Apple AR-headset debuterar i mitten av 2022 med lätta Fresnel-linsdesign, säger Kuo –

Apple förväntas använda Fresnel-linser i sitt ryktade augmented reality-headset för att öka enhetens synfält och hålla vikten mindre än 150 gram, enligt analytikern Ming-Chi Kuo.

I ett meddelande till investerare på måndag, sedd av , säger Kuo att Apple kommer att använda Fresnel-objektiv som designlösning för den huvudmonterade enhetens linser med ultrakort brännvidd. Det kommer att öka enhetens optiska prestanda samtidigt som den skär vikt och tjocklek.

“Vi tror att Apple kommer att använda en hybrid Fresnel-linsdesign ytterligare för att förbättra Fresnel-objektivets optiska prestanda (t.ex. förbättra vinjettering och optiska artefakter), och varje hybrid Fresnel-lins består av tre staplade Fresnel-linser”, skriver Kuo.

Analytikern tillade att mikro-OLED:erna som används i Apples huvudmonterade enhet kan kompensera för ljusintaget som orsakas av att använda Fresnel-linser. Han tillskriver det den höga ljusstyrkan hos mikro-OLED:erna och säger att plattformen kan “ge innovativa [augmented reality and mixed reality] upplevelser.”

Apples förmodade system skulle kunna göra sig av med några av problemen med nuvarande VR- eller AR-headset med Fresnel-linser, som vanligtvis väger cirka 300 till 400 gram och har en mer skrymmande formfaktor. En av de stora designutmaningarna bland VR-headsettillverkare är att uppnå en tillräckligt tunn och lätt design.

Kuo säger dock att en av de stora konkurrensfördelarna med video-se-through augmented reality-enheter, som det ryktade “Apple Glass”, är att synfältskraven i allmänhet är lägre än VR-headset. På grund av det kan de göras tunnare och lättare.

Analytikern säger att användningen av Fresnel-linser kommer att tillåta Apple att hitta en bättre balans mellan headsetets formfaktor och synfält. Den ryktade Apple HMD-enheten kan väga cirka 150 gram eller något mindre, tillade han. Varje hybrid Fresnel-lins för ett enda öga består av en stapel med tre Fresnel-linser. Eftersom varje Apple-headset kommer att använda två hybrid Fresnel-linser, kommer det att motsvara 10 linser totalt per enhet.

“Apple HMD Fresnel-linsmaterialet är plast. På grund av det anpassade materialet och beläggningen är ljustransmissionen inte lägre än glas”, skriver Kuo. “Det betyder också att [average selling price] är inte låg.”

Kuo utnämner Young Optics och Genius som leverantörer av Fresnel-linser till Apples headsetenhet. Han tror att Young Optics kommer att vara den primära leverantören, eftersom Apple och företaget började arbeta tillsammans och investera mer resurser tidigare än Genius.

Tidigare i mars förutspådde Kuo att Apples AR-headset kunde ha avancerad ögonspårning och möjligen irisigenkänningsteknik.

Apple tros arbeta med minst två separata headsetenheter, inklusive en visirliknande mixed reality-enhet som Kuo säger skulle kunna debutera 2022 för uppskattningsvis 1 000 $. Den enheten kunde sedan följas av det tunnare och lättare “Apple Glass” 2025 och av AR-kontaktlinser efter 2030.

Relaterade artiklar

Back to top button