den kraftfullaste superdatorn i världen på ett och ett halvt år –

Den handlar om Fugaku, världens kraftfullaste superdator på ett och ett halvt år. Den uppsättning datorer som utgör denna superdator använder Fujitsu-processorer. I synnerhet utrustar de A64FX , MED kärna 48 var och en där de använder nästan 16 000 7,6 sådana processorer med totalt XNUMX miljoner processorkärnor.

Fugaku är fortfarande obesegrad efter ett och ett halvt år.

Denna processor har en sammansättningsstorlek på 7 nanometer och använder ARM arkitektur istället för x86-64. A64FX utvecklades av Fujitsu specifikt för Fugaku, och de arbetar med mindre implementeringar för att dra fördel av alla fördelar den erbjuder när det gäller strömförbrukning och processorkraft.

TOP500 webbplatsen listar 500 mest kraftfulla superdatorer i världen vartannat år och har nu publicerat en rapport från juni 2021. I den ser vi att Fugaku först och främst presterar 442 pflops/s i HPL-testet, är tre gånger kraftfullare än sin närmaste efterträdare, så det kommer att bli mycket svårt att slå den på kort sikt.

För det andra har vi Summit, som regelbundet stiger till pallen för de mest kraftfulla superdatorerna, som ligger i Tennessee (USA). Den har en genomströmning på 148,8 pflops/s, med 22- kärna IBM POWER9 och NVIDIA Volta GV100-processorer

För det tredje har vi även en annan stamgäst i toppen av rankingen, Sierra, också den i USA, som också använder IBM POWER9 och NVIDIA Volta GV100-processorer.

Spanien får fortfarande inga uppdateringar

Alltså i topp 10 USA land med flest superdatorer totalt 5 efter år av släpat efter andra supermakter. Kina har två, Tyskland har en och Italien har en annan, och Japan har en bland de tio bästa, men det är den mest kraftfulla av alla. Faktum är att även om vi lägger till fem superdatorer till topp 5 i USA, kommer de inte ens att driva Japansk dator (442 mot nästan 395 pflops/s).

I Spanien, MareNostrum medan han umgicks med de bästa i världen på den tiden, hamnade lite efter efter att inte ha fått några större uppdateringar de senaste åren. 2019 tillkännagav EU att man skulle uppgradera processorkraften för sina mest avancerade superdatorer, men än så länge har ingen av dem fått några större uppgraderingar, trots uppsatta deadlines. 31 december 2020 troligen på grund av en pandemi.

Efter uppdatering av EU:s budget MareNostrum måste nå 110 pflops/s vilket gör den till den tredje kraftfullaste superdatorn i världen. Kina och USA arbetar dock med nya superdatorer och förbättrar befintliga, så listan kommer att fortsätta att överraska oss.

Relaterade artiklar

Back to top button