Apples advokater hotar att lämna den brittiska marknaden om domstolen beslutar om “oacceptabla” patentavgifter

Apples advokater har varnat för att iPhone-tillverkaren kan lämna Storbritannien om en domstol beordrar den att betala “kommersiellt oacceptabla” avgifter till patentföretaget Optis Cellular för påstådda intrång i 3G- och 4G-patent.

Apple är för närvarande inblandad i en rättegång med Optis i Storbritannien, där Apple vägrar att betala de fasta licensavgifterna för patent Optis hävdar att de använde i iPhone och andra teknologier. I juni beslutade en domare i högsta domstolen att Apple hade gjort intrång i två av patenten och därför borde Apple betala avgifter.

Värdet på avgifterna har ännu inte fastställts, men skriver att det kan bli en juridisk kamp värd upp till 5 miljarder pund (7 miljarder dollar) för Apple.

År 2020 beslutade Storbritanniens högsta domstol att en brittisk domstol kan fastställa räntan för patentbetalningar över hela världen, trots att domstolen endast kan överväga intrång i brittiska patent. En rättegång 2022 kommer att avgöra hur mycket Apple kommer att behöva betala.

När det gäller hur mycket det kan handla om sa Justice Meade under en utfrågning i januari att Apple “kan bli besviken” över den fastställda kursen. Meade erbjöd att det var osannolikt att Apple skulle utföra en drastisk åtgärd, som att lämna den brittiska marknaden, om avgifterna är för höga, med “inga bevis för att det ens är möjligt” att Apple skulle överväga det.

Marie Demetriou, Apples advokat, argumenterade tillbaka “Jag är inte säker på att det är rätt. Apples ståndpunkt är att det verkligen borde kunna reflektera över villkoren och avgöra om det kommersiellt är rätt att acceptera dem eller att lämna den brittiska marknaden. Det kan vara villkor som fastställts av domstolen som bara är kommersiellt oacceptabla.”

Ett rättsfall senare i juli kommer att avgöra om Apple kommer att behöva göra ett juridiskt bindande löfte om att följa domarens utbetalningsnivåer i rättegången i juli 2022. Om man vägrar har Apple möjlighet att förbjudas att sälja iPhones i landet.

Detta är inte den enda rättegången som involverar Optis som Apple brottas med. I augusti 2020 beslutade en federal jury i Texas att Apple medvetet gjorde intrång i 4G LTE-patent som ägs av PanOptis och närstående företag, inklusive Optis, och att de var tvungna att betala 506,2 miljoner dollar.

I april 2021 tillät en federal domare att en ny rättegång ägde rum, på grund av att det rådde “allvarliga tvivel” om domen.

Relaterade artiklar

Back to top button