DDR5-minne, MT/s överföringshastighet förklaras –

Med tillkännagivandet av de första DDR5 DIMM:erna å ena sidan, och bekräftelse från AMD och Intel att deras nästa generations PC-processorer, Alder Lake och Zen 4, kommer att vara DDR5-kapabla. Det visar sig DDR5 kommer att bli nästa standard för PC RAM.

DDR5 minnesöversikt

Innan vi pratar om DDR5-bandbredd måste vi förklara hur den skiljer sig från sin föregångare, DDR4. Den första förändringen, som är den mest uppenbara av alla, är möjligheten att uppnå samma bandbredd med mycket mindre förbrukning. Eftersom spänningen som krävs för att uppnå samma klockhastighet på minnesgränssnittet är lägre när man går från 1,2 V till 1 V. Detta kombineras med en spänningsregulator inbyggd i DIMM-kontrollern som har flyttat från moderkortet till DIMM-modulerna. Eliminera beroendet av spänning och hastighet hos DDR5 på moderkortet.

En annan viktig förändring är användningen av så kallad On-Die ECC, vilket inte ska förväxlas med att DDR5 är ett minne av ECC-typ. Skillnaden mellan inline ECC och standard ECC är att den bara upptäcker fel om de inträffar i samma minnescell eller kolumn. Detta betyder att DDR5 inte har den klassiska paritetsutgången från ECC-minnet, där varje överförd byte med data inte är 8 bitar, utan 9 bitar, där den nionde biten är paritet.

Vi kan inte glömma Burst Lenght, som har utökats för att nu tillåta en cache-linje att laddas från RAM, som vanligtvis är 64 byte, med endast en minnesåtkomst. Minska latens och öka genomströmningen. Detta uppnås genom möjligheten att skicka 2 minnesbegäranden på 32 byte vardera samtidigt på grund av det faktum att DDR5 stöder 2 kanaler med samtidig åtkomst till varje DIMM.

Hastighet och överföring i MP/s av DDR5-minne

RAM Velocidad variabel

Du kommer att se att allt RAM har data i sina specifikationer som anger ett specifikt nummer följt av MT/s. Det betyder att det är hastighet i förhållande till tid, M kommer från Mega och avser 1 miljon eller 10 ^ 6, och T avser dataöverföring. Hur mäts då transmissionen? Jo, väldigt enkelt, minne har en klockhastighet som kallas memclk, som multipliceras med ett, två eller fyra om vi pratar om SDR-, DDR- eller QDR-minne.

SDR DDR QDR

Med tanke på att DDR5 är DDR-minne är antalet överföringar per sekund lika med antalet memclk gånger 2. Och här måste vi ge oss själva en allmän träff på handleden, för när vi pratar om DDR5-4800-minne brukar vi säga att detta är DDR5 på 4800 MHz, men detta är felaktigt, eftersom memclk i det här fallet verkligen fungerar på 2,4 GHz, men utför dubbelt så många överföringar per klocka.

Men det finns ett element som skiljer DDR5-minnet från annat DDR-minne idag, vilket är att det stöder två minneskanaler per DIMM. Låt oss inte glömma att antalet minneskanaler hänvisar till antalet samtidiga förfrågningar som kan göras till minnesmodulen samtidigt. Varje minnesbegäran resulterar i en överföring, och eftersom DDR5 kan utföra två överföringar samtidigt blir situationen ännu mer förvirrande.

MT/s mäter inte mängden data som skickas per försändelse. Så medan DDR5 har gått från att skicka 64 bitar data per överföring till 32 bitar per DIMM, har antalet överföringar ökat. Så om vi jämför en DDR4-3200-modul med en hypotetisk DDR5-3200-modul, kommer den förra att ha en hastighet på 6400 MT / s, och den senare kommer att ha en hastighet på 12800 MT / s.

Dubbelt så många minnesbanker som DDR4

DDR4 DDR5 Bancos Memoria

En annan förändring som gjorts i DDR5-minnet för att stödja 2 minneskanaler för åtkomst är ökningen av antalet minnesbanker som varje DDR5-minne är uppdelat i. Eftersom vi gick från 4 grupper med 4 minnesbanker vardera till 8 grupper också 4 minnesbanker vardera. Så internt liknar en DDR5 DIMM 2 DDR4 DIMM när det gäller minnesåtkomst.

Detta är inte bara användbart när det gäller att komma åt minnet över två åtkomstkanaler, utan säkerställer också det maximala antalet transaktioner per sekund. Eftersom fördelen med att dela upp RAM-minnet i fler banker förhindrar konflikter mellan minneskanaler och därmed latens. En ökning av antalet effektiva och därmed verkliga överföringar per cykel. Detta innebär mindre latens vid åtkomst till data från CPU-sidan och samtidigt bättre prestanda vid exekvering av instruktioner.

Låt oss inte glömma att MT / s-värdet som anges av tillverkarna är den teoretiska maximala prestandan för kontinuerlig dataöverföring utan problem. Så den faktiska MT/s av minne är inte som annonseras, men det kommer att vara mycket effektivare i fallet med DDR5 av sin natur.

Relaterade artiklar

Back to top button