“Apple Car”-integrering med iPhone utgör ett stort hot mot avancerade biltillverkare –

“Apple Car” kan vara ett stort hot mot andra biltillverkare, där den potentiella integrationen mellan fordonet och Apples produktekosystem anses vara dess största egenskap.

Det har ryktats om att Apple arbetar med “Apple Car” i ett antal år, och dess utveckling sedan 2014 har resulterat i många olika rykten om fordonet. I nya spekulationer om bilen tror analytikern Arndt Ellinghorst från Bernstein att det kan bli en stor grej för befintliga biltillverkare att tävla mot.

Den största tillgången för projektet är Apples produktekosystem, enligt vilket iPhones och iPads som används av många miljoner människor kan arbeta sömlöst med dem.

“Det är därför jag tror att det är en av de största skrämmorna för traditionella biltillverkare där ute”, säger Ellinghorst och syftar specifikt på premiummarknaden. “De skulle bli mycket mer rädda av ett äpple än av en Rivian eller en Lucid eller en Fisker, eller till och med av en Nio.”

Rivaler har redan lämnat kommentarer om Apples fordonsambitioner, vilket tyder på att de inte är oroliga alls. Lucid Motors välkomnade tävlingen, medan BMW:s finanschef hävdade att han sover “mycket lugnt” trots Apple-hotet.

När det gäller när man kan förvänta sig fordonet, uppskattar Bernstein att en lansering inte kommer att ske före 2024 eller 2025, och potentiellt inte alls förrän 2028. Trots att företaget redan har arbetat med det i sju år är det fortfarande inte så. “övertygad” om att Apple faktiskt kommer att fortsätta med projektet som det är.

“Apple har en mycket hög ribban för att introducera nya produkter och har övergett nya erbjudanden tidigare mycket sent i utvecklingen”, säger analytikern Toni Sacconaghi. “Jag pratade med en senior ingenjör på Apple som sa att 80 procent av det jag jobbar med aldrig ser dagens ljus.”

Medan forskning och utveckling har pågått, anser företaget att Apple saknar en “unik driving range” som den kan ta till marknaden, för att dra fördel av bilens ryktade helelektriska karaktär.

Analytikerna citerar patent på battericellsteknologi som bevis på att det inte finns något större genombrott i horisonten. Det påstås också vara för sent för Apple att bilda ett exklusivt partnerskap med en cellleverantör som använder ny kemi.

Integrationen med Apples ekosystem blir i praktiken det “särskiljande värdeförslaget för bilen”, tillägger Sacconaghi. “Frågan blir i slutändan: Är det tillräckligt utmärkande för att Apple ska kunna lansera bilen?”

Apples ansträngningar att hitta en tillverkningspartner, såsom diskussionerna med Hyundai, kommer att vara en nyckelfaktor för Apples framgång. Även om distribution inte anses vara ett problem, med Apple som kan utnyttja sitt 500-outlet-nätverk av Apple Stores, kommer tillverkning att vara ett större problem.

“Det skulle behöva vara någon med tillverkningskapacitet i USA, Kina och Europa eftersom bilar inte är lätta att frakta runt”, säger Ellinghorst. Det skulle behöva finnas “inga eller mycket få konflikter av varumärkeskapital och segmentpositionering”, vilket Bernstein föreslår skulle kräva en stor producent.

Apples önskan att kontrollera ekosystemet kan vara en stötesten, vilket kan göra ett så stort partnerskap “mycket osannolikt”.

Om det så småningom säljer ett fordon, kommer det att gå bra. Med sin varumärkesstyrka tror Bernstein att Apple kan nå 1,5 miljoner sålda bilar per år till 2030, beroende på när linjen lanseras.

Relaterade artiklar

Back to top button