Brand i Renesas chipgjuteri kan skada Apples leveranskedja –

En brand hos chiptillverkaren Renesas kan ha en avsevärd inverkan på halvledartillförseln runt om i världen, vilket kan orsaka problem med leveranskedjan för Apple tillsammans med stora biltillverkare.

En chipanläggning i staden Naka nära Tokyo, Japan fattade eld på fredagen. Branden, i ett av renrummen på anläggningen, stoppade produktionen av 300 mm wafers, samt skadade 2 procent av utrustningen vid anläggningen.

Renesas vd Hidetoshi Shibata sa på en presskonferens på söndagen “Vi är oroliga för att det kommer att bli en massiv inverkan på chiptillförseln”, rapporterar . “Vi kommer att sträva efter alla möjliga sätt för att minimera påverkan.”

Japanska tillverkare som Renesas har arbetat för att diversifiera sina leveranskedjor efter jordbävningen och tsunamin 2011, vilket har möjliggjort att produktionen av ungefär två tredjedelar av de drabbade chiplinjerna kan flyttas till andra anläggningar. De pågående globala frågorna kring halvledarproduktion kommer dock att göra det svårt att säkra någon reservkapacitet från gjuterier som TSMC.

Det är osannolikt att Apples produkter kommer att påverkas direkt av branden, eftersom anläggningen i första hand tros betjäna fordonskunder. Renesas är listad som en av Apples leverantörer på huvudleverantörslistan, med anläggningen identifierad som en av dess tillverkningsplatser som arbetar med komponenter till Apples produkter.

Den ökade belastningen på andra anläggningar och chiptillverkare kan vara en större faktor för Apple i allmänhet, med tanke på att alla komponenter som kommer från fabriken måste tillverkas någon annanstans inom den närmaste framtiden.

Branden kommer sannolikt att kosta Renesas rejäla intäkter. Shibata uppskattar att en månads driftstopp för att fixa anläggningen kommer att kosta företaget i storleksordningen 17 miljarder yen (156 miljoner dollar) i intäkter.

Renesas håller också på att förvärva Dialog Semiconductor, en brittisk chipproducent och stor Apple-leverantör, i en affär värd 4,9 miljarder euro (5,9 miljarder dollar). Det förväntas att branden inte kommer att orsaka problem med förvärvet, som förväntas slutföras i slutet av 2021.

Relaterade artiklar

Back to top button