definition, egenskaper och bildskärmar med denna teknik –

Mini LED-teknik anses vara en av de största revolutionerna inom displaypaneler då den kombinerar fördelarna med moderna LED-paneler såväl som OLED-skärmar utan nackdelarna med utbrändhet. Men innan vi går in mer i detalj, låt oss först ta en titt på vad denna nya teknik består av.

Vad är mini LED-teknik och hur fungerar det?

Moderna bildskärmar som använder LED-teknik gör faktiskt att bakgrundsbelysningspanelen, som ökar skärmens ljusstyrka, har lysdioder. Medan en typisk LED-panel har 1 000 mikron lysdioder, som namnet antyder, har mini-LED-paneler mindre lysdioder, i detta fall ca. 200 mikron vilket innebär 80% minskning av diodstorlek, eller med andra ord, fem gånger fler ljuspunkter är nu integrerade på en yta.

Användningen av denna teknik tillåter högre kontrast och dynamiskt omfång , MED mer mättade färger och en stor skillnad mellan de ljusaste vita och de mörkaste svarta. Därför säger vi att en mini LED-panelmonitor är ganska nära de värden som en OLED-panel ger, men utan dess nackdelar, även om det är sant att en av fördelarna med OLED-paneler är att varje pixel avger ljus. I och för sig har de ingen bakgrundsbelysning som sådan.

Hur förbättras denna teknik jämfört med traditionella lysdioder?

De flesta moderna LCD-modeller använder lysdioder för bakgrundsbelysningen; När en lysdiod lyser genom en LCD-panel som visar en svart eller mörk scen, försvinner de svarta och är inte alls “svarta”. LCD-panelen blockerar ljuset som kommer från baksidan på något sätt. För att lösa detta problem har paneltillverkarna vänt sig till lokal dimning. Genom att dämpa vissa lysdioder i bakgrundsbelysningen bakom LCD-panelen blir svarta färger mindre, bokstavligen för att det är mindre ljus i dem.

Problemet är att på grund av traditionella lysdioder, som vi sa är cirka 1 000 mikron stora, kan bara ett visst antal dioder placeras bakom skärmen, och områdena de lyser upp är relativt stora, så att dämpa en lysdiod gör den ganska stor. en del av skärmen är mörkare. I jämförelse, när du använder mini LED-teknik, som är fem gånger mindre, blir det mörka området mycket mer exakt, vilket ger inte bara större klarhet, utan också djupare svärta eftersom högdagrarna är mindre.

Hur skiljer sig Mini LED från Micro LED och OLED?

Micro LED-paneler har ännu mindre dioder än mini-LED, och i jämförelse, för att ge dig en uppfattning, sätter Samsung Micro LED-paneler 3 ljuspunkter per pixel, medan mini-LED-paneler bara har en. … Med andra ord har mikro-LED-paneler en LED-densitet som är tre gånger högre än mini-LED, men är i sin tur mycket mer komplexa och därför dyrare att tillverka.

Detta ger i slutändan det bästa kontrastförhållandet och färgkontroll som är möjligt med nuvarande teknik. OLED-tekniken är för sin del väldigt lik mikro-LED när det gäller prestanda, men låter varje pixel sända ut sitt eget ljus, och detta är anledningen till att dessa typer av skärmar erbjuder de djupaste svarta och ljusaste vita färgerna i världen. industri.

Mini LED-skärmar tillgängliga

Det finns redan flera modeller av TV-apparater med denna teknik redan tillgängliga, men när vi pratar om bildskärmar för PC förändras saker och det är mycket mindre utbud på marknaden då det för närvarande bara finns en modell tillgänglig som går att köpa.

Detta Dell UltraSharp 32 HDR PremiereColor en bildskärm som givetvis är inriktad på proffs inom visualisering och innehållsskapande och är packad med förstklassiga funktioner, men den är också ganska dyr och faktiskt kan vi säga att bara de lyckligaste fickorna kommer att ha råd med den sedan dess pris cirka 4 500 euro

Denna bildskärm har alla avancerade funktioner som kännetecknar tillverkarens UltraSharp-linje, som dess bas, som erbjuder komplett ergonomi, men utan tvekan sticker ut med över 2 000 ljuszoner, 99,8 % DCI-P3 färgtäckning och 93 % Adobe RGB-certifiering, DisplayHDR 1000 (med 1 000 cd/m2 ljusstyrka) och allt du kan tänka dig för att skapa innehåll.

Relaterade artiklar

Back to top button