BIOS vs CMOS, anslutningar och skillnader –

Det första att förstå är att BIOS och CMOS uppenbarligen inte är samma sak, men de går hand i hand och du kan inte förstå det ena utan det andra. Så för att veta deras skillnader måste vi först förstå deras innebörd och funktionen de tjänar.

BIOS vs CMOS, anslutningar och skillnader

I det här fallet är BIOS en logisk del av datorn, det vill säga det är programmet som är ansvarigt för korrekt start av datorn. Dess förkortning kommer från Grundläggande input-output system eller grundläggande I/O-system och är inget annat än firmware, mycket kompakt och grundläggande programvara som installeras i ROM-minnet.

Detta minne är ett chip som drivs från en extern strömkälla till själva PC:ns strömkälla, till exempel ett batteri, som däremot är det vanligaste systemet i branschen.

Det krävs att detta chip inte förlorar konfigurationen av programvaran som ingår i den, till exempel hårddiskstartalternativ, RAM-konfiguration, alternativ valda vid systemstart eller något som kan aktiveras eller inaktiveras i själva BIOS. En annan viktig punkt som ofta förbises är att denna stack bevarar systemets tid och datum, så om vi inte har autosynkroniseringsalternativ för dessa två inställningar i Windows, kommer det att finnas de som tillhör själva BIOS.

Därför är detta batteri huvuddelen av det arbete vi kommer att göra i BIOS, där de, beroende på modell och kapacitet de förvärvar, tenderar att hålla i upp till 10 år i genomsnitt utan att behöva bytas ut.

CMOS är den fysiska delen av ekvationen

BIOS-chip

Det här chipet vi pratade om är inget annat än ett CMOS-system där det är format och byggt som ett metalloxid-halvledarchip vars enda syfte är att inrymma BIOS, dess konfiguration, uppdateringar och eventuella fel som har dem.

Således är BIOS och CMOS en del av en enda helhet, moderkort och system. Den första är den logiska delen, den andra är den fysiska, och uppenbarligen kan de inte leva utan varandra. Det finns några fler kuriosa, eftersom CMOS har fått sitt namn från tillverkningstekniken för själva chippet, det vill säga att det är felaktigt namngivet.

CMOS är en teknik för att tillverka integrerade kretsar där till exempel processorer sitter, så istället för att säga CPU säger vi CMOS. Det korrekta namnet på mikrokretsarna där BIOS finns: EEPROM som genereras logiskt av CMOS.

Därför är EEPROM en typ av elektriskt raderbart programmerbart läs-/skrivchip som gör att data kan skrivas över om systemet tillåter det. På moderkort är detta mycket användbart om det finns skador på BIOS och vi behöver skriva över det. Tidigare var detta inte möjligt från själva moderkortet, och en EEPROM-programmerare krävdes för att flasha chippet ordentligt.

CMOS vs EEPROM, varför är det så mycket förvirring?

EEPROM

Därför bör den så välkända “rena CMOS” kallas absolut korrekt och korrekt “ren EEPROM”, utan tvekan mycket mer framgångsrik. Genom att förstå skillnaderna kan vi redan skilja mellan vad som är rätt och vad som inte är det. Ett annat exempel är just CMOS-inställningar, när vi i själva verket menar UEFI-inställningar.

Det kan inte heller uttalas som en BIOS-inställning, främst för att moderkort inte har haft BIOS på 10 år, men det finns UEFI som sådan. Märkligt nog, även om EEPROMs med CMOS ökar i storlek, är verkligheten att UEFI eller BIOS, om en sådan situation uppstår, bara kommer att finnas kvar i den första MB, eftersom det är verifierat att det väger så lite som möjligt, men lägg till det maximala antalet av instruktioner.

Bland annat lagrar EEPROM kompatibel hårdvara som behöver kännas igen, vanligtvis har den processortillverkarens mikrokod för den plattformen, förutom att den känner igen till exempel solid state-enheter, grafikkort och andra enheter som den kan utbyta med eller SKU eller ID direkt …

Vanligtvis i dessa fall, alla dessa enheter Plug and play så det finns inget behov av att konfigurera något för EEPROM och BIOS / UEFI, bara kontrollera CPU, RAM och GPU / GPU att de är kompatibla med de registrerade SKU:erna. i sina mikrokoder. Annars kommer inte moderkortet att slås på och vi får en vacker svart skärm.

Detta händer ofta med flera processorserier för samma sockel. UEFI-uppdateringen är kritisk om vi vill att processorn ska känna igen den. Detta är mycket mer ovanligt i grafikkort, men det finns också fall av problem på grund av oförmågan att läsa SKU:er eller modell-ID:n, och du behöver till och med aktivera CSM för att kunna gå till Windows.

Kort sagt, vi pratar om helheten, där vissa är den fysiska delen och andra den logiska delen, men det säger sig självt att de inte ens är lika mycket, och ändå är många fortfarande förvirrade av att det finns människor. som säger BIOS istället för UEFI eller till och med CMOS istället för EEPROM. Så nu kan vi namnge var och en av dem korrekt utan att bli förvirrade.

Relaterade artiklar

Back to top button