Är ståbord rätt för dig? Vetenskapen bakom –

Forskningen är tydlig: stillasittande livsstil och sittande kan mycket väl leda till hjärtsjukdomar. Permanenta bord har sina fördelar, men vi kan fokusera på fel fråga.

Istället för att spendera hela dagen med att stirra på en datorskärm blir det definitivt lättare att stå upp (titta på datorskärmen). Detta är ett rimligt antagande: det tar definitivt mer tid och extra kalorier att stå upp istället för att sitta, och de extra kalorierna kommer att läggas till något viktigt under loppet av några dagar eller veckor. Men är det sant att en av fördelarna med ett ståbord är att det kan hjälpa dig att sluta gå upp i vikt eller till och med gå ner i vikt?

  • Studiedeltagare brände 80 kalorier per timme när de satt, ungefär som att sms:a eller titta på TV.
  • Antalet kalorier som brändes när du stod var något högre än när du sitter, cirka 88 kalorier per timme.
  • Att gå bränner 210 kalorier per timme.

Med andra ord, att använda ett ståbord bränner i genomsnitt 24 kalorier var tredje timme, ungefär samma som morötter. Men under din lunchrast kan promenader i en halvtimme bränna ytterligare 100 kalorier om dagen.

Och detta har upprepade gånger bekräftats av studier som har gjorts sedan dess: till exempel visade en undersökning som publicerades bland 800 000 personer i Storbritannien 2012 att de som satt längst löpte dubbelt så stor risk att drabbas av astma och hjärtsvikt. och tidig död.

Att ersätta 30 minuters sittande med måttlig träning, som att gå, kan minska sannolikheten för för tidig död med 17 procent, och i kombination med mer intensiva aktiviteter, upp till 35 procent.

Och varnas för att entreprenörer har varit ivriga att ta vara på en affärsmöjlighet och skapa ett mycket publicerat sittbord som förväntas möta efterfrågan på 2,8 miljarder dollar 2025.

Med undantag för sittbord, medan de kan minska muskelspänningar, kanske de inte påverkar ditt hjärta mycket. Peter Smith, seniorforskare vid University of Toronto Institute of Health Sciences, hävdar att att vara sysslolös några extra timmar på jobbet inte kräver tillräckligt med energi för att avsevärt minska risken för hjärt-kärlsjukdom. “Om du var tvungen att stå i en timme istället för att sitta, skulle du behöva bränna 9 extra kalorier”, säger han. Så du måste stå i ytterligare sex timmar för att bränna kalorierna ur en bit bröd. Och det utsätter dig för risk för andra sjukdomar, såsom hjärtsvikt, om du står för länge.

Alternativ som sitt- och ståbord minskar alltså inte risken för hjärtinfarkt för personal som sitter hela dagen. Och i synnerhet förbises denna punkt när medicinska organisationer ger många rekommendationer för problemet med stillasittande livsstil på arbetsplatsen.

Det är mycket hälsosammare att träna och bränna fler kalorier än att sitta och arbeta vid ett skrivbord. Den idealiska kombinationen är en balans mellan långa sittande pass och en rask promenad för att bryta rytm och momentum.

Även om du kan anta att sittande är sittande, finns det många förklaringar till varför det är ännu värre att titta på TV i soffan.

Att sitta ökar risken för diabetes och fetma, samt hjärtsjukdomar och cancer. Enligt hälsoriktlinjerna kan vi få 150 minuters måttlig träning i veckan, men många av oss sitter mer än en halv dag. E-post säkerställer att vi inte ens behöver gå upp för att prata med någon. Men det är inte konstigt att efterfrågan är tom.

Medan nyare forskning tyder på att det är osannolikt att ett ståbord kan hjälpa till med viktminskning eller hämma viktökning, kan ett ståbord också ha andra fördelar. Ståbordsförespråkare pekar på bevis som visar att blodsockernivåerna återgår till det normala snabbare efter att ha ätit på dagar då en person tillbringar mer tid att stå.

Om du behöver ett permanent bord men verkar för dyrt kan du göra ditt eget permanenta bord så det finns ingen anledning att inte skaffa ett.

Relaterade artiklar

Back to top button