Bildsignalprocessor (ISP) funktionsprincip och egenskaper –

För många år sedan var de som hade en webbkamera på sin PC privilegierade, men idag är de integrerade i små utrymmen som kanten på en bärbar dator eller smartphone-skärm. Detta är möjligt eftersom optiken har reducerats kraftigt och kvaliteten på de tagna bilderna har förbättrats, och detta tack vare en liten processor som heter ISP som de alla inkluderar.

Vad är ISP (bildprocessor) för kamerorna

En ISP är en liten processor som är inbyggd i en kamera (när det gäller smartphones kan den byggas in i en SoC), och för att förstå hur det fungerar måste du veta att pixlar är känsliga för ljus mellan vissa uppsättningar av våglängder; i själva verket är de färgoberoende. För att få en färgbild, placera ett filter ovanpå, vanligtvis ett Bayer-mönsterfärgfilter, och interpolera sedan färgen på intilliggande pixlar. Kamerans CMOS-sensor känner alltså inte av rött, grönt och blått för varje pixel, utan känner snarare av olika färger för var och en och det är ISP:s processor som gissar färgen beroende på vad som finns bredvid.

Detta kallas en demonstration, och detta är huvuduppgiften för en ISP framför en kamera. Dessutom tar ISP hand om alla grundläggande kamerauppgifter som autofokus, exponering eller vitbalans. Nyligen har en funktion lagts till för att korrigera linsfel som vinjettering eller färgåtergivning orsakad av ett ofullständigt linssystem, såväl som saker som HDR-rekombination, brusreducering, filter, ansiktsdetektering och omvandlingar mellan färgrymder. …

Uppenbarligen innebär hela denna sista del att i fall kameratillverkaren vill ha det så kan de tilldela ISP alla bildkonfigurationsfunktioner som vi sedan använder i mjukvaran, även om de också har möjlighet att göra allt antingen automatiskt (Apple ) eller så parametrarna kan konfigureras av användaren efter eget tycke. Det är detta som gör att till exempel bakgrunden i din Skype-videokonferens kan suddas ut.

Varför är denna processor viktig?

Eftersom smartphones har blivit den huvudsakliga enheten för att ta bilder och filma i människors vardag (och på senare tid även webbkameror, även om de är inbyggda i bärbara datorer), anser vi detta utbud av funktioner som grundläggande. Eftersom autofokus blir allt viktigare, har tillverkarna har tvingats förbättra Internetleverantören och öka antalet uppgifter som den kan utföra.

Just nu förändras användargränssnittet och kameragränssnittet snabbt från generation till generation, och fler och mer avancerade funktioner integreras i den meningen att de kräver mer resurser (som Skype-bakgrundsoskärpa exemplet vi lade upp tidigare), så som en SSD-kontroller , Internet är kameran leverantör kommer att spela en allt viktigare roll utöver kapaciteten hos optik eller kamera megapixlar.

För video måste vi också lägga till en annan faktor till denna ekvation – kodaren. Principen för dess funktion är mycket lik, även om ISP vanligtvis arbetar med delprover av kamerans CMOS-sensor, beroende på sensorns kapacitet. Kodaren tar dessa bilder och komprimerar dem till ett format och överföringshastighet av OEM- eller användarens val (oftast H.264), och även om inte alla kodare är likadana måste de fungera tillsammans med ISP:n. för att kunna spela in video.

Likaså spelas video in med högre upplösning och med realtidseffekter tillagda, och det belastar kamerans processor som inte alla är kapabla till. Kort sagt, i takt med att tekniken går framåt läggs fler funktioner till kameror och deras processor är överbelastad, så det är viktigt att de fortsätter att utvecklas i takt med branschens utveckling, annars stannar vi där vi är.

Relaterade artiklar

Back to top button