“Apple Glass” kan ha linser som automatiskt anpassar sig till en bärares syn –

Apple forskar om att ha justerbara linser i “Apple Glass”, som upptäcker en användares syn och omkonfigurerar sig för att ge den klaraste synen.

Apple har tidigare beviljats ​​ett patent för att byta ut olika linser för att passa bärare av en enhet av typen “Apple Glass”. Det patentet föreslår till och med att man monterar en iPhone på olika positioner framför en användares ögon.

Nu har Apple dock även fått patent på vad som kan ligga till grund för en “Apple Glass”-enhet som inte kräver att linser byts ut. Detta är potentiellt enormt betydelsefullt eftersom det kan innebära att Apple bara behöver tillverka, skicka och lagra en enda version av “Apple Glass” istället för flera olika.

“Justerbara linssystem”, är det nyligen beviljade patentet, och det handlar främst om att mäta ögonegenskaper och att flytta linser för att matcha.

“De justerbara linserna kan vara linser med flytande kristaller”, säger patentet. “En kamera och andra sensorer i den huvudmonterade enheten kan övervaka användarens ögon och samla in annan information.”

Att “annan information” skulle vara “uppmätta egenskaper hos användarens ögon såsom avstånd mellan pupillerna och synriktning.” Apple har redan lämnat in ett patent gällande ett system där “Apple Glass” upptäcker var du tittar, eller om du är distraherad.

“[This system] kan matcha avståndet mellan mitten av de justerbara linserna till det uppmätta avståndet mellan pupillerna och kan anpassa linsens centra med den uppmätta synriktningen”, fortsätter Apple. “De justerbara linserna kan ha genomskinliga elektroder som levereras med tidsvarierande styrsignaler från styrkretsen.”

Patentet beskriver metoder för att ändra orienteringen till “de flytande kristallerna i en given pixel”, och även till hur snabbt den justeringen kan göras.

Detalj från patentet som visar ett arrangemang av linser

Detalj från patentet som visar ett arrangemang av linser

Apple beskriver inte när sådana justeringar skulle ske. Det är alltså möjligt att det skulle kunna göras till en kontinuerlig process och att “Apple Glass” ständigt skulle anpassa sig till en bärares syn.

Det är inte särskilt svårt att föreställa sig att systemet också kan registrera de justeringar det gör. Och så kan det finnas hälsofördelar eftersom det med tiden upptäcker synförsämring.

Detta patent krediteras fem uppfinnare, inklusive Giovanni Carbone och Graham B. Myhre. Deras tidigare relaterade arbete inkluderar att få “Apple Glass” att kunna se när du är distraherad eller uppmärksam.

Separat har Apple tidigare beviljats ​​patent för vad de beskriver som en “avstämbar lins”. Detta skulle också justera linserna, men genom att använda vätskor för att deformera deras form för att passa en bärares syn.

Relaterade artiklar

Back to top button