Apple förhandsgranskar iPadOS 15 med stöd för startskärmswidgetar, systemomfattande anteckningar

Efter introduktionen av iOS 15 har Apple använt sin WWDC 2021 keynote för att visa upp iPadOS 15, komplett med den nya möjligheten att applicera widgets på hemskärmen och mer.

Som man kan förvänta sig av en WWDC keynote, har Apple skisserat förändringar som kommer till deras iPadOS operativsystem. Även om det inkluderar många av funktionsändringarna i iOS, har det också några ändringar som bara riktar sig till surfplattanvändare.

Efter att ha debuterat först på iPhone med iOS 14, tillåter Apple nu att widgetar placeras fritt var som helst på din iPads startskärm. Det inkluderar en ny extra stor widgetstorlek som drar fördel av iPadens större skärm. Apple har också flera nya widgets, inklusive några för Find My, Contacts och GameCenter.

Multitasking har också setts över. Många av de tidigare gesterna ersattes av en mindre skrämmande multitasking-meny som låter användare välja mellan helskärms- eller delad skärm.

Nytt för multitasking är också vad Apple har kallat “hyllan”. Hyllan visar alla öppna fönster för alla appar. Andra förändringar inkluderar möjligheten att skapa delade skärmvyer direkt från multitasking-gränssnittet och helt nya kortkommandon.

Apple påpekade också ändringar i Notes sin keynote-presentation. Delade anteckningar stöder taggning av andra användare och ett aktivitetsflöde för att hålla reda på ändringar mellan användare. Taggar kan användas för att lättare sortera och hitta dina anteckningar.

Quick Note är tillgängligt i hela systemet genom att svepa uppåt från det nedre högra hörnet. Du kan skriva eller skriva med Apple Pencil. Quick Notes är också kontextuellt medveten. Till exempel, när du är i Safari, om du skulle skapa en snabbanteckning, skulle den innehålla en länk till webbplatsen du för närvarande besöker.

Med iPadOS 15 tar Apple appen Översätt till iPad. Den stöder delad skärm och en ny funktion för automatisk översättning som upptäcker när du pratar och vilka språk. Det kommer sedan omedelbart att översättas i realtid för att underlätta multikulturell kommunikation. Användare kan också översätta vad som helst i hela operativsystemet genom att markera det och trycka på “översätt”.

Med en betydande uppdatering av Swift Playgrounds kan användare skapa appar helt och hållet på sin iPad. Även om det inte är lika fullfjädrat som Xcode, är det det första steget i utvecklingen av mobilappar.

Överfört från iOS 15

Tillsammans med dessa iPadOS-specifika ändringar, införlivas många av uppdateringarna som ingår i iOS 15 också i iPadOS 15.

Detta inkluderar de nya fokusstatusalternativen med aviseringssammanfattning, som komprimerar varningar ner till en lättsmält enkel avisering när du byter läge. Stör ej-aviseringar till andra i kommunikationsappar kommer också att visas beroende på användarens status.

FaceTimes ljud- och videoförbättringar gör att överföringen och SharePlay och Shared with You stöds i Apples appar. FaceTime-länkar möjliggör plattformsoberoende FaceTime-samtal, inklusive med Android- och Windows-användare.

Live Text, Apples automatiserade OCR-system för kameran, kommer också att fånga text som finns i bilder som används i hela operativsystemet, inklusive användarens fotografier och de som visas online.

Att utöka Apples nya Maps-upplevelse till ytterligare fyra länder 2021 är också på korten. Användare i städer kommer att se extra information som kommersiella distrikt och enskilda byggnader, medan landmärken kommer att få anpassad design och ett nattvisningsläge.

Maps har också en AR-vy som erbjuder gångvägbeskrivningshjälp när användare skannar närliggande byggnader med kameran. Körnavigering lägger till 3D-korsningar för att göra det lättare att förstå väglayouten vid komplexa korsningar som överlappar varandra.

Följ alla detaljer om WWDC 2021 med den omfattande täckningen av hela veckolånga evenemanget från 7 juni till 11 juni, inklusive information om alla nya lanseringar och uppdateringar.

Relaterade artiklar

Back to top button