Apple Music betalar artister ett öre per stream, dubbelt så mycket som Spotify –

Apple skriver till artister på Apple Music och säger att det betalar en krona per stream, och att 52 % av prenumerationsintäkterna går till dem via skivbolag.

Apple ska skicka ett brev via sin Apple Music for Artists-app och berätta för musiker att de vill detaljera hur betalningarna till dem fungerar. Enligt , Brevet ska skickas idag och kommer när Storbritannien undersöker hur rättvisa alla streamingmusiktjänster är mot artister.

“När diskussionen om streaming royalties fortsätter, tror vi att det är viktigt att dela våra värderingar”, säger Apple enligt uppgift i brevet som ses av . sa i brevet. “Vi tror på att betala alla kreatörer samma pris, att en pjäs har ett värde och att kreatörer aldrig ska behöva betala [for music being promoted].”

Apples brev anger att de betalar 52 % av alla sina prenumerationsintäkter från Apple Music till skivbolagen. Spotifys betalningar är mer komplexa, eftersom den tjänsten inkluderar både prenumeranter och en annonsstödd free nivå.

Enligt , kommer Spotify ibland att betala ungefär samma, eller till och med något mer, på 50% till 53%. Men i genomsnitt betalar Spotify ungefär hälften av vad Apple gör – per stream.

Sammantaget betalar Spotify mycket mer än Apple eftersom det har 155 miljoner betalda prenumeranter, av totalt 345 miljoner aktiva användare. Som jämförelse avslöjar Apple sällan antalet prenumeranter, och säger bara att 2019 passerade 60 miljoner.

I början av 2020 rapporterade Amazon att deras musikprenumerationstjänster hade 55 miljoner prenumeranter.

Apples brev till artister är inte första gången som företaget har försökt positionera sig som den bästa tjänsten för dem. I februari 2021 sa Apple Musics globala chef för Music Publishing, Elena Segal, till en brittisk strömmande musikförfrågan att företaget vill betala musiker rättvist.

“Konstnärer ska få betalt för sitt arbete”, sa hon då. “Kreatörer ska få betalt för sitt arbete. Ur vår synvinkel är det viktigaste att ha ett hälsosamt övergripande kreativt ekosystem som är hållbart på lång sikt.”

Relaterade artiklar

Back to top button