Att välja rätt fiberoptisk kabel för att ansluta två switchar –

Vi kommer att dela upp guiden i två olika delar: den teoretiska delen, där vi förklarar all information vi behöver för att veta vilken typ av optisk fiber vi ska välja för vår installation, och den praktiska delen, där vi kommer att se alla steg. följ för att upprätta en anslutning mellan våra två switchar. Slutligen kommer vi att utföra en visuell och logisk kontroll av anslutningen och lämnar utrustningen redo för alla installationskrav där den behöver placeras.

Först och främst måste du veta att det finns två olika typer av optiska fibrer, och var och en av dem har sina egna fördelar och nackdelar. Dessa två typer av fiber hänvisas till som singelmodsfiber och multimodsfiber, och även om deras namn återspeglar lite den huvudsakliga skillnaden mellan de två, kommer vi att täcka alla skillnader i detalj.

På grund av behovet av högre hastigheter i datanätverk krävs höghastighetsanslutningar, och dessa anslutningar har förbättrats avsevärt genom användning av fiberoptik. För närvarande, i switchar, kan vi använda single mode fiber (SMF) och multimode fiber (MMF) för att ansluta dem. Beroende på våra behov, främst avståndet, kommer vi att behöva välja en fibertyp eller annan fibertyp. Vi kommer nu att fokusera på den grundläggande designen, avståndet och kostnaden för fiber för att göra en djupgående jämförelse mellan singlemode och multimode fiber.

Singlemode och multimode fiber

Single-mode optisk fiber är designad för att sända ljus endast genom fibern, i ett tvärgående läge levereras endast ljusstrålen i en riktning, vilket ändrar våglängden om multiplexering är nödvändig och använder lastning och lossning. När det gäller switchar är det mest normalt att ha en fiber för nedladdning och en annan fiber för nedladdning, det vill säga att det inte finns någon multiplexering.

I multimode optisk fiber betyder detta att det finns flera lägen för ljusutbredning, detta gör också att våglängden kan ändras till att multiplexa den och använda uppladdning och nedladdning samtidigt. Huvudskillnaden mellan optiska fibrer i singelmod och multimod är diametern på fiberkärnan och avståndet de tillåter oss att resa.

Kärndiameter

Diametern på en fiberoptisk enkelmodskabel är klart mindre än den för en multimodfiberoptisk kabel. Det är mest normalt att diametern på en optisk enkelmodsfiber är 9 µm och diametern på en optisk multimodfiber är mellan 50 och 62,5 µm.

Våglängd och ljuskälla

Storleken på fiberkärnan tillåter användning av billigt ljus, såsom lysdioder, eller mycket dyrare, såsom laser. Vanligtvis använder singelmodsfiberoptik en laser eller laserdioder för att “belysa” fibern, med våglängder typiskt mellan 1310 nm och 1550 nm. När det gäller multimode optiska fibrer har vi lasrar, men även lysdioder som är klart billigare, dessutom är MMF-våglängderna 850nm och 1310nm.

Distans

Det främsta kännetecknet för fiberoptik är att den tillåter oss att täcka långa avstånd, i motsats till de populära BASE-T-standarderna, som endast tillåter upp till 100 meter per segment. Med single-mode eller multi-mode optiska fibrer kan vi nå avstånd på flera kilometer, även om det mest normala avståndet är cirka 550 meter, vilket är mer än tillräckligt för att koppla växlar mellan dem.

Som du kan se kan avståndet vid användning av optisk fiber, beroende på vilken standard som används, lätt överstiga 500 meter. Typiska hastigheter som används för fiberoptik är 1 Gbps eller 10 Gbps, men vi har även hastigheter på 25 Gbps, 40 Gbps och till och med 100 Gbps, vilket är idealiskt för datacenter.

Kostnad för fiberoptisk kabel

Det första vi bör tänka på är att för att kunna ansluta två eller flera switchar med fiberoptik behöver vi två optiska transceivers (en i switchen och den andra transceivern i den toroidformade switchen) och motsvarande fiberoptiska kablar. Det dyraste vi kan köpa är singelmods fiberoptiska transceivrar, och dessa kan vara dubbelt så dyra som multimode fiberoptiska transceivrar.

Beroende på avståndet vi vill resa måste vi välja det ena eller det andra, singlemode eller multimode. Vi måste komma ihåg att singlemode-fibrer används för att ansluta utrustning över långa avstånd, men transceivrar är klart dyrare. Till exempel är 1000BASE-LX single-mode och tillåter avstånd upp till 10 km, å andra sidan använder 1000BASE-SX multimode fiber och tillåter avstånd upp till 550 meter.

Om du jämför följande modeller:

  • D-Link DEM – 431XT 10GBASE – SR med MMF-fiber, pris 260 €.
  • D-Link DEM – 432XT med 10GBase – LR standard med SMF fiber, pris ca 480 euro.

Medan det finns transceivrar från märken som 10GTek som är klart billigare än de tidigare, är prisskillnaden mellan singlemode och multimode upp till 50% större. Singlemode-versionen kostar 36 euro och multimode-versionen kostar 24 euro.

När det gäller själva fiberoptiska kablarna är priserna väldigt lika, den dyraste är själva transceivern, en av de bästa sidorna att köpa fiberoptiska kablar är Cablematic, de har även fiberoptiska transceivers som kan köpas i samma butik, dessa är från våra favoritbutiker för att köpa nätverkskablar.

Som du redan har sett, beroende på avståndet vi är intresserade av och budgeten, bör vi välja single-mode eller multi-mode fiber för anslutningen mellan switchar.

Relaterade artiklar

Back to top button