Apple slutar signera iOS 14.8-kod för vissa enheter [u]

Apple upphörde på måndagen med kodsignering av iOS 14.8 för äldre iPhone-modeller, vilket effektivt blockerar nedgraderingar till operativsystemet när nya, säkrare versioner förbereds.

Stoppet för iOS-kodsignering påverkar iPhone X och iPhone XR, även om andra telefonmodeller kan följa under de kommande dagarna. Användare som har uppdaterat sin enhet till iOS 15 eller en efterföljande punktutgåva av det nyligen släppta operativsystemet kommer inte att kunna nedgradera till iOS 14.

Med iOS 15 tvingar Apple inte längre användare att använda nästa generations OS för att få de senaste säkerhetsuppdateringarna, vilket innebär att företaget kommer att erbjuda regelbundna uppdateringar till iOS 14-enheter som en del av ett separat releasespår. Användare som väljer att fortsätta med iOS 14 kommer att se två programuppdateringsalternativ i Inställningar, ett för den senaste iOS 14-versionen med buggfixar och ett annat för iOS 15.

Apple har ännu inte släppt en iOS 14-uppdatering utöver iOS 14.8, som kom precis innan lanseringen av iOS 15 i mitten av september. Utgåvan innehöll säkerhetsförbättringar som inkluderade en fix för en exploatering som troddes ha utnyttjats i naturen för att omintetgöra Apples BlastDoor-funktion i meddelanden.

Beslutet att stoppa kodsignering för iOS 14.8 kan vara ett tecken på att Apple planerar att utfärda en säkerhetsuppdatering för iOS 14 inom en snar framtid.

Apple slutar rutinmässigt att signera äldre kod efter lanseringen av en ny iOS-version för att skydda kunder från skändliga aktörer som försöker dra nytta av nyligen upptäckta sårbarheter. Genom att förhindra användare från att ladda ner äldre kod kan Apple också behålla fler iOS-enheter på den senaste, funktionsrika programvaran.

Uppdatering: Apple har slutat signera iOS 14.8-kod för alla kompatibla enheter.

Relaterade artiklar

Back to top button