer att se med ankomsten av Windows 10 21H1 men webbläsare gick före det, så att användare kan aktivera funktionen från konfigurationen och välja de servrar de vill använda.

Vi kan konfigurera Edge att inte använda säker DNS för att försöka använda datorns standardserver på ett säkert sätt, eller tvinga den att använda en specifik server som är kompatibel med det säkerhetsprotokollet. Nyheten har nått alla användare med Kant 86 , och får välja servrar från CloudFlare, CleanBrowsing, Quad9 eller Google. Det verkar dock som att den här funktionen orsakar tillräckligt många problem för att Microsoft vid denna tidpunkt inte hade något annat val än att inaktivera den.

Prestandaproblem med säker DNS i Edge

Medan Edge 86 och 87 inte upplevde några större problem, med införandet av nuvarande Edge 88 , började användare klaga på många problem när de surfade på Internet. Det vanligaste är meddelandet som visas när du försöker logga in på en webbplats som säger “laddar proxyskript”. Detta meddelande indikerar att anslutningen till servern av någon anledning inte upprättas, så vi måste vänta några sekunder på att sidan ska laddas, eller tvinga den att laddas om med F5.

En möjlig lösning var inaktivera automatisk DNS-mappning i Windows , något som inte alla användare har råd med. Sålunda har Microsoft efter mycket forskning kommit fram till att problemet är relaterat till dålig DNS-Over-HTTPS-konfiguration webbläsare.

Konflikt mellan Windows 10 nätverksinställningar och kant ny säker DNS systemet orsakar felaktig drift av förfrågningar till webbsidor. Därför släppte Microsoft en bakgrundswebbläsaruppdatering för att inaktivera funktionen som orsakade problemen. Och den här funktionen verkar vara standardserverlistan som visas när DoH är aktiverat.

Tills Microsoft åtgärdar problemen, vi kommer inte att kunna välja en säker DNS-server från listan, men om vi vill använda en funktion måste vi ange den manuellt. Vi kommer ihåg att servrarna som erbjuder denna funktion:

  • 1.1.1.1 (Cloudflare)
  • 9.9.9.9 (IBM Quad9)
  • 8.8.8.8 (Google)

Showen kommer snart tillbaka

Förutsatt att dessa problem kommer att lösas genom att inaktivera webbläsarens DNS-serverlista, kommer Microsoft snart att börja arbeta med en lösning. Och så fort den är klar, och efter att ha sett till att allt fungerar som det ska, så är det lista över säkra DNS-servrar kommer att vara tillgänglig för alla användare igen.

Det är inte välkänt om detta bara påverkar Edge på grund av vissa ändringar som Microsoft gjort, eller om det också påverkar andra webbläsare som Chrome som har samma funktion. Men om vi stöter på problem är lösningen väldigt enkel: gå till din webbläsares säkerhetsinställningar och inaktivera användningen av säker DNS.

Relaterade artiklar

Back to top button