Apple TV 4K vs Google Chromecast 2020: funktioner och skillnader –

De varierar mycket i design.

I Apple TV 4K, liksom med tidigare generationer av den här enheten (detta är den femte), hittar vi en svart låda som mäter 3,5 x 9,8 x 9,8 centimeter i höjd, bredd och djup. Den väger 425 gram och den kan till och med påminna oss om en CPU som en Mac mini. Dess sätt att ansluta till TV:n är via lämplig HDMI-kabel, medan det andra uttaget måste strömförsörjas eftersom den här enheten kräver sin egen ström. Det bör noteras att den endast finns i svart.

Google Chromecast 2020 är i sin tur helt annorlunda då den börjar med en mycket mer portabel design tack vare dess dimensioner på 1,62 x 0,61 x 1,25 centimeter och en vikt på endast 55 gram. Visuellt är det utan tvekan två helt olika världar, med en rundad och liten design i det här fallet, med en USB-C-anslutning och en kabel som kommer ut ur Chromecast-kroppen och fungerar som en HDMI-utgång.

Skillnader i gränssnitt och operativsystem

I det här fallet börjar vi prata om en Google Chromecast utrustad med en Google TV som fungerar som den här enhetens hjärna. Om det är sant att du är beroende av iPhone för att göra den första installationen, till exempel data från internet. När du har slutfört den här processen kan du välja de olika applikationerna du vill installera för att njuta av allt innehåll. Du kan till exempel lägga till Prime Videos, HBO eller Filmin. De visas alla på Chromecasts startskärm och kan startas via den medföljande fjärrkontrollen.

Själva gränssnittet kommer också att visa en serie filmer och TV-program som kan ses på Chromecast. De kan hämtas från tjänster som vi har installerat med appar eller hyrs från själva Google Store. Till allt detta kommer integration med Google Assistant, liknande Siri på tvOS. I slutändan är målet detsamma – att kunna styra enheten med hjälp av röstkommandon. Den enda negativa punkten han har är oförmågan att hantera profiler på ett adekvat sätt. Och, naturligtvis, är Chromecasts kärnfilosofi att skicka innehåll direkt från själva mobiltelefonen densamma.

Google TV-gränssnitt

Apple TV, å sin sida, erbjuder tvOS, ett proprietärt operativsystem utvecklat av Apple som skiljer sig helt från iOS eller macOS, även om det har vissa saker gemensamt. Dess gränssnitt är designat för enkel fjärrkontroll, med appar installerade i huvudfönstret och till och med multitasking, där den verkligen liknar en iPhone.

Med tanke på att mjukvarans utseende i slutändan är något väldigt subjektivt, kan vi inte klassificera några system som bättre eller sämre. Båda är verkligen användbara för det de fokuserar på, vilket inte är något annat än att njuta av multimediainnehåll som videor eller till och med musik.

Fjärrkontroll liknande

Här finner vi en enorm likhet mellan båda teamen, och det är detta som Siri Remote, som Apple kallar sitt team, är väldigt lik Google Chromecast-teamet. Eller så kanske vi ska säga det tvärtom, för Apple TV kommer först. I vilket fall som helst är båda funktionella och helt anpassade till dess gränssnitt.

När det gäller Siri Remote har den alltid anklagats för att inte vara intuitiv, även om den i slutändan passar allas smak och när dess inlärningskurva väl är övervunnen är den extremt enkel att använda. På vissa TV-apparater kan den till och med fungera som den primära kontrollen för att ändra volymen eller växla mellan TV-kanaler när du inte är i tvOS-gränssnittet. Om du tappar bort din fjärrkontroll, tänk på att Apple TV-kontrollfunktionen är standard på iPhone och iPad och ser ut som själva fjärrkontrollen.

Som vi noterade, integrerar Chromecast också sin egen kontroll, och även om den har likheter, visar den sig vara mer komplett än Apple TV eftersom den har olika direktåtkomstknappar. Det betyder att du förutom att kunna navigera och starta olika appar även snabbt kan komma åt appar som YouTube eller Netflix. Den har också en genväg för att stänga av ljudet eller gå tillbaka till huvudmenyn för att ändra innehållet du tittar på.

Liknande appar tillgängliga

Både Apple TV App Store och Google spelar Chromecast mer sällan än iPhones eller Android-telefoner. Men de verkar ha en ganska stor katalog för den här enheten, från coola spel för att fördriva tiden till de mest populära videoplattformarna som Netflix, HBO, YouTube och mer. Därför, för dessa ändamål, hittar vi inga märkbara skillnader, även om vi i nästa avsnitt kommer att avslöja de befintliga.

Apples exklusiva plattformar

Under 2019 lanserades Apple TV + och Apple Arcade, företagets nya streamingplattformar för tv och videospel, officiellt. Även om det är sant att de rullas ut till andra icke-märkta enheter, är de ännu inte tillgängliga på Google Chromecast 2020 (åtminstone när den här artikeln publicerades). Om du prenumererar på en eller båda tjänsterna och väljer en Google-enhet kommer du inte att kunna använda den.

IPhone-kompatibel

iPhone är utan tvekan en av Apple TV:s främsta allierade. Möjligheten att duplicera din skärm på skärmen du är ansluten till är en höjdpunkt, liksom AirPlay-delningen. Den mest intressanta funktionen är dock relaterad till det som redan nämndes ovan, nämligen möjligheten att ha en applikation på iPhone som styr enheten. Detta är särskilt användbart när du söker i text, eftersom det är bekvämare att skriva via en mobiltelefon.

Om vi ​​pratar om en Chromecast, även om den inte är en del av Apples ekosystem, kan iPhone användas för att utföra den första inställningen via Google Home-appen. När detta är gjort kan du glömma bort enheten, eftersom du inte behöver styra med fjärrkontrollen som medföljer, vilket vi redan har kommenterat tidigare. Men det som består är kärnan i Chromecast som har genomsyrat alla generationer som finns idag.

Eftersom du kan AirPlay innehåll till Apple TV i Apples ekosystem har Chromecast ett liknande system. Du kommer att kunna dela innehåll med en distinkt knapp som är tillgänglig i många appar för innehållsströmning som Netflix eller YouTube. På så sätt kan du ha mycket mer fullständig kontroll över allt du tittar på med den här enheten på din TV.

Ansluter till videospelskontroller

Oavsett om det är Apple Arcade- eller App Store-videospel, stöder Apple TV en mängd olika kontroller som du kan använda för att njuta av ditt spel. Alla de som redan har MFi-certifiering kommer att vara kompatibla, men det tillåter även trådlös handkontrollanslutning av olika videokonsoler som Xbox One, Xbox Series X PlayStation 4 och PlayStation 5. Naturligtvis för de som tillhör den nya generationen Microsoft-konsoler och från Sony måste du installera tvOS 14.5 eller senare.

När det gäller Chromecast 2020 ingår också möjligheten att ansluta till konsolkontroller som PlayStation eller Xbox. De kommer att utformas för att dra nytta av Google Stadiums, en egen videospelstjänst. Till detta kommer möjligheten att ansluta till en kontroll som ägs av Google själv och som även är tänkt att användas av Stadia.

Anslut till tillbehör som hörlurar och högtalare

Apple-spelaren är utrustad med Bluetooth 5.0-teknik, vilket gör att du kan ansluta alla typer av trådlösa ljudtillbehör med denna anslutning, vare sig det är högtalare eller hörlurar. Något som sticker ut är möjligheten att koppla upp till två par hörlurar samtidigt, även om det ska sägas att när det kommer till högtalare har HomePods andra nackdelar också. De är kompatibla, men den här högtalaren kan inte tilldelas som standard för Apple TV, vilket är obegripligt eftersom de två produkterna är av samma märke.

Chromecast 2020 har Bluetooth 4.1-anslutning, som, även om den är sämre än Apples enhet, låter dig ansluta en mängd olika tillbehör. Här sticker användningen av konsolens kontroller ut i första hand för att kunna njuta av spel integrerade med Google Stadia eller andra trådlösa hörlurar. Men till skillnad från Apple TV kan du inte enkelt ansluta olika högtalare eftersom den inte har samma teknik som AirPlay 2. Den har bara möjlighet att ansluta din Chromecast till Nest-högtalare, vilket är idealiskt när du använder Spotify för att ha musik i ditt hem om du behöver det.

Upplösningar som stöds av Apple TV och Chromecast

Chromecast kan anslutas till en TV eller projektor via High Speed ​​​​HDMI. Detta innebär att 4K-upplösning stöds, så att du kan njuta av ditt innehåll i högsta möjliga kvalitet. Uppenbarligen är detta möjligt om du har en enhet som är kompatibel med denna upplösning, annars kommer skalan att minska. 4K är inte lätt, men det integrerar också HDR-teknik för att ge färgerna mer realistisk intensitet.

Apple TV har redan en upplösning som stöds: 4K. I det här fallet kan den anslutas till bildskärmar, TV-apparater och till och med projektorer, även om dessa externa element uppenbarligen måste vara kompatibla med 4K-upplösningar för att ses med den upplösningen. Anslutningsmetoden är också via en HDMI-kabel, som för övrigt inte ingår i paketet. Så vi slutar med liknande specifikationer i detta avseende.

Prisskillnaden kan väga mycket

Om du, medan Apples ekosystem är viktigt för dig, prioriterar att spara pengar, är balansen sannolikt obalanserad när det kommer till enhetspriser. V Apple TV 4K kostar 199 euro i sin 32GB-version och 64GB-versionen är 219 EUR

Priset på en äppelspelare kan vara mer eller mindre rättvist, men om man jämför det med 69,99 euro, vilket kostar Google Chromecast 2020, vi ser en riktigt stor skillnad. Om vi ​​inser att de i slutändan är enheter fokuserade på liknande funktioner, är det senare sannolikt mer lämpligt. Hur som helst, du bestämmer dig för att utvärdera styrkorna och svagheterna hos var och en.

Relaterade artiklar

Back to top button