Den nya LibreOffice Document Standard –

ODF har funnits på marknaden relativt kort tid jämfört med DOC eller DOCX. Som sådan saknar den fortfarande de funktioner och möjligheter som gör att den kan fortsätta växa som ett alternativ till Microsofts Open XML-format. Och nyligen OAS bekräftade just det nytt OpenDocument 1.3-format blev den nya standarden.

Vad är Open Document Format (ODF)

Open Document Format, eller OpenDocument Format, är standardformatet som används av LibreOffice-programpaket och andra kontorssviter som standard. Dessa dokument är kända eftersom istället för att använda berömda Microsoft Office DOCX-tillägget , använder de olika tillägg som .odt, .ods, .odp eller .odg, beroende på vilket program de skapades med.

OpenDocument-formatet har utvecklats av OASIS, som för närvarande även ansvarar för underhåll och uppdatering av det. Det är ett XML-baserat format som kan fungera oberoende av applikationer. Varje gång ett format ändras skickas det till ISO för godkännande som standard.

Även om Office använder sitt eget filformat, stöder Microsoft även dokument som sparats i OpenDocument-formatet. Varje gång skiljer sig detta öppna format mindre från Microsoft-formatet, vilket är goda nyheter eftersom det gör alla kontorssviter mer och mer kompatibla med alla format.

ODF

Vad är nytt i nya ODF 1.3

Utvecklingen av denna nya version av standarden har varit frusen sedan i somras. Sedan dess, även om funktionaliteten redan är klar, har de senaste månadernas utveckling fokuserat på felsökning så att standardkontroller kan skickas in.

Innovationerna som ingår i den nya versionen av detta dokumentformat kan delas upp i två delar. Det första är stöd vet hur man undertecknar dokument … Fram till nu har ODT och andra öppna ODF-format inte stöd för digitala signaturer, och detta var en mycket efterfrågad funktion för användare. Slutligen, från och med det nya OpenDocument Format 1.3, är det nu möjligt att inkludera en digital signatur i detta filformat. Den andra stora innovationen är stöd OpenPGP-baserad kryptering … Från och med nu kommer vi att kunna skicka krypterade dokument i detta format för att öka deras säkerhet och förhindra obehörig åtkomst till innehåll.

Dessutom förbättrar den här nya versionen även ändringsspårning, dokumentsäkerhet och låter dig lägga till ytterligare information till dokumentelement.

Med dessa nya funktioner är ODF ett steg närmare det idealiska formatet för företag och organisationer. De nya 1.3 säkerhets-, signatur- och krypteringsåtgärderna kommer sannolikt att tas emot väl, särskilt när det gäller användningen av paket som LibreOffice i statliga förvaltningar.

Relaterade artiklar

Back to top button