De bästa Mac-apparna för författare och författare

Mac kommer med appar för att skriva anteckningar, brev och till och med böcker, men ta dig tid att leta vidare och det finns fantastiska skrivappar för varje aspekt av skrivandet.

Du har redan Pages på din Mac – och även på din iPhone och iPad – och det är en ordbehandlare i världsklass. Pages tenderar att dölja dess funktioner och föredrar att få det att se enkelt och grundläggande ut, men det är kraftfullt.

Sedan också, om du var tvungen att satsa på vilken annan ordbehandlare som fanns på en given Mac, skulle de smarta pengarna ligga på Microsoft Word. Det är fortfarande en titan i branschen, även om det har fallit långt sedan det var både allmänt förekommande med och väsentligt för alla författare.

Sidor är free och Word är nu en prenumerationsapp som kostar från $70 per år. Det är fortfarande möjligt att köpa Word direkt, och det börjar med vad som kallas en Home-utgåva för $150.

Innan du spenderar det, men ta en titt på de specialiserade skrivverktygen som gör Mac-datorn utomordentligt användbar för författare.

OmniOutliner

OmniOutliner är, som namnet betonar, ett dispositionsverktyg. Den är också väldigt bra på att beskriva allt från romaner till facklitteratur. Men det är egentligen mer än så, eftersom dess kärnstyrka ligger i att expandera idéer.

Oavsett om din idé är för en berättelse, eller om din chef har kastat fem händelser till dig för att skapa, låter OmniOutliner dig skriva ner alla tankar. Dumpa alla idéer du har i det och sedan kan du ordna, massera, odla allt tills du har ett komplett, fungerande projekt.

OmniOutliner

OmniOutliner

OmniOutliner är tillgänglig på både Mac och iOS, och börjar med en Essentials-version som kostar $20 på båda plattformarna.

Utkast 5

På ytan är Drafts 5 en så grundläggande anteckningsapp som du kan få – men det är specifikt för att göra det snabbt att använda. Oavsett om du bara lär dig appen eller har använt den i flera år kan du börja skriva snabbt.

Sedan även om det kan vara allt du behöver från Drafts 5, får du också möjligheten att bestämma vad du ska göra med text när du har skrivit den. Få det skrivet i utkast, sedan kan du be appen att skicka det som ett e-postmeddelande, att lägga upp det som en blogg eller någon av otaliga åtgärder som är tillgängliga.

Utkast 5

Utkast 5

Utkast 5 är free att ladda ner och använda, men dessa åtgärder kräver ett Drafts Pro-abonnemang, vilket kostar $20 per år.

Ulysses

Ulysses är också en till synes enkel textredigerare som döljer mycket kraft. I det här fallet ligger styrkan i hur det är lika mycket en skrivmiljö som en grundläggande ordbehandlare.

Istället för att ha dokument som du skapar och sedan måste hantera själv, behandlar Ulysses allt du skriver som ett dokument. Det hela är uppdelat i böcker och kapitel och ämnen som du behöver, men öppna Ulysses och du har omedelbar tillgång till allt du skriver.

Ulysses

Ulysses

Ulysses är en prenumerationsapp som kostar $50 per år för användning på Mac, iPhone och iPad.

Scrivener

Som ordbehandlare är Scrivener helt enkelt trevlig att skriva i. Sedan när du skriver mer blir dess förmåga att organisera ditt arbete – och låta dig ordna om hela kapitel – mycket bättre än för Pages eller Word.

Du kan till exempel bara se kapitel 17 och 33 i din roman. Du kan se dem sida vid sida, eller en efter en. Du kan ställa in skrivmål för boken, eller bara för denna session.

Sedan dess förmåga att ta allt ditt skrivande och skriva ut det redo för boktryckning, redo att skickas till förlag, är känt. Och så är hur du kan lagra all forskning – anteckningar, utkast, webblänkar, PDF-filer, ljud, video och mer – i din bok.

Scrivener

Scrivener

Ha snabb tillgång till allt du behöver hänvisa till, men se till att inget av det visas för dina läsare.

iA Writer

Långt innan Mac introducerade Focus Mode hade iA Writer sin egen version. I iA Writer, om du väljer, kan du få allt ditt skrivande att blekna till grått — förutom meningen du arbetar med just nu.

Sedan, igen valfritt, kan iA Writer markera adjektiv, verb och så vidare, och visa din användning eller överanvändning av dem. Det handlar om att ge dig möjligheten att se skogen för träden, förutom när det är träd du vill se.

iA Writer-appen är byggd kring Markdown, vilket innebär att formatering och stilar görs med textkommandon direkt i texten.

iA Writer

iA Writer

Slutligt utkast

Manusskrivarappen Final Draft har fler konkurrenter nu, men den är fortfarande ett ledande val för film- och tv-skribenter. Det är en ordbehandlingsapp och kan användas för bokstäver och prosa, men dess styrka ligger i hur den automatiserar manusskrivande format.

Slutligt utkast

Slutligt utkast

Manus är ritningar för ett dussin eller fler olika avdelningar i en films produktion, och för att tillgodose alla deras behov har mycket speciella format och sidlayouter utvecklats under decennier. Final Draft formateras automatiskt när du skriver och det betyder att du kan koncentrera dig på din berättelse, karaktärer och dialog.

Final Draft kostar normalt $249,99, direkt från utvecklaren. Observera dock att det regelbundet finns försäljning under hela året.

Ingen skrivapp täcker allt som en författare behöver. Förutom stora appar som Final Draft och Pages finns det också många verktyg som författare kan dra nytta av.

Kolla in prenumerationstjänsten Setapp som innehåller några större titlar som Ulysses, men sedan även verktyg som Mars Edit för bloggning.

Ett abonnemang på Setapp kostar vanligtvis från $9,99 per månad, men under en begränsad tid kan en årlig licens fås för 36% rabatt via butiken.

Relaterade artiklar

Back to top button