Apple kommer att låta “läsar”-appar länka till webbplatser för kontoinställning och hantering

Apple meddelade på onsdagen att de snart kommer att tillåta utvecklare av så kallade “läsar”-appar att inkludera en länk i appen för att konfigurera eller hantera konton, en stor förändring i App Store-policyn som borde lindra antitrust-oro över antistyrningsstrategier.

Den nya regeln införs som ett resultat av en Japan Fair Trade Commission (JFTC) utredning av App Store-praxis, men kommer att tillämpas över hela världen. Den nya ersättningen kommer att gå live i början av 2022 och kommer att göra det möjligt för utvecklare av “läsar”-appar att inkludera en enda länk till sin webbplats för kontohanteringsändamål.

Läsarappar definieras som programvara som visar externt innehåll på iOS, inklusive tidigare köpta videor, musik, tidskrifter, tidningar och böcker. Tidigare köpta prenumerationer på samma typer av innehåll täcks av läsarappens paraply. Sådana appar, som Netflix och Spotify, tillåts att fungera på App Store så länge som utvecklare inte uppmanar användare att utföra transaktioner utanför Apples marknadsplats.

Apple sa att det ändrar befintlig policy eftersom läsarappar inte erbjuder digitala varor och tjänster i appen att köpa, en funktion som kräver att utvecklare använder App Stores betalningssystem. Apple minskar med upp till 30 % av köp i appar.

“Förtroende för App Store är allt för oss. Fokus för App Store är alltid att skapa en säker och säker upplevelse för användarna, samtidigt som de hjälper dem att hitta och använda fantastiska appar på de enheter de älskar”, säger App Store-chefen Phil Schiller . “Vi har stor respekt för Japan Fair Trade Commission och uppskattar det arbete vi har gjort tillsammans, vilket kommer att hjälpa utvecklare av läsarappar att göra det lättare för användare att konfigurera och hantera sina appar och tjänster, samtidigt som de skyddar deras integritet och bibehåller deras förtroende.”

En ny uppsättning App Store-riktlinjer kommer att införas före lanseringen 2022 för att “försäkra en säker och sömlös användarupplevelse.” Utvecklare som väljer att inkludera länkar till externa webbplatser kommer att få hjälp från Apple i ansträngningarna att skydda användarna, sa företaget.

Enligt JFTC kommer Apple också att ta itu med andra utvecklarklagomål som är aktuella i kroppens utredning. Specifikt kommer företaget att arbeta för att förtydliga App Store-riktlinjer och förbättra transparensen i appgranskningsprocessen för att ge utvecklare en tydlig standard för avslag. Apple kommer att rapportera till JFTC årligen i ämnet under en period av tre år.

Utvecklingen kommer mindre än en vecka efter att Apple gick med på att göra viktiga ändringar i App Store-policyn i ett försök att lösa en grupptalan väckt av utvecklare. Som en del av det föreslagna avtalet kommer teknikjätten att tillåta apptillverkare i USA att nå ut till kunder via e-post eller andra sätt för att diskutera alternativa betalningsmetoder, vilket lättar men inte helt förbättrar kritiken mot App Stores antistyrningspolicy.

Företaget gick vidare med på att skapa en fond på 100 miljoner dollar för att hjälpa små utvecklare, såväl som andra mindre påverkande ändringar i App Store.

Relaterade artiklar

Back to top button