Det du ser i 4K, är det verkligen 4K eller blir vi lurade? –

De billigaste TV-apparaterna med 4K-paneler kan kosta runt 400 euro på marknaden. Ett pris som är ganska överkomligt och som många användare har uppmuntrats att få 4K TV-apparater … Dessutom erbjuder streamingplattformar som Disney+, samt tv-tjänster från operatörer som Orange eller Movistar, 4K-innehåll och kanaler idag.

UHD som synonym för 4K

Vi kan säga att 4K har blivit ett modeord. Trenden att använda dessa paneler på TV-apparater, surfplattor, bärbara datorer och smartphones noterades som “före” och “efter”. När enheter med 4K-paneler började marknadsföras använde de flesta tillverkare och använder fortfarande förkortningen UHD (Ultra High Definition) som synonym för 4K. Sanningen är att det finns subtila men viktiga skillnader mellan två.

Experterna kommer att berätta att de flesta av upplösningarna och kvaliteten på dessa TV-apparater och innehåll är lägre än vad som faktiskt ställs in av 4K-upplösningsspecifikationen. 4K definieras av affärsstandard Digital Cinema Initiative och är allmänt känd som DCI 4K. Formatet som upplösningen är i 4 096 x 2 160 pixlar och bildförhållandet är 1,9:1. Som jämförelse har en UHD-bild en upplösning på 3 840 x 2 160 och ett bildförhållande på 1,78:1, vilket betyder att panelen, som verkligen var 4K, måste vara 256 pixlar bredare.

Nästan allt innehåll som presenteras på tv är gjort med Bildförhållande 1,78:1, vilket gör att vissa svarta fält visas till höger och vänster om bilden för att inte tappa bildförhållandet när du spelar upp riktigt 4K-innehåll. Det är därför den ursprungliga upplösningen för slutanvändare tillgängliga enheter är 3 840 2 160 x XNUMX pixlar.

Tabla de resoluciones

Skalbar med AI

Även om vi lever i 4K-TV:s era och det redan pratas om 8K, är inte allt innehåll vi ser 4K. Dessutom ser Full HD-bilder på en 4K-panel inte bättre ut, utan större tack vare smart uppskalning. Att anpassa en HD-bild till en 4K-skärm innebär flera steg. För det första, det är nödvändigt att analysera den mottagna signalen för att bestämma typen av upplösning, oavsett om det är live eller Full HD. Nästa steg är brusreducering: texturer och detaljer analyseras och förfinas därefter. Slutligen omvandlas signalen till 4K enligt panelens ursprungliga upplösning. Beroende på kvalitet 4K TV, skalning kommer att vara mer eller mindre hög kvalitet. Så vi kommer att titta på falsk 4K eftersom innehållet måste gå igenom anpassning process för visning i 4K.

För att förhindra att TV:n eller panelen skalas, skalar den mycket innehåll efter redigeringsnivå så TV:n accepterar redan 4K-innehåll. På så sätt behöver TV:n inte göra det extra arbetet med att ändra storlek på det angivna innehållet, eftersom bilden som kommer att uppnås kommer att vara i 4K oavsett om innehållet är inspelat i 4K.

Comparativa de resoluciones

Klassiska 4K-filmer

Med tillkomsten av 4K spelades ett stort antal filmer in, flera decennier sådana som The Godfather 1972, Jaws of 1975, ET från 1982, eller den klassiska dokumentären Lumière Brothers A Trip to La Ciotat från 1896, som ser helt ny ut i 4K. Men hur är detta möjligt om innehållet spelades in vid en tidpunkt då 4K inte fanns ännu?

För inte så länge sedan spelades filmer in med hjälp av Negativ 35 mm, gammalt format, vi talar om 1892, som har tillstånd 4096 × 3112 … Upplösningen är mycket högre än vad som kan spelas på VHS, DVD eller Blue-ray. När dessa filmer först översattes till VHS och så småningom DVD, sjönk kvaliteten på originalfilmerna dramatiskt på grund av minskningen av mängden information i varje bildruta.

Det mesta av allt kan fångas i 4K idag. detaljnivå vad som finns i originalfilmen, beroende på typ av negativ. remastrad är en ganska komplicerad process, men tack vare den kan vi se klassiska filmer i 4K och njuta av detaljer som bara personer som har haft möjlighet att se dem i projektion kan se.

Förra året använde till exempel den ryske programmeraren Denis Shiryaev neurala nätverk för att ge nytt liv åt bröderna Lumieres dokumentär L’arrivée d’un train à La Ciotat. Denna programmerare var ansvarig för att skapa en algoritm för att skala de 50 sekunderna av filmen som har gått till filmens historia för att kunna uppskala den till 4K och 60 fps

Bild

Relaterade artiklar

Back to top button