De 5 bästa verktygen för att citera och referera –

Akademiskt skrivande kräver att du samlar in och organiserar källor för att stödja dina påståenden. Du måste citera alla dina källor, annars kan du av misstag begå plagiat.

Din bibliografi återspeglar resultaten av din forskning. Detta gör att du kan validera dina källor, deras sanningsenlighet och hur de relaterar till din skrivna text. Länkar är ett sätt att hylla forskare och deras forskning. Följande fem verktyg hjälper dig att hantera dina källor och organisera dina citat.

1. Edubirdie IEEE Citation Tool

Edubirdie har ett snabbt och gratis online IEEE-citeringsverktyg. Om du skriver artiklar för ett universitet eller högskola citerar det automatiskt dina källor. Du behöver inte slösa tid på att manuellt ange författare, titlar och publikationer. På IEEE Citation Machine kan du välja mellan 10 olika citeringsstilar, inklusive MLA, APA, Harvard och Chicago.

Genom att välja en citeringsstil kan du välja vilken typ av innehåll som citeras, oavsett om det är en bok, webbplats, tidning, tidning eller video. Om du väljer att citera manuellt måste du fylla i ett enkelt formulär.

Automatisk hänvisning innebär att formuläret fylls i åt dig. Kopiera och klistra in formaterade anteckningar från citeringsmaskinen, eller ladda ner bibliografisidan direkt till din dator och lägg till den i din uppsats. Du kan klicka på Redigera medan du använder offertverktyget för att manuellt redigera offerten och spara dem igen om det behövs.

2. Citera detta åt mig

Att citera detta för mig är ett annat gratis verktyg som gör att du automatiskt kan generera citat och bibliografi. Du kan välja mellan APA, MLA, Chicago eller Harvard länkstilar. Det spelar ingen roll om du citerar en video, bok, webbplats eller onlinebild, eftersom du kan välja från en lista med över 30 typer av källor.

När du klickar på din källa dyker ett formulär upp och visar vilken information du ska leta efter. Verktyget hittar automatiskt informationen och fyller i några formulär åt dig. Sedan kan du bekräfta, redigera, lägga till information och skapa en länk när som helst. Du kan gå tillbaka och redigera den så många gånger du vill innan du laddar upp bibliografin.

3. Zotero

Zotero är gratis, lättanvänd programvara för länkhantering. Det hjälper dig att samla in, organisera, citera och dela dina forskningskällor. En unik egenskap hos Zotero är dess förmåga att automatiskt känna igen innehåll i din webbläsare.
Detta kommer att påminna dig om att lägga till relevanta onlinekällor till ditt bibliotek. Zotero skapar dina citat direkt och stöder över 9 000 citeringsstilar. Om du behöver skriva en artikel med en kollega kan du enkelt dela dina källor.

Zotero låter dig också organisera din forskning på en mängd olika sätt. Du kan till exempel sortera föremål efter samlingar och tagga dem med nyckelord. Du kan hitta andra användbara tips om de bästa studieapparna för att organisera din forskning.

4. Mendeley

Mendeley har en gratis länkhanterare och citeringsgenerator. Referenshanteraren låter dig skapa, organisera och söka i ditt personliga bibliotek. Lägg enkelt till dina tankar i dokument i ditt bibliotek. Öppna PDF-filer från vilken enhet som helst och kommentera inte bara dokument, utan citera dem även när du skriver.

Du kan också dela dokument med kollegor och kommentera dem tillsammans. Eftersom Mendeley också är en social nätverkssida för forskare kan du få råd och delta i diskussioner om en mängd olika ämnen.
Mendeley Cite låter dig skapa citat och bibliografier i en mängd olika stilar med bara några klick. Infoga enkelt referenser och bibliografier i ditt dokument med detta Quoting-tillägg för Microsoft Word.

5. Fotnot

EndNote är inte bara en referens, det kan hjälpa dig med din forskning. Detta gör att du kan söka efter PDF-filer i onlinedatabaser och spara dem. Du kan enkelt söka, läsa, kommentera och visa PDF-filer i ditt bibliotek.

Fotnot låter dig skriva snabbare eftersom du kan infoga citat i text och skapa din bibliografi samtidigt. Du kan skapa regler för att automatiskt ordna länkar medan du arbetar. Det här är ett dyrare verktyg, men det kan vara värt att köpa om du ska skriva många artiklar där du kommer att behöva ange dina källor.

Det sista ordet

De flesta av verktygen som anges ovan är gratis. De liknar varandra genom att de alla låter dig samla in, organisera och citera källorna till din forskning. Det finns vissa funktioner som skiljer den ena från den andra, så det är viktigt att prova dem och bestämma vilken som passar dina behov bäst. När du väl har valt rätt för dig behöver du inte längre oroa dig för att använda rätt citatformat.

Relaterade artiklar

Back to top button