Chiptillverkare varnar för att det kan bli en global komponentbrist 2021

Chiptillverkare varnar för en global komponentbrist. Även om vi upplever en global epidemi har 2020 varit ett av de bästa åren vi har sett inom teknik; AMD:s Ryzen 5000-processorer, NVIDIAs 3000-serie och Apples lansering av M1-chips för de nya MacBook-datorerna har beskrivits som ganska stora steg framåt.

I flera veckor har stora processortillverkare varnat för en världsomspännande leveransbrist. Bland namnen som varnat finns gigantiska tillverkare som Qualcomm.

Stora kretstillverkare som Qualcomm och NXP Semiconductors NV insisterar på att 2021 kommer att bli ett år av global brist på ämnen och försörjningsbrist.

Det konstateras att detta direkt kan komma att påverka inte bara teknikindustrin, utan även andra områden såsom fordonsindustrin.

Som bekant har 2020 varit ett mycket produktivt år för teknik. Den ökade produktionen resulterade i mycket hög efterfrågan och nya order avvisades i väntan på att befintliga order skulle uppfyllas.

Qualcomms vd Cristiano Amons presentation för att förklara företagets ekonomiska resultat avslöjade en stor brist. Eftersom en stor del av tillverkningsindustrin var i händerna på ett litet antal leverantörer.

I själva verket sa Apple också att försäljningen av den nya iPhone 12-serien är begränsad på grund av hög komponentbrist. Detsamma har rapporterats av stora tillverkare som är anslutna till TSMC, såsom AMD. AMD led av leveransbrist på de flesta produkter på grund av brist på produktionslinjer.

Sony upplevde utan tvekan det största problemet i detta avseende. Jätteföretaget, som lanserade den nya spelkonsolen PlayStation 5 i slutet av 2020, kunde inte möta efterfrågan. Och det stod inför ett mycket viktigt utbudsproblem.

Även TSMS har meddelat att det upplever komponentbrist.

Utbudsbristen drabbar inte bara spelkonsoler utan även bilar.

Hög efterfrågan på processorer påverkar för närvarande även beställningar från stora biltillverkare som General Motors och Ford. På grund av detta problem ser man att det är en minskning med 20 % i produktionen av vissa fabriker.

Vissa tillverkare har avvisat ett stort antal beställningar för att möta efterfrågan som har byggts upp i månader på grund av pandemin som orsakar brist på delar.

Några av branschens ledande befattningshavare uppgav också att detta problem orsakades av det stora lager av komponenter i väntan på pandemin. Det tydligaste exemplet på detta är Huawei; Det kinesiska företaget lagrade ett stort antal komponenter för att överleva de restriktioner som Trump-administrationen införde.

Uppskattningar är att problem med komponentförsörjningen kommer att fortsätta under hela 2021. Om det fortsätter på det här sättet i chipindustrin kan spelkonsoltillverkarna påverkas negativt av denna situation.

Relaterade artiklar

Back to top button