Arbetet påbörjas med anläggningen som ska producera grönt väte i Magallanes –
Igår påbörjades byggandet av den första gröna vätgasanläggningen i Chile – och en av de största i Latinamerika – vars syfte kommer att vara att tillhandahålla rena bränslen för användning i fordon, för uppvärmning och framför allt, inom olika branscher som kräver betydande energianvändning, såsom gruvdrift, jordbruk, raffinaderier m.m..
Anläggningen heter Haru Oni, och det är ett projekt som främjas av Highly Innovative Fuels (HIF), och som även har olika partners, som Enel, Siemens, Porsche, med flera.
Projektet innebär en investering på 51 miljoner dollar och kommer att ligga i staden Punta Arenas. Växt kommer att sträva efter att producera 350 ton metanol och 130 000 liter bränsle (bränsle) per år i slutet av 2022, genom användning av förnybar energi – tack vare de patagoniska vindarna – och infångning av koldioxid från atmosfären.

Även om väte har använts för elproduktion under ganska lång tid, kommer dess vanliga ursprung från fossila bränslen, medan grönt väte kommer från processen för elektrolys av vatten, som separerar vätemolekyler med syre.
Det är därför det tillåter tillverkning av kolneutrala bränslen, eftersom ingen fossil molekyl används i dess produktion, något som är nyckeln till avkolningsprocessen i energigenerering där alla arbetar, för att kunna minska och mildra effekterna av den klimatkris som vi befinner oss i för närvarande.
Chile är positionerat som ett av de mest relevanta länderna för produktion av grönt väte, detta tack vare de fördelar det har när det gäller generering av vindenergi (i Patagonien) och solenergi (i Atacamaöknen).
I detta avseende finns det en stor potential för landet att inte bara bli en av de största exportörerna av denna energikälla och råvara, utan också en av dem som främjar övergången från fossila bränslen till andra alternativ som är renare eller koldioxidneutrala.