Apple avslöjar iOS 15 med FaceTime Spatial Audio och uppkopplingsfokus

Apple har introducerat iOS 15 på WWDC 2021, en uppdatering som kommer att komma till iPhones när den släpps till allmänheten i höst, och mycket snart som en utvecklarbeta.

Som är tradition för Apples utvecklarkonferens har företaget använt sin WWDC 2021 keynote för att avslöja sina nästa milstolpeversioner av operativsystem. Kommer att anlända i höst för att sammanfalla med ny hårdvara som “iPhone 13”, iOS 15 kommer att introducera en mängd nya funktioner och andra förbättringar.

Som du kan förvänta dig för en milstolpeversion är förändringarna omfattande och täcker allt från hemskärmen till appar som ingår i de mobila operativsystemen. Apple fortsätter också sitt arbete för att upprätthålla användarnas integritet och säkerhet i den senaste versionen.

FaceTime

Den första uppsättningen förändringar som beskrivs på WWDC gäller FaceTime, Apples app för videosamtal som har blivit extremt viktig under det senaste året.

Spatial Audio-stöd till FaceTime kommer att göra det lättare att avgöra vem som talar i ett gruppsamtal genom att få ljudet att verka komma från personens porträtt som för närvarande pratar. Förbättringar av röstisolering kommer att hjälpa till att minska bakgrundsljudet, medan ett brett spektrum ljudläge också kommer att vara tillgängligt.

Grid View hjälper till att organisera om samtalet och gör det lättare att se alla i ett samtal samtidigt.

En stor funktion för FaceTime är samtal över plattformar, där en FaceTime-länk kan skapas och delas med andra. Den länken kan användas på Android-enheter och Windows-datorer, vilket utökar tjänsten för första gången i dess historia.

SharePlay gör det möjligt för användare att dela media i ett FaceTime-samtal, inklusive program, filmer och musik från olika leverantörer. Apple Music-stöd ingår också, komplett med uppspelningssynkronisering mellan flera användare. Ett skärmdelningsalternativ är också tillgängligt.

Meddelanden

För att fortsätta kommunikationstemat kommer iMessage-användare att dra nytta av nya alternativ för att kollage och stapla foton för delning, vilket ger fler sätt att visa delade bilder med andra visuellt.

När du delar innehåll som Apple News-artiklar eller spellistor kommer de nu att bäddas in i meddelanden snarare än en länk. Ett nytt avsnitt “Delas med dig” inom Apple Music, Safari, Podcasts Photos, Apple News och Apple TV-appen kommer att sammanställa delat innehåll för senare avlyssning eller visning.

Fokus

För att hjälpa användare att hålla fokus när de utför andra uppgifter, lägger Apple till flera funktioner för att minimera antalet distraktioner som kan uppstå.

Aviseringar får en ansiktslyftning och har nu en aviseringssammanfattning. Istället för en hög med aviseringar kan en enda stor sammanfattning av meddelanden ges till användaren när de vill, och kombinerar alla de viktigaste punkterna i ett meddelande.

Om användare aktiverar Stör ej-läget på sina enheter, kommer statusen att visas i Meddelanden, vilket informerar användaren om att “har tystnat aviseringar med Focus.”

Under Fokus kan användare ställa in lägen för olika situationer, som också kan aktiveras eller erbjudas beroende på var användaren befinner sig. Till exempel kan ett konfigurerat fitnessläge föreslås om användaren dyker upp på sitt gym.

Live text

För att hjälpa användare att hantera stora mängder skriven information är Live Text en automatisk funktion för optisk teckenigenkänning i Camera-appen. Användare kan rikta kameran mot text på en tavla, skylt eller sida, och Live Text gör den valbar och kan kopieras och klistras in någon annanstans.

Genom att dra fördel av maskininlärning är funktionen inte bara begränsad till kameraappen, eftersom användare kan använda den för att skanna foton praktiskt taget var som helst i operativsystemet, inklusive tidigare tagna fotografier och webbbilder. Den innehåller även stöd för sju språk och kan känna igen objekt och scener.

Spotlight har uppdaterats med möjligheten att söka efter fotografier i användarens bibliotek. Kontaktsökningar är också förbättrade, komplett med att visa om de aktiverar DND-läge.

En mängd nya kort har inkluderats som visar information för skådespelare, filmer och andra innehållstyper.

Foton

Fotoanvändare kommer att dra nytta av Apple Music-stödet i appen Foton för dess minnesfunktion, vilket utökar musiken som används för att ackompanjera bildspelen.

Minnesblandningar tillåter användare att redigera de genererade minnena för att förbättra dem på olika sätt.

Plånbok

I sin uppdatering för iOS 15 kommer Wallet att få möjligheten att använda appen som digital identifiering på flygplatser över hela USA. Efter att ha skannat ett körkort eller tillstånds-ID från flera stater kan det användas som ett digitalt ID med TSA och andra tjänster.

Stöd för andra ID-kort ingår också, samt temporära versioner. Till exempel kan iPhone användas som en rumsnyckel på ett hotell, inklusive 1 000 Hyatt-fastigheter.

Väder

Weather-appen får ett ansiktslyft med ett uppdaterat användargränssnitt. Det kommer att presenteras mer detaljer om aktuella väderförhållanden för användarna för att vara mer informerade om vad som händer utanför.

Appen kommer också att få en väderkarta som visar områdets temperatur, regn och luftkvalitet.

Kartor

Apple meddelade att de kommer att ta med sin uppdaterade kartupplevelse till Australien, Italien, Portugal och Spanien senare under 2021.

Extra information kommer att erbjudas användare i städer, som visar områden som kommersiella distrikt, höjdmarkörer och enskilda byggnader. Landmärken kommer att få anpassad design, såväl som ett nattvisningsläge. En jordklotvy kommer också att erbjudas.

En ny navigeringsvy kommer att förlita sig mer på 3D-bilder, inklusive att visa överlappande och komplexa utbyten. I teorin kommer detta att göra det lättare att navigera i mer komplicerade korsningar och motorvägar.

Om du navigerar till fots kan du skanna en byggnad i en AR-vy för att få vägbeskrivningar till fots.

Följ alla detaljer om WWDC 2021 med den omfattande täckningen av hela veckolånga evenemanget från 7 juni till 11 juni, inklusive information om alla nya lanseringar och uppdateringar.

Relaterade artiklar

Back to top button