blockerar därmed användningen av Linux och applikationer –

Tekniker som förhindrar visst innehåll och mjukvara från att köras på våra datorer kallas DRM, varav den mest kända är HDCP, som förhindrar att visst innehåll visas på ett system som inte har ett motsvarande DRM-chip på HDMI-gränssnittet. , men du kan designa DRM-system för att förhindra att vissa applikationer och operativsystem körs. men hur får de det?

DRM-hårdvara för att skydda användare från en specifik plattform

En av de viktigaste förändringarna de senaste åren har varit distributionen av mjukvara som inte längre säljs i butik utan distribueras över Internet. Men speciellt denna förändring av distributionen har gett upphov till en ny affärsmodell baserad på följande premisser:

  • Operativsystemet är inte längre en produkt, utan en integrerad del av systemet.
  • Distributionen kontrolleras nu av plattformsägaren.
  • Plattformsägaren tjänar pengar i form av en fast avgift eller som en procentsats, som tillämpas på varje programvara han distribuerar.

Uppenbarligen är plattformsägaren inte intresserad av att slutanvändaren av densamma ska kunna använda andra metoder för att få programvaran, så han måste lägga till kontroller som användaren inte kan kringgå, vilket är det bästa sättet att implementera dem. genom tillbehör i form av speciella mikrokretsar.

Hur fungerar styrsystem för digitala system?

Mjukvara som distribueras genom digitala butiker i en del av koden har en nyckel som vi kan kalla “seal”. När en hårdvaruplattform har ett system för hantering av digitala rättigheter som associerar programvara med en viss butik, måste det finnas hårdvara som kontrollerar om det som den angivna användaren installerade är “stämplat” eller inte.

Således är DRM-chippet placerat mellan I/O och systemets RAM, eftersom data kommer att kopieras från SSD:n eller hårddisken, som för närvarande är i I/O-läge, till RAM. Varje överföring av datapaket och instruktioner från en applikation eller ett operativsystem som körs kontrolleras av DRM-chippet, som, om det inte upptäcker utskrift, helt enkelt förhindrar programmet från att kopieras till RAM-minnet och därför hindrar det från att köras. CPU.

Tack vare detta system förhindras inte bara exekveringen av vissa osignerade program som inte distribuerades via tillverkarens onlinebutik, utan också installationen av alternativa och gratis operativsystem som GNU / Linux.

DRM-chips på PC idag inom en snar framtid

Mest anmärkningsvärt är att Apple T2-chippet är standard på vissa Intel Mac-datorer, det påstådda chippet var designat på ett sådant sätt att endast Apple-godkänd programvara och innehåll kan köras på en Mac, men det är inte perfekt och hackarna som arbetade hårt för att komma runt restriktioner, även för att återkalla det angivna DRM-chippet.

Men de senaste nyheterna som påverkar PC-världen mest är den så kallade Pluton, ett DRM-chip som utvecklats mellan Microsoft och AMD och som ska göra det möjligt för datorer att distribueras på Microsofts universella plattform. Detta är vad Redmond har strävat efter i flera år, och det kan innebära slutet på inte bara möjligheten att distribuera Linux, utan även Microsoft-datorer som bara kan installeras med mjukvara som är förseglad från Microsofts egen butik.

Pluton är samma processor som förhindrar Xbox Series X och Xbox Series X vi kan installera Windows och förvandla båda konsolerna till en PC. Och medan vi står inför AMD:s utveckling för Microsoft, är det högst troligt att vi snart kommer att se den användas av Intel. Därför, om du en av dessa dagar upptäcker att du inte kan installera Linux på din dator, finns det förmodligen en del i samma processor som hindrar dig från att göra det.

Microsofts idé med Pluton är att omfamna Googles och Apples affärsmodell, där operativsystemet distribueras och pengar tjänas i form av royalties genom varje applikation, men för att göra detta måste den installera kontrollhårdvara på de datorer som den är installerat, dess operativsystem, som kommer att erbjudas gratis för alla byggare istället för att använda lämplig licens.

Varför kan DRM verkställas juridiskt?

Famicom var så bra på 1980-talet att ett japanskt videospelsföretag lade till ett chip kallat 10NES till den västra versionen av konsolen, som kommunicerade med sin motsvarighet på varje konsol. Medan 10NES hade en kod som kontinuerligt skickades genom ytterligare stift hade konsolen ett chip med motsatt värde som gav en nollsumma och medan detta varade fungerade konsolen, men när endast 1 angavs stannade den.

Det fanns företag som gjorde om och lyckades duplicera chippet, vilket slutade i en rättegång där Nintendo vann, och detta skrev på ett prejudikat enligt vilket ägaren av plattformen har fullständig frihet att kontrollera distributionen av mjukvara till den.

På PC har detta inte tillämpats, utan på smartphones, där vi i allmänhet inte kan använda någon annan butik än tillverkarens butik, och även om det finns fall som Google som tillåter användning av tredjepartsbutiker. Men Google kan utnyttja detta prejudikat när som helst för att blockera tredjepartsbutiker på Android.

Andra metoder för att övervaka användningen av våra datorer

Oavsett om du gillar det eller inte, övervakas alla våra datorer eftersom en betydande del av operativsystemets tjänster ansluter datorn över Internet. Har du installerat en ny kringutrustning? Var medveten om att din dator måste vara online för att hitta lps-drivrutiner. Ny uppdatering av dina program? Och så händer det.

Många ignorerar det faktum att vår PC har ett identifikationsnummer som beror på processorn och är en av tre delar, den andra delen är operativsystemet och programidentifieraren. Och ja, olika mjukvarutillverkare vet mycket väl och på distans vem som använder piratkopierad programvara och vem som inte gör det, men de som har tillgång till att administrera din PC med hjälp av DRM-chips är ägare till plattformen.

Således tillåter DRM-chips dem inte bara att förhindra att vissa oförseglade program används, utan tar också bort redan installerade program på distans och till och med lägga till censur och användningsövervakningssystem. Tyvärr är dessa DRM-processorer inte separata på kortet, de är en mycket liten del av huvud SoC.

Men hur är det med den gamla mjukvaran?

Vi tror lite att mjukvarutillverkare inte vill att en användare, vem de än är, alltid ska använda samma version av sin app i flera år. Fram till nu har det funnits en rädsla för bakåtkompatibilitetsbrott i PC-världen, och hittills har Microsofts försök att lansera sin Universal Windows-plattform misslyckats.

Anledningen till misslyckandet är mycket enkel: användarens val, något som Microsoft, med tanke på vad Apple har uppnått, och särskilt på grund av vad som händer i konsolernas värld, beslutade att avbryta för framtiden med utvecklingen av Pluton. …

Nästa version av Windows kan kräva en PC med hårdvaru-DRM, vilket förhindrar installation av både tidigare versioner av operativsystemet och andra, samt äldre mjukvara som inte är signerad för användning med det nya DRM-chippet. Uppenbarligen kan utvecklare skapa versioner av uppdateringar av befintlig programvara för att fungera med det nya DRM-chippet och distribuera dem som de tycker passar i det nya paradigmet.

Hur är det med andra nätbutiker?

Skador på andra onlinebutiker kan leda till rättsliga åtgärder mot Microsoft om detta upphör, såvida inte Microsoft själv når en överenskommelse med dem om att inkludera dem i framtida Windows-installationer. Vilket är extremt viktigt för spel där det finns bibliotek med dussintals eller till och med hundratals spel associerade med Epic Store och par till exempel.

Det enda sättet att säkerställa att övergången till ett rent DRM-system inte misslyckas från början är att låta spelmarknaden inte ha några problem med att använda sina spel. Faktum är att både Steam och Epic Store förknippas med mjukvaru-DRM, vilket innebär att det bara är nödvändigt att anpassa DRM-hanteringen för webbutiken och dess mjukvaruplattform för att alla spel ska vara kompatibla.

Problemet är att detta kommer att installera om alla spel igen, eftersom alla referenser till det gamla mjukvaru-DRM-systemet måste ersättas med referenser till det nya hårdvaru-DRM-systemet. Detta kommer att inaktivera inte bara piratkopior i form av ompackningar, utan också de spel som utvecklaren inte kan uppdatera.

Relaterade artiklar

Back to top button