Apple lyckas minska antitrustböterna som Frankrike ålagts till 372 miljoner euro

I mars 2020 fick Apple ett historiskt bötesbelopp på 1 100 miljoner euro från Frankrike. händelsen inträffade som en följd av konkurrensbegränsande monopolistiska metoder. Teknikföretaget anklagades också för att skapa olagliga avtal med sitt distributionsnät.

Även två associerade distributörer drabbades av en penningavgift. IngramMicro Y Tekniska data är företagen i fråga, med straffavgifter på 62,9 miljoner euro för det första och 76,1 miljoner euro för det andra.

Bild via Flickr (Niels Epting)

Ändå, “två källor med kunskap om saken” rapporterade nyheter till Reuters-byrån. En fransk domstol beslutade att sänka den ekonomiska korrigeringen till Apple med två tredjedelar. Nämligen, Iphone-tillverkaren måste nu betala totalt 372 miljoner euro (366,31 miljoner dollar vid nuvarande växelkurser), istället för de initiala 1 100 miljoner euro.

Skälen för detta beslut skulle vara att den fasta prisavgiften hade tagits bort och att den tillfälliga omfattningen av en annan avgift skulle minskas. Dessutom beslutade domstolen att sänka den skattesats som tillämpas för att beräkna det allmänna vitet. En av källorna som kontaktade Reuters Han nämnde att antitrustmyndigheten använde en hög andel 2020 “med tanke på Apples storlek och ekonomiska makt”.

Trots att det totala beloppet som Tim Cooks företag ska betala minskades kommer Apple att överklaga beslutet. Så snart den ursprungliga domen hade fällts 2020 förklarade sig organisationen emot beslutet. Och det verkar som att han kommer att behålla sin position till sista andetag.

Det är också värt att komma ihåg att 2020, veckor före intrånget på 1,1 miljarder euro, hade Apple bötfällts av Frankrike på 27 miljoner euro. Det tidigare fallet berodde på en situation från tidigare år. De från Cupertino saktade ner vissa äldre iPhone-modeller när deras batterikapacitet minskade.

Vi kommer att förbli uppmärksamma på ny utveckling när det gäller böter för konkurrensbegränsande monopolistiska metoder. Det är en historia som har pågått i flera år och som fortfarande är olöst.

Källa: Reuters

Relaterade artiklar

Back to top button